NRK Meny
Normal

Tusenvis minnet Elvis i Graceland

Flere tusen fans møtte i går opp på Graceland i Memphis for å minnes at det er 34 år siden kongen av rock, Elvis Presley, brått døde.

Med bøyd hode og med brennende lys i hendene gikk fulgte flere tusen fans veien inn på Elvis' mangeårige Memphis-hjem, Graceland, mandag kveld. Flere gråt da de passerte graven til Elvis og hans familie.

Elvis-kostymer, solbriller og kinnskjegg

Vaken varte til over midnatt og ut i de fuktige morgentimene tirsdag, og markerte at kongen døde 16. august 1977. Ved graven ble det spilt rolig musikk i bakgrunnen.

Vaken er den største hendelsen i Elvis-uken, og mange ventet flere timer utenfor portene for å komme inn. Noen hadde på seg helt Elvis-kostyme, andre nøyde seg med solbriller eller kinnskjegg.

Den årlige vaken begynte da noen av hans fans dro til Graceland allerede samme år som han døde. I 1982 ble vaken til en organisert hendelse.

I år har alle Elvis-fans også noe annet å minnes. Det er 55 år siden Elvis' to første plater kom ut. Bare dette året, 1956, solgte Elvis 10 mllioner singler og 800.000 LP-er.

Fant kjærligheten i Elvis-fanklubb

Blant fansen som hadde tatt turen til Graceland, som ligger i byen Memphis i delstaten Tennessee, var braslilianske Paula Penne. Sammen med familien sin hadde hun reist fra byen Campinas for å delta på sin sjette Elvis-vake.

Hun møtte mannen sin gjennom en Elvis-fanklubb. Både hun, mannen, og hennes tante og søster, har Elvis-tattoveringer.

– Elvis' musikk holder familien sammen, sier Penna, som ble født en 16. august, og i dag feirer sin 27-årsdag. Hun sier hun har lovet å komme hvert år, fordi Elvis er så viktig for familien, skriver nyhetsbyrået AP.

– Elvis fikk meg til å blomstre

Fans som 60 år gamle Joe Makowski, som sier til AP at han har sett Elvis på konsert 81 ganger, sto lengst frem i køen foran Graceland-portene sammen med sin kjæreste Pamela Hembree.

Makowski, som kommer fra delstaten New Jersey og nå bor i Florida, eier fire skjerf som Elvis kastet ut til publikum under konsertene sine. Han har deltatt på mange vaker, og nå mente han at det var på tide at kjæresten fikk være med.

– Her kan jeg måte nye fans og nye mennesker. Det beste med å være her er å se fans som ikke en gang var født før lenge etter at Elvis døde, sier Makowski.

Han sier at han beundrer Elvis på grunn av sangstemmen, men også for det han kaller Elvis' kulhet.

– Han hjalp meg til å blomstre, for jeg var en ganske sjenert guttunge, sier Makowski.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.