Hopp til innhold

Ny TVNorge-kanal vil ta NRKs seere

TVNorge vil kapre seere fra NRK med voksenkanalen Vox. – Innholdet gjør meg ikke veldig redd, sier Hans Tore Bjerkaas.

mad men

«Mad Men» handler om livet innad i reklamebyrået Sterling Cooper på 1950- og 60-tallet, og er en av kanalen Vox' satsinger for å trekke voksne seere fra NRK1 og TV2.

Foto: K&U / Max/Handout

Vox kommer på lufta i januar, og retter seg mot seere mellom 30 og 59 år.

– Den skal være en «trashfri» kanal, og gi et bredere kommersielt tilbud til voksne seerne som setter pris på kvalitetsunderholdning, sier TVNorges kommunikasjonssjef Svein Tore Bergestuen.

– Vi lanserer den for å plage dere i NRK littegrann, legger han til.

Viser innkjøpt stoff

Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen er kommunikasjonsdirektør i TVNorge.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kanalen skal primært sende innkjøpt stoff, og vil ikke vise nyheter. Serier som «Mad Men», «The Borgias» og «Hell On Wheels» er allerede programsatt på kanalen.

Dessuten vil den amerikanske talkshowverten David Letterman gjøre comeback på norsk tv på Vox.

– Det blir en underholdningskanal voksne mennesker kan slappe av og koble ut til, med britisk krim, kostymedrama, gode filmer og klassikere. Forhåpentlig vil vi ta seere fra NRK, sier Bergestuen.

Hør saken fra Kulturnytt:

Bjerkaas: – Ikke redd

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas blir ikke skremt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Knut Kristian Hauger, konstituert ansvarlig redaktør i Kampanje

Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør i Kampanje.

Foto: Hilde Lillejord / Hilde Lillejord

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas skremmes ikke av konkurrentens visjoner.

– Det jeg leser om innholdsambisjonene gjør meg ikke veldig redd. De fleste i Norge vil se norsk stoff. Det er NRKs spesiale og det vi har mest av, sier han.

Redaktør i mediebladet Kampanje, Knut Kristian Hauger, sier TVNorge har vært flinke gjennom mannekanalen Max og kvinnekanalen Fem til å finne nye nisjer.

– Med Vox i tillegg som et tilbud for godt voksne kannibaliserer de ingen i egen målgruppe, og kan få et nettotilsig av nye seere. TVNorge kan dermed øke noen tideler i tv-markedet. Sånn sett er det en plusseffekt, sier han.

Han tror likevel Vox vil slite med å vinne markante markedsandeler, og er enig med Bjerkaas.

– De mellom 30 og 59 har allerede et godt tilbud i de brede allmennkanalene NRK1 og TV2. Det er norsk innhold som trekker store seermasser. Det er tøft å få store ratingtall på innkjøpt innhold, sier Hauger.

Hør Knut Kristian Haugers vurdering av Vox:

LES OGSÅ:

George Clooney, David Letterman

«Norgesvenn» George Clooney i sofaen hos David Letterman. Det amerikanske talkshowet blir en av TVNorge-kanalen Vox' satsingsområder når den går på lufta i januar.

Foto: J P FILO / AP

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB