TV-aksjonen 2016 til Røde Kors

– Dette er helt fantastisk, sier generalsekretæren i Røde Kors, Åsne Havnelid. Hun lover å bruke mest på å hjelpe mennesker der de er, i en verden full av konflikter.

Åsne Havnelid

FÅR AKSJONSPENGER: Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, på jobb i Nepal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Pengene skal brukes til å hjelpe mennesker i Syria, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar og Mellom-Amerika.

I sin søknad la Røde Kors vekt på at mennesker i over 30 land mangler helsetilbud og medisiner. Ødelagte vannforsyninger, manglende infrastruktur og redusert sikkerhet er virkeligheten for millioner.

Røde Kors er ofte den den eneste organisasjon som er til stede i disse krigssonene, og har en unik posisjon i verdenssamfunnet.

– Vi er nøytrale og har tilgang. Derfor kan vi garantere at pengene kommer frem til dem som trenger dem mest, sier Havnelid.

Også nød i Norge

Røde Kors ønsker også å bruke 10 prosent av innsamlingsbeløpet i Norge, først og fremst på aktiviteter på asylmottakene, flyktningguider og på helsesentra for papirløse flyktninger.

Dette er tredje gang Røde Kors får TV-aksjonen, sist var i 1993, for 22 år siden. Motto for neste års aksjon er «De usynlige ofrene». Røde Kors fikk aksjonen i konkurranse med 11 andre humanitære organisasjoner.

– Vi er takknemlige. Verden har vel aldri vært så konfliktfylt, og det er mange som trenger hjelp, sier Røde Kors' generalsekretær.

Denne høstens TV-aksjon er det Regnskogfondet som har fått, og den går av stabelen søndag 18. oktober.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK