NRK Meny
Normal

Tyldum: Har drømt om å gå ned den røde løperen helt siden filmskolen

LOS ANGELES (NRK): – Det er fantastisk å være her, sier Morten Tyldum til NRK på vei inn til nattens Oscar-utdeling. I natt kan nordmannen bli historisk ved å ta hjem prisen for beste regi.

Morten og Janne Tyldum på den røde løperen i Hollywood.

SKJEBNENATT: Janne og Morten Tyldum har satset tungt for å lykkes internasjonalt. I kveld kan innsatsen i beste fall krones med opptil flere Oscar-statuetter.

Janne og Morten Tyldum

STOR INTERESSE: Det er ikke bare norsk presse som vil snakke med Morten Tyldum og kona Janne på den røde løperen i kveld.

Foto: Jordan Strauss / Ap
Torill Kove

KAN BLI HISTORISK: Torill Kove vant Oscar for animasjonsfilmen «Den danske dikteren i 2007.» I natt kan hun gjenta bragden.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Regnet siler ned utenfor, og plastpresenningene som er satt opp utenfor Kodak Theater på Hollywood Boulevard truer med å gi etter for vekten av det oppsamlede vannet.

Søndag kveld strømmer filmstjerner og andre bransjefolk søndag kveld over den røde løperen og inn til den 87. Oscar-utdelingen.

På tribunene sitter heldige utvalgte publikummere som har vunnet orkesterplass til å se kjendisene ankomme. Det største hylet så langt i kveld har ikke vært forbeholdt en filmstjerne, men soulmusikeren John Legend og hans kone.

– Fantastisk å være her!

På den røde løperen i kveld er det også langt flere nordmenn enn vanlig.

Fra norsk side er den største spenningen knyttet til Morten Tyldum, som er nominert til beste regi for «The Imitation Game».

– Det er fantastisk å være her, det er noe jeg har drømt om siden jeg gikk på filmskolen, å en dag gå ned den røde løperen, sier Morten Tyldum når NRK huker tak i ham og kona Janne.

Dersom ting går riktig vei for Tyldum i natt, kan han vinne pris for beste regi for «The Imitation Game», som også er nominert i klassen for beste film, så vel som for skuespillerprestasjonene til Benedict Cumberbatch og Keira Knightley.

Selv prøver Tyldum å roe forventningene noe.

– Det som skjer, det skjer. Vi har allerede fått så mye av både priser og nominasjoner, så bare å være her er fantastisk.

Les også: Her startet Morten Tyldum sin karriere

Kove. Håper det blir gøy!

Den norske animatøren Torill Kove kan også bli histoisk i natt ved å ta hjem sin andre Oscar for kortfilmen «Moulton og meg». I 2007 vant hun prisen med «Den danske dikteren».

Når NRK snakker med Kove på vei inn til utdelingen, er hun mest opptatt av å holde skuldrene senket og nyte øyeblikket.

– Jeg har egentlig ikke noen forventninger. Jeg håper det blir gøy, og jeg håper jeg klarer å holde nervene i sjakk sånn at jeg får glede ut av showet og anledningen, sier Kove.

Torill Kove på den røde løperen.

HAR TALEN KLAR: Torill Kove har vært Oscar-nominert før, men jobber fortsatt med å holde nervene i sjakk.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Toppnavn til ny jazzfestival

  Floraen av norske jazzfestivaler får et nytt tilskudd. Ensemble Denada med Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll, Eivind Aarset, Ellen Andrea Wang og John Pål Inderberg står på programmet til den aller første Nesodden Jazzfestival, skriver Jazzinorge

  Ellen Andrea Wang
  Foto: Fred Olav Vatne / NRK
 • Han blir Hercule Poirot

  John Malkovich tar på seg rollen som den verdenskjente belgiske detektiven Poirot når BBC spiller inn en ny versjon av «Mord etter alfabetet» av Agatha Christie. Også “Harry Potter” stjernen Rupert Grint er med når innspillingene starter i juni, skriver Variety David Suchet, som spilte detektiven i 24 år, fortalte i et intervju med The Telegraph at å avslutte rollen var noe av det tyngste han hadde gjort i sitt liv.

  John Malkovitch
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP