TV-aksjonen 2016 til Røde Kors

– Dette er helt fantastisk, sier generalsekretæren i Røde Kors, Åsne Havnelid. Hun lover å bruke mest på å hjelpe mennesker der de er, i en verden full av konflikter.

Åsne Havnelid

FÅR AKSJONSPENGER: Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, på jobb i Nepal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Pengene skal brukes til å hjelpe mennesker i Syria, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar og Mellom-Amerika.

I sin søknad la Røde Kors vekt på at mennesker i over 30 land mangler helsetilbud og medisiner. Ødelagte vannforsyninger, manglende infrastruktur og redusert sikkerhet er virkeligheten for millioner.

Røde Kors er ofte den den eneste organisasjon som er til stede i disse krigssonene, og har en unik posisjon i verdenssamfunnet.

– Vi er nøytrale og har tilgang. Derfor kan vi garantere at pengene kommer frem til dem som trenger dem mest, sier Havnelid.

Også nød i Norge

Røde Kors ønsker også å bruke 10 prosent av innsamlingsbeløpet i Norge, først og fremst på aktiviteter på asylmottakene, flyktningguider og på helsesentra for papirløse flyktninger.

Dette er tredje gang Røde Kors får TV-aksjonen, sist var i 1993, for 22 år siden. Motto for neste års aksjon er «De usynlige ofrene». Røde Kors fikk aksjonen i konkurranse med 11 andre humanitære organisasjoner.

– Vi er takknemlige. Verden har vel aldri vært så konfliktfylt, og det er mange som trenger hjelp, sier Røde Kors' generalsekretær.

Denne høstens TV-aksjon er det Regnskogfondet som har fått, og den går av stabelen søndag 18. oktober.

Kulturstrøm

  • Vedtar kvensk versjon av norske ord

    Språktinget skal vedta kvensk versjon av mange norske ord som er kommet til i nyere tid. Leder av Kvensk språkting, Egil Sundelin sier det er viktig å ha en dialog mellom eldre kvenske språkbrukere og fagfolk som skal lage kvenske ord.

  • Regjeringskritisk journalist drepen

    Ein journalist som var sterkt kritisk til styresmaktene i Honduras, har blitt skoten og drepen. 87 journalistar har blitt drepne i landet dei siste 20 åra. Luis Almendares blei skoten av to menn på ein motorsykkel på veg til ein butikk i Comayagua.