Hopp til innhold

TV-aksjonen 2016 til Røde Kors

– Dette er helt fantastisk, sier generalsekretæren i Røde Kors, Åsne Havnelid. Hun lover å bruke mest på å hjelpe mennesker der de er, i en verden full av konflikter.

Åsne Havnelid

FÅR AKSJONSPENGER: Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, på jobb i Nepal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Pengene skal brukes til å hjelpe mennesker i Syria, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar og Mellom-Amerika.

I sin søknad la Røde Kors vekt på at mennesker i over 30 land mangler helsetilbud og medisiner. Ødelagte vannforsyninger, manglende infrastruktur og redusert sikkerhet er virkeligheten for millioner.

Røde Kors er ofte den den eneste organisasjon som er til stede i disse krigssonene, og har en unik posisjon i verdenssamfunnet.

– Vi er nøytrale og har tilgang. Derfor kan vi garantere at pengene kommer frem til dem som trenger dem mest, sier Havnelid.

Også nød i Norge

Røde Kors ønsker også å bruke 10 prosent av innsamlingsbeløpet i Norge, først og fremst på aktiviteter på asylmottakene, flyktningguider og på helsesentra for papirløse flyktninger.

Dette er tredje gang Røde Kors får TV-aksjonen, sist var i 1993, for 22 år siden. Motto for neste års aksjon er «De usynlige ofrene». Røde Kors fikk aksjonen i konkurranse med 11 andre humanitære organisasjoner.

– Vi er takknemlige. Verden har vel aldri vært så konfliktfylt, og det er mange som trenger hjelp, sier Røde Kors' generalsekretær.

Denne høstens TV-aksjon er det Regnskogfondet som har fått, og den går av stabelen søndag 18. oktober.

Kulturstrøm

 • Bygget Pir i Ålesund vant pris

  Det røde betongbygget Pir i sentrum av Ålesund vinner æresprisen Betongtavlen 2022. Prisen deles ut av Norske arkitekters landsforbund og Norsk Betongforening.

  Det seks etasjer høye kontorbygget er tegnet av Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter. – Vi er utrolig stolte. Det å tegne ny arkitektur i en by som Ålesund er en stor utfordring, skriver Magnus Pettersen i Mad arkitekter i en pressemelding.

  Pir Ålesund, vinner av Betongtavlen 2022 av Mad arkitekter
  Foto: Mad arkitekter
 • Iran innfører 60 minutts angrefrist for «desinformasjon»

  Iranske medium får no ein angrefrist på 60 minutt til å rette opp i desinformasjon, opplyser styresmaktene sitt cybersenter.

  I ei fråsegn frå senteret heiter det at alle informasjonstenester er pålagde å korrigere desinformasjon innan ein time. Bakgrunn for nyheitsmeldingar må leggast fram i løpet av 24 timar.

  Cybersenteret er underlagt eit råd som er nedsett av Iran sin øvste leiar ayatolla Khamenei. Senteret handterer alle saker som omfattar innlegg og ulike typar informasjon på nettet.

  Organisasjonen Reportere uten grenser ser på senteret som eit sensurorgan.

  Den politiske leiinga i Iran har gjentatte gonger skulda andre land og sosiale medium for å bidra til dei omfattande demonstrasjonane mot prestestyret. Observatørar ser denne framstillinga som eit forsøk på å dekke over den eigentlege årsaka til uroa.

  Den 22 år gamle kurdaren Mahsa Amini blei arrestert i midten av september for å ikkje ha dekka til håret, og døydde i politiet si varetekt. Hendinga utløyste dei landsomfattande protestane som no blir slått ned på av styresmaktene.

  (NTB)

 • Pakkerekord under Black Week

  I løpet av den siste halvanna veka har Posten handtert over fem millionar pakker. Det er ein auke på 11,4 prosent frå same periode i fjor.

  – Dette er eit teikn på at ein stor del av julehandelen er flytta til november og nettbutikkane, seier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Norge.

  Før jol har Posten henta inn 800 ekstra medarbeidarar for å handtere høgtidstrykket.

  Fristen for å sende pakker som skal vere framme innan jolaftan er 16. desember, skriv selskapet i ei pressemelding.

  Pakkesentralen til posten på Alnabru
  Foto: Jil Yngland / NTB