Hopp til innhold

Unntakstilstand i Pompeii

Dårlig vedlikehold gjør at turistene svikter Pompeii. Nå får attraksjonen endelig oppmerksomhet fra italienske myndigheter.

Besøkende ser på en av mumiene i Pompeii
Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

2,6 millioner turister besøker vulkanbyen Pompeii hvert år, men vedlikeholdet av området er så dårlig at turistene har begynt å svikte. Italienske myndigheter har erklært unntakstilstand i Pompeii.

- Unntakstilstand høres veldig dramatisk ut. Italienske politikere har en forkjærlighet for å bruke dette ordet, men situasjonen er for så vidt alvorlig nok, sier NRKs utenriksmedarbeider Arnt Stefansen til Kulturnytt.

Magisk by

Den romerske byen Pompeii ble begravd da vulkanen Vesuv hadde et utbrudd i år 79 e.Kr. Pompeii ble først rammet av jordskjelv, så av vulkanutbrudd. Byen ble ikke truffet av lava under vulkanutbruddet, men ble begravd i asken. Derfor ble ikke det som var i byen ødelagt.

- Pompeii er nærmest magisk. Man kan gå rett inn i hverdagen og ser den som sto ved kjøkkenbenken, arbeidsplassen eller den som sto og solgte noe på torget i en perfekt gjengivelse. Det er få steder i verden hvor man kan gå inn i hverdagen til menneskene i antikken slik man kan gjøre i Pompeii, sier Stefansen.

Rundt 1750 ble stedet gravet ut med hulrom i asken som beskyttet det som var der. Mennesker, dyr og gjenstandene var ødelagt, men hulrommene ble fylt med gips til perfekte kopier av det virkelige livet. Italienske myndigheter har ikke tatt godt nok vare på Pompeii.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Den eventyrlige byen Pompeii
Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

Italia har flest arkeologiske funn i verden, og bare hovedstaden Roma besitter over sytti prosent av dem.

Verdensarvlisten

- Man har så mange steder og det kreves så store ressurser at man har ikke klart å holde det vedlikeholdsnivå som har vært nødvendig. Dette er en sak som har vært oppe i italiensk kulturpolitikk lenge, det har vært forskjellige fokus, og nå er fokuset på Pompeii. De ressursene som brukes i Italia er svimlende i forhold til hvilket som helst annet land. Dette handler også om lokalpolitikk og hvilke prioriteringer som foretas, sier Stefansen.

Nå har italienske myndigheter innsett at turistene, som sørger for en inntekt på omlag 160 millioner kroner hvert år, har begynt å svikte Pompeii.

- Italienske myndigheter skal nå gjøre et krafttak for å få opp standarden. De har oppnevnt en kommisjonær direkte under regjeringen som skal ta tak i disse problemene. Dette er tross alt et sted som står på verdensarvlisten til Unesco, sier Arnt Stefansen.

Gipsavstøpninger fra Pompeii
Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.