NRK Meny
Normal

TV-bransjen i Norge kan få sin første streik

Film- og TV-arbeiderne krever en avtale om lønns- og arbeidstidsbestemmelser; nå har forhandlingene med TV-produsentene gått i stå.

Katrine Moholt

TV2s 'Jakten på Kjærligheten' med programleder Katrine Moholt kan være et av programmene som rammes av en eventuell streik i TV-bransjen.

Foto: Larsen, Bjørn Erik / SCANPIX

Ett av programmene som vil rammes, er "Jakten på kjærligheten".

Norsk filmforbund organiserer regissører, klippere, fotografer, lyd og lysdesignere som jobber med å lage norsk TV-underholdning.

Forbundet har brutt forhandlingene med norsk film og TV-produsenters forening, og mandag starter meklingen hos riksmeklingsmannen. Partene er uenige om lønn og arbeidstidsbestemmelser.

Alle kanalene kan lide

Om partene ikke klarer å komme til enighet kan det bli streik. Det bekymrer programdirektør i TVNorge Eivind Landsverk:

– Jeg synes det er veldig synd at det har kommet et brudd i forhandlingene, og at dette nå ligger hos riksmeklingsmannen, sier Landsverk.

Den første konsekvensen kan ifølge Landsverk bli at noen av høstens produksjoner på alle TV-kanalene i Norge kan komme til å lide. I TV Norge kan det dreie seg om to prosjekter som kanalen har gående for øyeblikket:

– Det er programmene "Hvem kan slå Aamodt og Kjus?" og "Modell for en dag", forteller programdirektøren.

Thomas Numme og Harald Rønneberg

Talkshowet 'Senkveld' med programledere Thomas Numme og Harald Rønneberg kan også bli rammet av en eventuell streik.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Hardkjør

– Det er for mange lange dager og en type hardkjør som gjør at folk i bransjen opplever fysisk slitasje, sier Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk Filmforbund.

Han sier mange som jobber med film og TV har vært sykemeldt i lange perioder fordi de har gått på en smell. Likevel mener han at det ikke er så dramatisk at dette nå ligger på riksmeklingsmannens bord:

– Det er riktignok historisk at vår bransje kan komme til å streike, men at vi benytter oss av meklere for å hjelpe oss fram til en løsning er i seg selv ikke dramatisk, sier Pedersen, som synes det er flott at de nå kommer inn under det han kaller ryddige forhold som meklingsinstituttet representerer.

Eivind Landsverk

Programdirektør i TV Norge, Eivind Landsverk.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Leif Holst Jensen, vil i stedet for å fokusere på at bransjen potensielt får sin første streik, fokusere på at de nå kan få den første overenskomsten.

– Partene hadde uansett avtalt et forhandlingsmøte førstkommende mandag, forskjellen nå er at det skal holdes hos riksmeklingsmannen, sier Holst Jensen, som tror de skal klare å unngå streik.

Vil ha felles regulering

I dag er det slik at det slik at film- og TV-arbeidere inngår individuelle avtaler med selskapet de jobber for. Et felles ønske fra Norsk Filmforbund og Norske Film- og TV-produsenters forening nå er å få på plass et felles avtalesett som regulerer lønn og arbeidstid.

– Så får man heller bli enige om hva som kan være opp til det enkelte selskap å bestemme, sier Holst Jensen.

Rundt 600 film og TV-arbeidere som er organisert i Norsk Filmforbund har et krav om 37,5 timers uker, overtidsbetaling og satser for reise.