Tviler på blåkopi av Skam

– Man vet jo hvordan det ender, sier TV-forsker, som tror på en litt annen serie når «Skam» nå er solgt til USA.

Skam 3

Kommer guttegjengen i Skam til å røyke hasj i et badekar når USA skal lage sin versjon av «Shame»? Norske eksperter mener ikke de store endringene må gjøres for å tilpasse seg et amerikansk publikum.

Foto: NRK

– Jeg må innrømme at jeg hvisket ut et lite «wow» da jeg leste at «Skam» nå er solgt til USA, og ikke minst at det er Simon Fuller som står bak. Dette er jo Champions League, sier Asbjørn Slettemark til NRK.

Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark var sikker på at Skam ville bli solgt til utlandet, men kanskje ikke til et så stort navn som Simon Fuller.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Fuller har skapt store internasjonale TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var dessuten mannen bak pop-gruppa Spice Girls. Han planlegger å produsere den engelskspråklige versjonen av «Skam» i 2017, og da under navnet «Shame».

Asbjørn Slettemark, som også står bak seriebloggen OP-5, tror ikke amerikanerne trenger å endre så mye på serien for å gjøre den spiselig i USA.

– Alt avhenger jo av hvem som skal sende den, men i utgangspunktet tror jeg ikke de trenger å endre så mye. Det er ikke en veldig eksplisitt serie, mye mindre eksplisitt enn man kanskje skulle tro. Den har lite vold og nesten ingen banning og nakenhet. Det er rett og slett en veldig god serie om ungdom, som har truffet en tidsånd.

– Vet jo hvordan det ender

Kvinne med lyst, kort hår og briller

Vilde Schanke Sundet forsker på endringer i TV-bransjen og nå også på Skam.

Foto: Høgskolen i Lillehammer

Vilde Schanke Sundet forsker på endringer i TV-bransjen. Akkurat nå handler det mye om «Skam» også på Høgskolen i Lillehammer, hvor hun holder til.

Hun er enig med Slettemark i at serien er god nok til å brukes som en ren kopi, hvor man nærmest oversetter scene for scene.

– Men da vet man jo hvordan det ender, og det er jo ikke like spennende, sier hun.

– Det kan virke på meg som det er solgt mer som et format, enn som et oversatt drama. Det kan bety at vi ikke får de samme historiene som vi har sett i Norge, men at det er dilemmaene, seriens doger og leveregler som gjelder. For eksempel at homofil kjærlighet rett og slett bare er vanlig kjærlighet, sier hun.

Isak og Even i Skam

Forholdet mellom Isak og Even er tema for den tredje sesongen av Skam. Vil amerikanske moralister tåle en slik historie?

Hvilke forskjeller finnes?

«Skam»-redaksjonen har brukt mye tid på å intervjue norske ungdommer i forkant av serien. Og skal man være tro mot konseptet, bør det også skje i den amerikanske versjonen, sier Sundet.

Hun mener det nå blir spennende å se på de kulturelle forskjellene mellom norsk og amerikansk ungdom - hvis de finnes.

– Da er det veldig interessant å se om amerikansk ungdom har andre dilemmaer og får andre råd enn norsk ungdom, for eksempel. Det er også interessant om amerikanske moralister vil tåle unge skuespillere i såpass krevende roller. Og klarer de å holde produksjenen nede, eller blir det et fullbudsjettsdrama?

Svaret kan vi få allerede i løpet av neste år.

Kulturstrøm

  • Mener utbytte er «umusikalsk»

    Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.

  • Vil lage dramaserie om Bergman

    Alexander Eik og produksjonsselskapet Cinenord vil lage en dramaserie om den svenske regissøren Ingmar Bergman, melder Rushprint. Serien skal utforske de lysere sidene ved filmlegendens personlighet. Eik og Cinenord står også bak NRK-serien «Atlantic Crossing».

    Ingmar Bergman
    Foto: Diether Endlicher / Ap