Normal

Tvilen er en følgesvenn

Det hører trolig med til unntakene at en prest avsynges i en lokalrevy, men en slik heder og ære er blitt Hamar-biskopen Solveig Fiske til del.

Solveig Fiske
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Å få en sang i bygderevyen varmet virkelig!

Da Solveig Fiske i oktober 2006 ble utnevnt til biskop i Hamar bispedømme, ble hun hyllet i bygderevyen for sin innsats gjennom 12 år som sokneprest i Løten.

På palmesøndag 28. mars kan du høre Solveig Fiske i programposten Sølvsuper, der hun i samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller om oppvekst, studietid, sin tid som prest og altså nå: som biskop.

Viktig historisk hendelse

Det er i dag fire kvinnelige biskoper i Norge. Disse har det til felles at de har et kall og har fått et yrke som i lang tid har vært dominert av menn. Fremdeles er det slik at det å være kvinne og biskop er noe som blir lagt merke til - også i internasjonal sammenheng.

– Når det er sagt, så er det flott å oppleve at den norske kirke er kommet dit at det nå er en selvsagt ting at kvinner nomineres og utnevnes til biskop.

– Det er i dag en helt annen tid enn den gang Rosemarie Köhn som første kvinne i Norden ble utnevnt til biskop i Hamar. Da var dette omstridt og det var en radikal og viktig historisk hendelse som skjedde, sier biskop Solveig Fiske.

Fredag den 13.

Solveig Fiske
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

For Hamarbiskopen er oktober måned litt spesiell. Det er hennes fødselsmåned og det er også den måned hun ble utnevnt til biskop. Det skjedde på fredag den 13.

Men ukedagen og datoen har ikke representert noe problem for henne:

– Den 13. oktober 2006 hadde jeg nok helt andre tanker i hodet enn dette med kobling til overtro og uhell! Det var en dag da jeg var ydmyk og takknemlig for den oppgaven jeg hadde fått.

Solveig Fiske er født i Frei kommune på Nordmøre, og selv om hun i nærmere 30 år har tjenestegjort i innlandsfylket Hedmark, har hun bevart sin nordmørsdialekt.

– Jeg er oppvokst i en familie der fortellertradisjonen sto sentralt - og apropos overtro: Jeg har hørt et utall historier om fjøsnisser og de underjordiske. Min bestemor påsto i fullt alvor at hun hadde møtte de underjordiske og når jeg var med min far og bestefar i tømmerskogen syntes jeg nok jeg så noen gråkledde bak hver eneste stubbe!

Tvilen er en følgesvenn

For Solveig Fiske er troen slik at tvilen er blitt en følgesvenn:

– Det er den beste styrke jeg kan ha. I det daglige har jeg hatt en barnlig og enkel tro som jeg har tatt med fra oppveksten og som ligger hos meg som en trygg ballast i livet.

Sølvsuper, NRK P1, palmesøndag 28. mars kl 07.03

(Programmet er en reprise fra 16. mars 2008)

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix