Hopp til innhold

Tusenvis minnet Elvis i Graceland

Flere tusen fans møtte i går opp på Graceland i Memphis for å minnes at det er 34 år siden kongen av rock, Elvis Presley, brått døde.

Med bøyd hode og med brennende lys i hendene gikk fulgte flere tusen fans veien inn på Elvis' mangeårige Memphis-hjem, Graceland, mandag kveld. Flere gråt da de passerte graven til Elvis og hans familie.

Elvis-kostymer, solbriller og kinnskjegg

Vaken varte til over midnatt og ut i de fuktige morgentimene tirsdag, og markerte at kongen døde 16. august 1977. Ved graven ble det spilt rolig musikk i bakgrunnen.

Vaken er den største hendelsen i Elvis-uken, og mange ventet flere timer utenfor portene for å komme inn. Noen hadde på seg helt Elvis-kostyme, andre nøyde seg med solbriller eller kinnskjegg.

Den årlige vaken begynte da noen av hans fans dro til Graceland allerede samme år som han døde. I 1982 ble vaken til en organisert hendelse.

I år har alle Elvis-fans også noe annet å minnes. Det er 55 år siden Elvis' to første plater kom ut. Bare dette året, 1956, solgte Elvis 10 mllioner singler og 800.000 LP-er.

Fant kjærligheten i Elvis-fanklubb

Blant fansen som hadde tatt turen til Graceland, som ligger i byen Memphis i delstaten Tennessee, var braslilianske Paula Penne. Sammen med familien sin hadde hun reist fra byen Campinas for å delta på sin sjette Elvis-vake.

Hun møtte mannen sin gjennom en Elvis-fanklubb. Både hun, mannen, og hennes tante og søster, har Elvis-tattoveringer.

– Elvis' musikk holder familien sammen, sier Penna, som ble født en 16. august, og i dag feirer sin 27-årsdag. Hun sier hun har lovet å komme hvert år, fordi Elvis er så viktig for familien, skriver nyhetsbyrået AP.

– Elvis fikk meg til å blomstre

Fans som 60 år gamle Joe Makowski, som sier til AP at han har sett Elvis på konsert 81 ganger, sto lengst frem i køen foran Graceland-portene sammen med sin kjæreste Pamela Hembree.

Makowski, som kommer fra delstaten New Jersey og nå bor i Florida, eier fire skjerf som Elvis kastet ut til publikum under konsertene sine. Han har deltatt på mange vaker, og nå mente han at det var på tide at kjæresten fikk være med.

– Her kan jeg måte nye fans og nye mennesker. Det beste med å være her er å se fans som ikke en gang var født før lenge etter at Elvis døde, sier Makowski.

Han sier at han beundrer Elvis på grunn av sangstemmen, men også for det han kaller Elvis' kulhet.

– Han hjalp meg til å blomstre, for jeg var en ganske sjenert guttunge, sier Makowski.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB