NRK Meny
Normal

Twitter-storm mot den danske integrasjons­ministeren

Når den danske integreringsminister Inger Støjberg ber sine landsmenn om å anmelde mistenkelige pizzabakere, svarer danskene med humor.

Inger Støjberg

FÅR PES: Den danske integreringsministeren mener det er en utopi å tro at politiet alene klarer å avdekke alt svart arbeid, og oppfordrer folk til å bidra. Det blir dårlig mottatt.

Foto: DR

#anmeldenpizzabager er det hotteste på Twitter i Danmark akkurat nå.

Integrasjonsministeren vil at dansker skal anmelde folk som ikke snakker dansk til myndighetene om de har mistanke om at de jobber svart. Hun brukte pizzabakere som eksempel.

Antall ulovlige innvandrere har økt i Danmark, og det har fått Støjberg til å oppfordre vanlige folk til å handle.

– Jeg vil oppfordre helt alminnelige dansker til å kontakte myndighetene hvis de ser noe unormalt eller spesielt. For eksempel hvis man er i en pizzeria og merker at noe er underlig med baklokalene og at det går mange rundt som ikke snakker dansk, da bør man kontakte myndighetene. Det er en utopi å tro at politiet rekker å sjekke ethvert baklokale i Danmark, sier Støjberg til danske TV2.

Dette får både politikere fra andre partier og vanlige folk til å reagere.

Svarer med humor

På Twitter svarer folk med å reklamere for pizzabakere de mener lager god pizza.

Selv om Støjberg ikke selv benyttet ordet «anmelde», anvender Twitter-brukere nå ordet flittig, men i en litt annen betydning av ordet.

Politikere reagerer

Også politikere reagerer på Integrasjonsministerens oppfordring.

Venstresiden spesielt rister på hodet av ministerens uttalelse.

– Jeg er enig i at vi må komme svart arbeid til livs, også ved at dansker kan anmelde det til staten. Jeg forstår ikke at Venstre-regjeringen avskaffet den ordningen. Men anmeldelsen skal skje ved en reell mistanke, ikke fordi man ikke liker at folk ikke snakker dansk. Nå sitter jeg faktisk litt hoderystende tilbake og tenker på om vi overdriver, skriver tidliger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Også Alternativets formann, Uffe Elbæk, kaller Støjbergs uttalelse «helt god natt» i et oppslag i Politiken.

På Twitter er emneknaggen #anmeldenpizzabager flittig brukt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.