TV 2 saksøker svensk politi

En TV 2-journalist ble arrestert og fratatt råmateriale, kamerautstyr og mobiltelefon da han gjorde opptak til en dokumentarfilm i Stockholm.

Kjell Øvre-Helland

Nyhetsdirektør i TV 2 Kjell Øvre-Helland vil gå rettens vei etter at en TV 2-journalist ble arrestert.

Foto: TV 2

Forrige torsdag var TV 2-journalisten Tommy Gulliksen ute og filmet til en dokumentar i Stockholm. Det oppstod opptøyer blant ungdommene han filmet, og det endte med at han selv ble arrestert .

Er siktet i saken

– Jeg har fått beskjed av journalister og andre, at jeg er siktet i saken, sier Gulliksen til NRK.

Natt til fredag slapp han ut av glattcella. Kameraet er frigjort, men politiet sitter fremdeles på opptakene og mobiltelefonen hans med e-post, telefonnummer og annen informasjon om kildene til Gulliksen.

– Det er problematisk at politiet beslaglegger journalistisk upublisert materiale i forhold til kildevern som er helt avgjørende for journalister, sier Gulliksen.

Protestere på hendelsen

Nå går TV 2 rettens vei etter møtet med svensk politi.

– TV 2 vil protestere på det som har blitt beslaglagt og behandlingen Gulliksen har blitt utsatt for. Vi vil bringe saken videre for en svensk domstol, sier nyhetsdirektør Kjell Øvre-Helland.

– Vi reagerer på at Gulliksen er fengslet og at han har blitt fratatt materiale på et vilkårlig grunnlag. Hans journalistiske rettigheter er ikke fulgt opp slik de bør, sier Øvre-Helland.

Var der kun som observatør

Svensk politi bekrefter at Gulliksen er siktet i saken. De nekter å levere tilbake opptakene til TV2-journalist Tommy Gulliksen.

Ted Murelius hos den svenske påtalemyndigheten mener politiet er i sin fulle rett til å beholde det beslaglagte materialet.

– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det er materiale og min rolle som journalist svensk politi finner interessant. Jeg var der kun som fotograf og observatør, sier Gulliksen.

Kulturstrøm

 • Pulitzerpris for Floyd-video

  17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

  Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

  Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur