Hopp til innhold

Knut Schreiner om Eagles of Death Metal: – Det var ekstra nært for oss

– Jeg kan ikke forestille meg hvordan bandet har det nå, sier Turboneger-gitarist Knut Schreiner. Medlemmene i Turboneger kjenner bandet Eagles of Death Metal som spilte i Bataclan i Paris fredag kveld.

Knut Schreiner

NÆRT: Knut Schreiner i Turboneger kjenner medlemmene i Eagles of Death Metal, det amerikanske bandet som sto på scenen under terrorangrepet i Paris.

Foto: Magnus Stivi

Det amerikanske rockebandet Eagles of Death Metal spilte for over 1500 publikummere da terroristene stormet konserthallen Bataclan i Paris fredag kveld.

I Kulturnytt mandag fortalte Turboneger-gitarist Knut Schreiner at angrepet har påvirket bandet på flere måter.

– Det var ekstra nært for oss. Ikke bare var det konsertbransjen og en situasjon man ofte er i selv, men bandet som spilte er ganske gode venner av oss. Det var svært sterkt, og for oss ble det nesten nærmere enn Utøya, sier Schreiner.

Les også: – Bataclan kommer aldri til å stenge sine porter

Stormet konserten til Eagles of Death Metal

BATACLAN: Rockebandet Eagles of Death Metal stod på scenen da terroristene stormet konserthallen Bataclan i Paris fredag kveld.

Foto: Marion Ruszniewski / Afp/NRK Scanpix

– Jevnlig truet

Den norske artisten har ikke vært i kontakt med det terrorrammede bandet etter terrorangrepet.

– Jeg kan ikke forestille meg hvordan bandet har det nå. Så har man gått videre, blir litt engasjert i det storpolitiske diskusjonen som kommer i etterkant, før man da fokuserer på eget felt og situasjonen der, sier gitaristen.

Schreiner tror angrepet i Bataclan var politisk, og at det var tilfeldig at akkurat dette bandet sto på scenen.

– Først tenkte jeg at dette var et angrep på underholdningsverden. Det har vært snakket om å ramme progressive multikulturelle miljøer i storbyen. Men opplysninger sier Bataclan er et sted jevnlig truet siden 2007. Konsertarenaen har jødiske eiere og arrangerer jødiske arrangementer.

– Sårbare for terrorangrep

Eagles of Death Metal skulle spille på Sentrum Scene førstkommende helg, men avlyste etter angrepet. Turboneger spiller ved Oslo-scenen lørdag kveld.

– Dette kommer til å ta plass i tankene som artister og publikum. Et kollektivt traume som vil vare lenge. Det som er fint er at det kan være med på å forene litt. Oslo ble en mer samlet by etter 22. juli, mener gitaristen.

Turboneger-profilen innrømmer å ha tenkt over sikkerheten ved ulike konsertarenaer.

– Som konsertgjenger har jeg tenkt at det er god sikkerhet blant annet i Oslo Spektrum og på fotballkamper, men på scener som Sentrum Scene og Rockefeller er det ikke den typen sikkerhet. Slike arenaer er mer sårbare for terrorangrep.

– Gå på konsert som vanlig

Henning Kristiansen, operativ leder i sikkerhetsselskapet Pro Sec, mener sikkerheten ved norske konsertarenaer er god.

– Det er ikke mulig å få med disse typene våpen og gjenstander inn på en arena uten at vi merker det. En inntrengning fra utsiden er vi like lite beskyttet fra som en jernbanestasjon eller en busstasjon.

Daglig leder for Rockefeller Music Hall, Roar Gulbrandsen, sier angrepet føltes veldig nært og helt uvirkelig.Han mener publikum ikke må la seg skremme fra å delta på arrangementer.

– Gå på konsert som vanlig, oppfordrer han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.