Tvilsomme nominasjoner

Hvorfor er deLillos og Vamp nominert til Spellemannpriser? Musikksjef tar til orde for egen konsertkategori.

Vampkonsert Oslo Spektrum 2006

Vamp spilte «I full symfoni» med Kringkastingsorkesteret. Nå er konsertversjonen nominert til Spellemann i kategorien for viser.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

deLillos: «Hjernen er alene i Operaen»

deLillos ga i 2010 ut konsertplata «Hjernen er alene i Operaen».

Foto: Albumcover
Vamp: «I full symfoni II»

Vamp fulgte opp «I full symfoni» med konsertplata «I full symfoni II».

Foto: Plateomslag
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mandag kom årets Spellemann-nominasjoner. Christel Alsos og Ingrid Olava var de med flest nominasjoner, sammen med Odd Nordstoga.

Gammelt, på nytt

Men enkelte stusset kanskje på nominasjonene til Årets popgruppe. Sammen med Madcon, Kråkesølv og I Was a King finner vi veteranene i deLillos.

De ga ikke ut noe nytt studioalbum i 2010, men er nominert for konsertplata «Hjernen er alene i Operaen». I tillegg var Vamp nominert i viseklassen med sin konsertplate, der de spiller sammen med Krinkastingsorkestret - «I full symfoni II», som innhold som tidligere er gitt ut på plata «I full symfoni».

I statuttene til Spellemannprisen heter det at «tekstene/komposisjonene må ikke tidligere være utgitt».

- Ikke noe i veien

Hildegunn Olsbø, Spellemann-ansvarlig i Ifpi, sier at det teknisk sett ikke er noe i veien med disse nominasjonene.

- Om vi tar med hele setninga du refererer til står det; «Tekstforfatter og komponist må stå bak minst 50 % av albumet for å kunne melde seg på, og tekstene/komposisjonene må ikke tidligere være utgitt». Dette henviser altså til komposisjonen og ikke artistprestasjonen, forklarer Olsbø.

- Spellemann er tradisjonelt en utøverpris og er åpen for at artister kan spille inn tidligere utgitt repertoar – enten eget repertoar eller coverlåter. Så lenge det er nyinnspillinger utgitt i perioden skissert i reglementet, vil albumet bli godtatt påmeldt, sier hun.

- Begge burde vært utelatt

Robert Gjestad, musikkjournalist i Aftenposten

Robert Gjestad, musikkjournalist i Aftenposten, etterlyser enkelte plater som ble forbigått og synes konsertplatene ikke burde vært nominert til Spellemann 2010.

Foto: Aftenposten
Mats Borch Bugge

Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3, er klar på hva som er løsningen.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Men står det virkelig så dårlig til med norsk musikk at man må fylle på med gamle låter spilt inn på nytt live, til Spellemann-nominasjonene?

Robert Gjestad, musikkskribent i Aftenposten, er i en kommentar kritisk til plater som er utelatt fra årets nominasjoner. Han etterlyser blant andre både Bjørn Eidsvågs «Rund neste sving» og Kurt Nilsens juleplate «Have Yourself a Merry Little Christmas».

- Jeg mener at begge disse konsertplatene burde vært utelatt fra nominasjonene. En Spellemannpris som skal speile 2010 bør gi sine priser til nyskapt musikk, ikke gamle sanger om igjen, sier Gjestad til NRK.

Enkelte ville sikkert argumentert for at Spellemannprisen skulle ha en egen livekategori, for konsertplater, noe som også har vært vurdert av komiteen, slik vi forstår det.

- Det er kategorien som er døv

Også Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3 er uenig med Spellemann-komiteens nominasjoner.

- Jeg stusset også litt over dette. Nå er jo «Hjernen er alene» et fantastisk bra album, og som rettmessig ble voldsomt populært, men jeg mener likevel at denne nominasjonen er pussig, sier musikksjefen.

- Det bør helt overordnet være et krav til spellemannominasjonene at de er basert på nytt studiomateriale. Problemet ligger definitivt ikke hos DeLillos. Hva er egentlig grunnen til at vi opererer med en egen popkategori - er pop en egen sjanger?

- Det er kategorien som er døv, ikke deLillos mener Borch Bugge, som er helt klar på hva som er løsningen.

- Det bør opprettes en livekategori – med lydteknikere i juryen.

Hva mener du? Er nominasjonene til Spellemannprisen 2010 riktige? Skriv din mening her:

Kulturstrøm

 • David Gulpilil er død

  Den australske filmstjernen er død, 68 år gammel. Gulpilil, som var aboriginer, er kjent fra filmer som «Crocodile Dundee», «Australia», «Walkabout» og «Charlie’s Country». For sistnevnte film vant han en skuespillerpris ved filmfestivalen i Cannes i 2014.

  David Gulpilil Charlie's Country
  Foto: Regi: Rolf de Heer, Vertigo Productions / Visit Films
 • Beordrer Facebook til å selge Giphy

  Det britiske forbruker- og konkurransetilsynet i Storbritannia ber Facebook om å selge Giphy.

  De mener at oppkjøpet vil ramme konkurransen i markedet og deres markedsføring.

  – Ved å kreve at Facebook selger Giphy beskytter vi millioner av brukere på sosiale medier og fremmer konkurranse og innovasjon innen digital markedsføring, sier Stuart McIntosh i tilsynet.

 • Raja gir bort «Maskorama»-pengene

  Abid Raja fikk 75.000 kroner for å delta på «Maskorama» på NRK. Nå gir han bort hele honoraret.

  De 75.000 kronene skal gis til Redd Barnas pågående kampanje «Gi barn som fryser det de ønsker seg til jul», opplyser Abid Raja til VG.

  Det var sist lørdag at den tidligere kulturministeren ble avslørt som Nissen i NRK-suksessen «Maskorama».

  (NTB)