Engelskmenn skroter kongenavn til fordel for babynavn fra Downton Abbey

LONDON (NRK.no): Britiske foreldre snur ryggen til kongelige navn, og vil heller ha navn fra TV-serier.

Downton Abbey sesong 4

Navnene på karakterene i Downton Abbey er populære blant engelskmennene. F.v. Lady Rose (spilt av Lily James) er inne på topp 100-listen, mens Cora Crawley (Elizabeth McGovern) og Lady Mary (Michelle Dockery) helt til høyre er på vei oppover. Duchess of Yeovil (Joanna David) er ikke på listen.

Foto: ITV

Maggie Smith i rollen som Violet i Downton Abbey

Navnet til enke-grevinnen av Grantham, som spilles av Maggie Smith, Violet, er også et populært jentenavn i England.

Foto: ITV
Breaking Bad

Navnene på karakterene i TV-serien Breaking Bad gjør det også skarpt på listen over de mest populære navnene. Jesse (t.h) har økt med 13 prosent siden i fjor.

Foto: TV Norge

George, som er navnet på landets nyeste prins, har falt i popularitet, mens navn fra TV-serier som Downton Abbey og Breaking Bad er på vei opp.

Bare en måned etter at navnet til den tredje arvingen til tronen, prins George, ble født 22. juli, falt navnet fra 9. til 13. plass på listen over populære navn fra den globale foreldreportalen BabyCentre.

Også andre kongelige navn som Kate, William, Harry og Charles er på full fart nedover. Harry har lenge vært det aller mest populære guttenavnet i Storbritannia, men har på den ferske oversikten falt fra 1. til 4. plass. I tillegg til å være et kongelig navn, har utvilsomt bok- og filmsuksessen «Harry Potter» bidratt med sitt.

Plukker fra Downton Abbey

Dermed ser trenden med å plukke navn fra kongefamilien ut til å snu.

Sarah Barrett fra nettstedet BabyCentre sier til The Times at hun tror alle navnespekulasjonen forut for fødselen må ta skylden for tilbakegangen i kongelige navn gjennom det siste året.

Derimot har en rekke nye navn dukket opp på listen over de 100 mest populære navnene, særlig fra TV-suksessen Downton Abbey.

Violet (Enke-grevinnen av Grantham), Elsie (Mrs. Hughes), Ivy (kjøkkenpike) og Rose (tremenningen til Grantham-barna) er alle inne på denne listen, mens Cora (grevinnen av Grantham) og Mary (eldste datteren) ikke kom inn på listen, men er likevel på vei opp.

På herresiden er det særlig Thomas (tjener) og Matthew (avdøde ektemannen til Mary) som øker i popularitet, på henholdsvis 6. (kom seg inn på topp 10-listen) og 32. plass (opp seks plasser fra 2012).

Voldelig serier appellerer

Også publikumssuksessen «Breaking Bad» influerer navnevalgene, dog uten å komme seg inn blant de 100 mest populære navnene.

Jesse (den yngste av de hovedkarakterene) har økt med 13 prosent, mens Skyler (kona til den andre hovedkarakteren) økte med hele 70 prosent gjennom det siste året og befinner seg blant de 200 mest populære navnene.

Fantasyserien «Game Of Thrones» har åpenbart gitt jentenavnet «Arya» (en av to døtre fra Stark-familien) voldsom medvind, navnet har økt 183 prosent i popularitet, og sikret seg en 65. plass på listen over de 100 mest populære jentenavnene.

For aller første gang er også navnet «Sansa» (den andre datteren) blitt registrert på nettstedet som babynavn.

«Homeland» som hadde sesongavslutningen på britiske TV-skjermer i går, er også representert både Nicholas og Brody (for- og etternavnet til den mannlige hovedrollen) er kommet inn på topp 100-listen i år.

Sarah Barret fra BabyCentre gir denne forklaringen på den nye trenden:

– Foreldre er redde for å bli sett på som de kopierer Kate (grevinnen av Cambridge, og mor til prins George), men lar seg i stedet inspirere av velkjente figurer fra TV og film, selv de med negative assosiasjoner.

Fortsatt populært med bibelske navn

For første gang er det samme navn på topp for både gutter og jenter, nemlig Oliver og Olivia. Ellers er det svært mange bibelske navn som dominerer hos britene. Thomas, Jacbo, og Noah er alle inne på topp 10 hos guttene.

Det populære muslimske navnet Muhammed/Muhammad gjør også solid fremgang på statistikken, korrigert for forskjellige stavemåter har navnet skutt frem 29 plasser det siste året, og ligger i dag på 28. plass.

Men også mer mytologiske navn gjør seg gjeldende. Blant guttene er både Jason, Tristan og Arthur i fremvekst, mens Thea (fra den greske gudinnen Theia, datter av Gaia og Uranos) øker i popularitet blant jentene.

Eneste godt nytt for den nyfødte britiske prinsen er at hans andre fornavn, Alexander, har klatret fire små plasser opp til en 22. plass siden i fjor. Derimot glimrer det tredje og siste navnet, Luis, fortsatt med sitt fravær.

Kulturstrøm

  • Malkovitch spiller dirigentlegende

    Skuespiller John Malkovich skal bekle rollen som den feirede og omdiskuterte rumenske dirigenten Sergiu Celibidache i sine eldre år, skriver nettstedet Variety. Manuset til filmen The Yellow Tie er skrevet av dirigentens sønn, Serge Ioan Celebidachi og James Olivier (kjent for filmen Octav fra 2017), og portretterer den eksentriske dirigenten, som var vekselsvis geniforklart og avskrevet som galning. Filmingen begynner i Romania, våren 2022.

  • – Folk vil ha meir kroppskunst

    Ifølgje kunsthistorikar Mona Pahle Bjerke har kunsten vore viktig bidragsytar i å bryte tabu og skape frigjering både ut ifrå eit feministisk perspektiv, men også i forbindelse med homokampen.