Twitter-storm mot den danske integrasjons­ministeren

Når den danske integreringsminister Inger Støjberg ber sine landsmenn om å anmelde mistenkelige pizzabakere, svarer danskene med humor.

Inger Støjberg

FÅR PES: Den danske integreringsministeren mener det er en utopi å tro at politiet alene klarer å avdekke alt svart arbeid, og oppfordrer folk til å bidra. Det blir dårlig mottatt.

Foto: DR

#anmeldenpizzabager er det hotteste på Twitter i Danmark akkurat nå.

Integrasjonsministeren vil at dansker skal anmelde folk som ikke snakker dansk til myndighetene om de har mistanke om at de jobber svart. Hun brukte pizzabakere som eksempel.

Antall ulovlige innvandrere har økt i Danmark, og det har fått Støjberg til å oppfordre vanlige folk til å handle.

– Jeg vil oppfordre helt alminnelige dansker til å kontakte myndighetene hvis de ser noe unormalt eller spesielt. For eksempel hvis man er i en pizzeria og merker at noe er underlig med baklokalene og at det går mange rundt som ikke snakker dansk, da bør man kontakte myndighetene. Det er en utopi å tro at politiet rekker å sjekke ethvert baklokale i Danmark, sier Støjberg til danske TV2.

Dette får både politikere fra andre partier og vanlige folk til å reagere.

Svarer med humor

På Twitter svarer folk med å reklamere for pizzabakere de mener lager god pizza.

Selv om Støjberg ikke selv benyttet ordet «anmelde», anvender Twitter-brukere nå ordet flittig, men i en litt annen betydning av ordet.

Når den danske integrasjonsminister Inger Støjbjerg ber sine landsmenn anmelde mistenkelige personer - for eksempel på...

Publisert av Geir Terje Ruud Torsdag 30. mars 2017

Politikere reagerer

Også politikere reagerer på Integrasjonsministerens oppfordring.

Venstresiden spesielt rister på hodet av ministerens uttalelse.

– Jeg er enig i at vi må komme svart arbeid til livs, også ved at dansker kan anmelde det til staten. Jeg forstår ikke at Venstre-regjeringen avskaffet den ordningen. Men anmeldelsen skal skje ved en reell mistanke, ikke fordi man ikke liker at folk ikke snakker dansk. Nå sitter jeg faktisk litt hoderystende tilbake og tenker på om vi overdriver, skriver tidliger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Fik en sådan lyst til at besøge mit lokale pizzeria i Vanløse 😊 For jo jeg vil bekæmpe sort arbejde til enhver tid, men uden ordentlighed og medmenneskelighed går tabt

Publisert av Pia Olsen Dyhr Torsdag 30. mars 2017

Også Alternativets formann, Uffe Elbæk, kaller Støjbergs uttalelse «helt god natt» i et oppslag i Politiken.

På Twitter er emneknaggen #anmeldenpizzabager flittig brukt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Filmprodusent Vajna (74) død

  Den ungarske filmprodusenten Andrew G. Vajna (74) døde i sitt hjem i Budapest søndag etter en lang tid med sykdom. Vajna produserte i alt 59 filmer deriblant de tre første «Rambo»-filmene med Sylvester Stallone og «Evita» med Madonna, melder Reuters.

 • Svenskene endrer avstemningsapp

  Melodifestivalen, svenskenes Melodi Grand Prix, endrer systemet i sin avstemnings-app etter kritikk for at den førte til at mer barnevennlige låter fikk flest stemmer. Arrangørene er ikke enige i kritikken, men velger å endre reglene slik at stemmene i appen nå vektes opp mot hverandre ut fra alder, skriver SVT.

  Benjamin Ingross vinner under 2018-finalen i Melodifestivalen
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
 • Skutt utenfor konsertsted i Oslo

  En mann ble skutt og såret under en konsert på Bryn i Oslo. I alt fem personer ble pågrepet av politiet. Ifølge VG var det den britiske rapperen Geko som holdt konsert da skytingen skjedde.