NRK Meny
Normal

TV 2 saksøker svensk politi

En TV 2-journalist ble arrestert og fratatt råmateriale, kamerautstyr og mobiltelefon da han gjorde opptak til en dokumentarfilm i Stockholm.

Kjell Øvre-Helland

Nyhetsdirektør i TV 2 Kjell Øvre-Helland vil gå rettens vei etter at en TV 2-journalist ble arrestert.

Foto: TV 2

Forrige torsdag var TV 2-journalisten Tommy Gulliksen ute og filmet til en dokumentar i Stockholm. Det oppstod opptøyer blant ungdommene han filmet, og det endte med at han selv ble arrestert .

Er siktet i saken

– Jeg har fått beskjed av journalister og andre, at jeg er siktet i saken, sier Gulliksen til NRK.

Natt til fredag slapp han ut av glattcella. Kameraet er frigjort, men politiet sitter fremdeles på opptakene og mobiltelefonen hans med e-post, telefonnummer og annen informasjon om kildene til Gulliksen.

– Det er problematisk at politiet beslaglegger journalistisk upublisert materiale i forhold til kildevern som er helt avgjørende for journalister, sier Gulliksen.

Protestere på hendelsen

Nå går TV 2 rettens vei etter møtet med svensk politi.

– TV 2 vil protestere på det som har blitt beslaglagt og behandlingen Gulliksen har blitt utsatt for. Vi vil bringe saken videre for en svensk domstol, sier nyhetsdirektør Kjell Øvre-Helland.

– Vi reagerer på at Gulliksen er fengslet og at han har blitt fratatt materiale på et vilkårlig grunnlag. Hans journalistiske rettigheter er ikke fulgt opp slik de bør, sier Øvre-Helland.

Var der kun som observatør

Svensk politi bekrefter at Gulliksen er siktet i saken. De nekter å levere tilbake opptakene til TV2-journalist Tommy Gulliksen.

Ted Murelius hos den svenske påtalemyndigheten mener politiet er i sin fulle rett til å beholde det beslaglagte materialet.

– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det er materiale og min rolle som journalist svensk politi finner interessant. Jeg var der kun som fotograf og observatør, sier Gulliksen.