TV selger musikk

Også gamle rockehelter som Aerosmith får merke tv-mediets makt når vokalist Steven Tyler er dommer i American Idol.

Steven Tyler og Jennifer Lopez
Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Steven Tyler, American Idol og Aerosmith

Steven Tyler var helt sikker på at hans dommergjerning i American Idol ville gi Aerosmith et oppsving på salgslistene.

Foto: Chris Pizzello / Ap
Joe Perry, Aerosmith

Aerosmith-gitarist Joe Perry var usikker på fremtiden til Aerosmith da Steven Tyler ble dommer i American Idol.

Foto: Scanpix/AP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Salget av Aerosmith sin musikk har skutt i været etter at vokalist Steven Tyler ble med som dommer i talentprogrammet American Idol.

Helt sikker på én ting

Steven Tyler visste egentlig ikke veldig mye om programmet – han hadde faktisk aldri sett det før han ble med som dommer i American Idol.

Men i følge nettstedet Hennemusic var han helt sikker på én ting: Det ville øke oppmerksomheten rundt bandet hans.

Faktisk var han sikker på at bandet ville bli mer profilert enn på veldig mange år.

Les også:

Og nå ser de ut til at han har fått rett i den antagelsen. Bandets populære ballade fra 1998 «I don’t want to miss a thing» klatret nemlig nylig helt til 22. plass på lista til nettbutikken iTunes, melder Fox News.

I tillegg har to forskjellige versjoner av låta «Dream On» fra 1973 klart å komme seg inn på lista, på henholdsvis 77. og 115. plass.

- En viktig karakter

- Steven Tyler er en så viktig karakter i showet at det garantert vil øke oppmerksomheten rundt det han gjør, sier Richard Rushfield, forfatter av boka «American Idol: The Untold Story».

Richard Rushfield: «American Idol: The Untold Story»

Richard Rushfield har skrevet «American Idol: The Untold Story».

Foto: Bokomslag
Bret Michaels

Bret Michaels fikk et løft i mengden oppmerksomhet da han hadde sitt eget reality-program på tv.

Cheryl Cole

Cheryl Coles opptreden i X Factor var trolig en medvirkende årsak til at låta «Promise This» solgte svært godt.

Foto: Scanpix/AP

Det var, for å si det mildt, svært delte meninger innad i Aerosmith om hvorvidt det var lurt av Tyler å stille opp i programmet. Men det kan vise seg å ha vært smartere enn de kunne aner.

- Dette har vi sett før; når folk dukker opp der får platesalget deres et stort hopp. Dette potensialet så helt klart ikke bandkameratene hans, sier Rushfield.

- Så langt har Tyler hatt en slående framtoning. Han er en vill type og har helt klart fått folk til å glemme Simon Cowell.

Bret Michaels fikk kraftig oppsving

Det var Cowells resignasjon fra dommergjerningen som banet vei for at Taylor kunne dukke opp på tv-skjermen.

At Aerosmith får suksess av at vokalisten er på tv er ikke det første beviset på tv-mediets evne til å gi oppmerksomhet.

Glamrocker Bret Michaels fikk også et kraftig oppsving i salget av sin musikk da han hadde sitt eget reality-program. Sangeren som både er kjent som vokalist i Poison, og for en egen solokarriere, angrer ikke på å ha stilt opp på tv.

- Det har absolutt fått salget av min musikk til å stige og vil garantert være en fordel for min turne, sier Michaels ifølge Showbizspy.

- Det viktige er bare å vite når man skal gi seg. Jeg vil råde de fleste – spesielt musikere, til ikke å ta det første å beste tilbudet som kommer, sier sangeren som ble kjent for hvermannsen gjennom tv-konseptet «Rock of Love».

Cheryl Cole

Det er heller ikke tvil om at Cheryl Coles opptreden på X Factor i Storbritannia var med på å øke salget av hennes single «Promise This».

Cole var tidligere en del av gruppa Girls Aloud, som var et produkt av talentprogrammet «Popstars: The Rivals». I 2008 var hun en av dommerne i den britiske versjonen av X Factor.

Da hun i fjor kom tilbake for å opptre som artist i programmet med et nærmest vulgært danseshow, var det trolig en av grunnene til at låta hennes rett etterpå gikk til topps på den britiske singlelista.

Kulturstrøm

  • Var en av 8000 som søkte

    – Det var faren min som ba meg sende inn bilde, og slik kom jeg på audition. Jeg hadde lest en stor bildebok om Pippi, men ikke noe mer, sier Inger Nilsson til Kulturstripa om hvordan hun ble kjent som Pippi Langstrømpe i filmatiseringen av Astrid Lindgrens barnebøker.

    Pippi Langstrømpe Ep 7