NRK Meny
Normal

Har gjort flere anmeldelser etter programlederhets

Konserndirektør Rune Indrøy i TV 2 sier at de har måttet gå til flere anmeldelser etter at kvinnelige programledere har fått uønsket oppmerksomhet og trusler på sosiale medier.

Rune Indrøy, Twitter

Rune Indrøy og TV2 pleier tett kontakt med politiet etter trusler mot flere av kanalens profiler.

Foto: TV2

Som NRK.no har fortalt tidligere denne uka, opplever mange kvinnelige samfunnsdebattanter hets og trusler.

NRK.no har snakket med en rekke kvinner som forteller at grov sjikane er en del av hverdagen, og at flere har sett seg nødt til å gjøre tiltak for å skjerme seg mot hatmeldingene. I Sverige har svenske kulturpersonligheter tatt til motmæle mot grov hets, og SVT-dokumentaren «Män som näthatar kvinnor» viser hvordan kvinner som ytrer seg på nettet blir hetset.

I TV 2 har det vært en rekke saker hvor profilerte kvinnelige medarbeidere har opplevd sextrakassering, trusler og sjikane via sosiale medier. I de fleste tilfellene dreier det seg om direkte henvendelser på sosiale medier.

– De siste årene har det vært flere slike saker, og bare i fjor gikk vi til fire-fem anmeldelser, sier konsernsjef Rune Indrøy i TV 2 til NRK.no.

– Ubehagelige saker

Han har selv håndtert disse sakene for bedriften, og sier at de er raske til å gå til anmeldelser i slike tilfeller, og at de har et godt samarbeid med politiet både i Oslo og Bergen.

– De groveste sakene blir tatt veldig alvorlig, sier han. Vi har håndtert sånne saker jevnt og trutt. Og en del av dem har vært veldig ubehagelige.

Han forteller at de fleste som sjikanerer gir seg veldig fort når TV 2 tar kontakt og gjør det klart at de vet hvem som står bak, sier han.

– Har noen av deres medarbeidere blitt oppsøkt privat?

– Det vil jeg ikke si så mye om, men vi har håndtert mange typer saker, og det har vært domfellelser.

– Hvordan reagerer de som utsettes for dette?

– Veldig forskjellig. Noen velger å heve seg over det, mens det går veldig inn på enkelte andre. Og det er ikke så rart når det dreier seg om grove trusler. Men det er ennå ikke noen som har ønsket å bli tatt av skjermen som følge av dette.

– Tilsynelatende velfungerende menn

Indrøy forteller at han har gjort seg mange tanker om hva som driver personene som står bak truslene.

– Det er ikke alltid snakk om psykiatriske tilfeller eller folk med vrangforestillinger. Mange er faktisk tilsynelatende velfungerende menn med jobb og familie som får det for seg at de kan skrive de mest utrolige ting til folk som er på skjermen. Noen mener åpenbart at man kan gjøre hva som helst på sosiale medier, og at det hersker en verden der som står ved siden av denne.

– Hva gjør dere for å forberede nye personer som skal på skjermen?

– Vi har grundige samtaler, og prøver å stålsette dem og beskrive for dem den nye situasjonen de skal inn i.

Oppfordret til selvmord

Beverfjord

Alexandra Beverfjord sier at Dagbladet har døgnovervåkning av kommentarfeltene.

Foto: Marte Garmann

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord har registrert en tendens hvor kvinnelige kommentatorer får mye hardere medfart enn andre i sosiale medier.
Avisens profilerte medarbeidere Marie Simonsen, Marte Michelet og Inger Merete Hobbelstad forteller alle til NRK.no at de har opplevd grov sjikane. Sistnevnte har sogar blitt oppfordret til å ta selvmord.

Beverfjord sier at de har klare rutiner for varsling til sine overordnede når slike trusler forekommer. Da blir tiltak som politianmeldelse vurdert.

– Det er viktig å ta debatten og være tydelig på hvor grensene går. I ytterste konsekvens kan dette være problematisk for demokratiet, sier hun.

Hun sier at de kjører en døgnkontinuerlig overvåkning av nettdebatten på Dagbladet.no der støtende innlegg raskt blir fjernet. Men Beverfjord mener at innføring av forhåndssensur vil begrense meningsutvekslingen:

– Det ligger i nettdebattens natur at den skal skje raskt og fortløpende. Men det er viktig å så raskt som mulig stoppe personhets og sjikane, sier hun.

– Gode rutiner for varsling

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK sier at de fra tid til annen opplever at trusler og ubehageligheter rettes mot medarbeidere.

Tommy Hansen

NRKs kommunikasjondirektør Tommy Hansen går ikke i dialog med netthetserne.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Det går gjerne litt i bølger, og er ofte knyttet opp til når profilerte programledere er på skjermen, sier han, og understreker at det dreier seg om begge kjønn.

– Noen av truslene er bare ubehagelige, mens andre tar vi på det største alvor. Er det det minste fnugg av tvil, varsler vi politiet, sier han, uten å ville gå i detalj på hvor ofte det skjer.

– Vi har prøvd å etablere gode rutiner for varsling oppover i systemet, slik at de som trues ikke skal sitte alene med dette selv. Og vi har en sikkerhetsavdeling i NRK som vurderer hva vi skal gjøre i hvert enkelt tilfelle.

– Tar dere kontakt med dem som sjikanerer?

– Nei, vi prøver ikke å gå i dialog med de som bare er ute etter oppmerksomhet, sier han.

Samtidig understreker han at svært mange av tilbakemeldingene er positive, og han tror ikke det blir bedre av å sette opp en mur mellom NRK-programledere og omverdenen.

– Noen liker litt ekstra oppmerksomhet og dialog med publikum, mens andre er mer tilbakeholdne og ønsker å skjermes, sier Hansen.

Meldte mannen til sikkerhetstjenesten

NRKs utenrikskommentator Gro Holm sier at hun har fått en del slibrige tekstmeldinger, men at hun aldri har opplevd trusler.

Gro Holm

Gro Holm meldte sin egen mann til NRKs sikkerhetstjeneste.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Tekstmeldingene har jeg ikke gjort noe med videre, jeg bare sletter dem, sier hun.

Hun sier at man må regne med å få noe slik oppmerksomhet når man er profilert på NRK, men at man ikke skal godta slibrigheter.

– Og hadde jeg fått trusler, ville jeg selvsagt ha meldt ifra til sikkerhetstjenesten i NRK, sier hun.

Hun forteller at hun ble mistenksom da hun på én dag opplevde at det kom tre ulike blomsterleveranser til henne på jobben.

– Da tok jeg kontakt med sikkerhetstjenesten. Men det viste seg at det bare var mannen min som hadde sendt dem, sier hun og ler.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter