Hopp til innhold

TV2 betalte reise og opphold for Irving

Den omstridte forfatteren David Irving har fått reise og opphold betalt av TV2. Tidligere i dag ble Irving intervjuet til programmet Tabloid.

David Irving ankommer Oslo
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- David Irving har fått betalt flyreise og opphold av TV2, sier Ida Kalheim, redaksjonssjef i Tabloid, til NRK.

Dekket utgiftene

Ida Kalheim, redaksjonssjef, Tabloid TV2

Ida Kalheim, redaksjonssjef, Tabloid TV2.

Foto: NRK

Kalheim sier det er vanlig å betale reise og opphold for gjester til Tabloid.

- Det ble det tatt en avgjørelse på at han skulle få dekket disse utgiftene, legger redaksjonssjefen til.

Irving har ikke fått betalt for selve intervjuet sier Kalheim. TV 2 har bedt forfatteren komme en dag tidligere enn planlagt, fordi han likevel skulle til Norge. Kalheim sier til NRK at hun ikke vet hvem som står bak foredraget Irving skal holde på Lillehammer.

David Irving er kjent for å benekte Holocaust, og ble møtt av demonstranter på vei til og fra intervjuet med TV2 i Oslo sentrum tidligere i dag.

Ordnet transport

Kalheim sier at TV2 ordnet transporten for Irving fra Gardermoen til Oslo sentrum. Og legger til at tv-kanalen ikke la seg opp i politiets oppgaver på flyplassen.

LES: Venter flere hundre nazister

Ikke uvanlig

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sier det ikke er uvanlig at gjester i slike programmer får betalt for reise og opphold.

- Å betale reise og opphold for en gjest til et program er ikke i strid med god presseskikk, sier Kokkvold.

Han mener at dersom det er inngått ekslusive avtaler om at Irving ikke får uttale seg til andre medier, er det i strid med god presseskikk.

- Forøvrig syntes jeg det er riktig å slippe David Irving til i media, men journalistene må ikke opptre som mikrofonstativer. De må stille kritiske og relevante spørsmål, legger Kokkvold til.

Han legger til at det gjenstår å se intervjuet før han kan uttale seg om det.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober