TV selger musikk

Også gamle rockehelter som Aerosmith får merke tv-mediets makt når vokalist Steven Tyler er dommer i American Idol.

Steven Tyler og Jennifer Lopez
Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Steven Tyler, American Idol og Aerosmith

Steven Tyler var helt sikker på at hans dommergjerning i American Idol ville gi Aerosmith et oppsving på salgslistene.

Foto: Chris Pizzello / Ap
Joe Perry, Aerosmith

Aerosmith-gitarist Joe Perry var usikker på fremtiden til Aerosmith da Steven Tyler ble dommer i American Idol.

Foto: Scanpix/AP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Salget av Aerosmith sin musikk har skutt i været etter at vokalist Steven Tyler ble med som dommer i talentprogrammet American Idol.

Helt sikker på én ting

Steven Tyler visste egentlig ikke veldig mye om programmet – han hadde faktisk aldri sett det før han ble med som dommer i American Idol.

Men i følge nettstedet Hennemusic var han helt sikker på én ting: Det ville øke oppmerksomheten rundt bandet hans.

Faktisk var han sikker på at bandet ville bli mer profilert enn på veldig mange år.

Les også:

Og nå ser de ut til at han har fått rett i den antagelsen. Bandets populære ballade fra 1998 «I don’t want to miss a thing» klatret nemlig nylig helt til 22. plass på lista til nettbutikken iTunes, melder Fox News.

I tillegg har to forskjellige versjoner av låta «Dream On» fra 1973 klart å komme seg inn på lista, på henholdsvis 77. og 115. plass.

- En viktig karakter

- Steven Tyler er en så viktig karakter i showet at det garantert vil øke oppmerksomheten rundt det han gjør, sier Richard Rushfield, forfatter av boka «American Idol: The Untold Story».

Richard Rushfield: «American Idol: The Untold Story»

Richard Rushfield har skrevet «American Idol: The Untold Story».

Foto: Bokomslag
Bret Michaels

Bret Michaels fikk et løft i mengden oppmerksomhet da han hadde sitt eget reality-program på tv.

Cheryl Cole

Cheryl Coles opptreden i X Factor var trolig en medvirkende årsak til at låta «Promise This» solgte svært godt.

Foto: Scanpix/AP

Det var, for å si det mildt, svært delte meninger innad i Aerosmith om hvorvidt det var lurt av Tyler å stille opp i programmet. Men det kan vise seg å ha vært smartere enn de kunne aner.

- Dette har vi sett før; når folk dukker opp der får platesalget deres et stort hopp. Dette potensialet så helt klart ikke bandkameratene hans, sier Rushfield.

- Så langt har Tyler hatt en slående framtoning. Han er en vill type og har helt klart fått folk til å glemme Simon Cowell.

Bret Michaels fikk kraftig oppsving

Det var Cowells resignasjon fra dommergjerningen som banet vei for at Taylor kunne dukke opp på tv-skjermen.

At Aerosmith får suksess av at vokalisten er på tv er ikke det første beviset på tv-mediets evne til å gi oppmerksomhet.

Glamrocker Bret Michaels fikk også et kraftig oppsving i salget av sin musikk da han hadde sitt eget reality-program. Sangeren som både er kjent som vokalist i Poison, og for en egen solokarriere, angrer ikke på å ha stilt opp på tv.

- Det har absolutt fått salget av min musikk til å stige og vil garantert være en fordel for min turne, sier Michaels ifølge Showbizspy.

- Det viktige er bare å vite når man skal gi seg. Jeg vil råde de fleste – spesielt musikere, til ikke å ta det første å beste tilbudet som kommer, sier sangeren som ble kjent for hvermannsen gjennom tv-konseptet «Rock of Love».

Cheryl Cole

Det er heller ikke tvil om at Cheryl Coles opptreden på X Factor i Storbritannia var med på å øke salget av hennes single «Promise This».

Cole var tidligere en del av gruppa Girls Aloud, som var et produkt av talentprogrammet «Popstars: The Rivals». I 2008 var hun en av dommerne i den britiske versjonen av X Factor.

Da hun i fjor kom tilbake for å opptre som artist i programmet med et nærmest vulgært danseshow, var det trolig en av grunnene til at låta hennes rett etterpå gikk til topps på den britiske singlelista.

Kulturstrøm

 • «Wisting» eneste norske nominerte

  Første episode av «Wisting», med Sven Nordin i tittelrollen, er nominert til Edgar-prisen for årets beste TV-manus. Serien er nominert i kategorien Beste episodemanus for første episode. Prisene deles ut 30. april i New York.

  Sven Nordin spiller politimannen William Wisting
  Foto: Viaplay
 • «Verdig hyllest»

  P3 s anbefalingliste er fylt opp med ni låter, deriblant «Forever yours», hyllesten fra Kygo til Avicii.

  Kygo
  Foto: Reuters