NRK Meny
Normal

TV2 med egen radiokanal

- Vi trenger radioen som det siste elementet i en stor kabal som gjør TV2 til et tungt og fremstidsrettet mediehus, sier TV2 sjef Kåre Valebrokk.

TV2-sjef Kåre Valebrokk sikret seg rettighetene til fotball-EM 2008
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

TV2 eier nå hele Kanal 24. Valebrokk sier oppkjøet er mer av strategisk art enn av økonomisk. – Det er lite penger å tjene på radio, mener han.

Problematisk

I 2002 gikkk flere av landets aviser sammen og søkte om konsesjon til å drive riksdekkende reklamefinansiert radio. De kalte seg Kanal4, og lovet en radio med mangfold og kvalitet. Kanal4, som senere ble til Kanal24 vant konsesjonsrunden over de andre søkerne, blant dem TV2. Tv-kanalen fikk altså et politisk nei til å drive riksdekkende komersiell radio den gangen.

Kanal24 har helt siden oppstarten slitt, både med økonomi og lytteroppslutning. I alt har Kanal24 tapt 300 millioner kroner, og de opprinnelige eierne har trukket seg ut. Rett før jul i fjor kjøpte TV2 hele Kanal24.

Med på kjøpet følger også kanalens konsesjonsvilkår. – Dette er problematisk, sier medieforsker Helge Østby, ved Universitet i Bergen. Har TV2 nå kjøpt seg en konsesjon? spør vi i denne utgaven av Kurer.

Hva gikk galt?

I 2002 fikk Kanal4, den såkalte avis-alliansen, konsesjon fordi myndighetene likte dennesøknaden best. Kanal4 skulle bli tidligere kulturminister Valgjerd Svarstad Hauglands drømmekanal. Men helt siden det ble klart at Kanal4 fikk konsesjonen, har problemene stått i kø. Etter en rettsak med P4 om navnevalget, skifta Kanal4 navn til Kanal24. Det var bare starten på flere år med radiokrig og økonomiske problemer. Hva gikk galt?

Hør Kurer 57:  Kurer 57: Kanal 24

Kurer NRK P2