Hopp til innhold

I fotsporene til en tapper soldat

Jomar Hønsi har satt av seks måneder for å reise i fotsporene til den tsjekkiske forfatteren Jaroslav Hašek og hans romanfigur Švejk.

Jomar Hønsi

Jomar Hønsi i Oslo hvor reisen begynte i slutten av april.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det hele startet i 1991, da Hønsi leste romanen «Den tapre soldat Švejk» for første gang. Det fortsatte med en rask og, ifølge Hønsi selv, dårlig planlagt tur i forfatteren og satirikeren Jaroslav Hašeks fotspor i 2004.

Det er dette som danner bakgrunnen for telefonsamtalen Hønsi fikk første april 2008. På den andre enden var forfatterens barnebarn, Richard Hašek, som inviterte Hønsi til en Hašek-konferanse samme måned.

Selv om Hønsi som han skriver, følte det som om han «nettopp ble uteksaminert fra barnehagen» sammenlignet med de andre Hašek-ekspertene, var konferansen til stor inspirasjon og kort tid etter besluttet han å legge ut på en ny reise.

Parlamentet i Budapest, Ungarn

Hønsi er nesten halvveis i reiseperioden, og har besøkt flere land i Øst-Europa, deriblant Ungarn. Her ser du parlamentet i Budapest som ligger plassert ved siden av Donau.

Foto: Jomar Hønsi

Inspirert av bøkene

Det er nettopp hos Richard Hašek Jomar Hønsi startet årets reise på. Turen går fra Praha, om Wien, Budapest, Ukraina, Moskva til byene Bugulma i Tartarstan og Irkutsk i Sibir, og deretter Baikalsjøen, før turen går videre gjennom Russland til Tallinn og tilbake til Praha.

– Alt blir gjennomført i størst mulig samsvar med forfatterens reiser, og først og fremst etter romanen som har inspirert meg «Den tapre soldat Švejk», forteller Hønsi.

I løpet av juli fortsetter han i forfatterens egne fotspor, for serien om Švejk ble ikke fullført.

Satire

Hašek kom med sin aller første bok om «Den tapre soldat Švejk» i 1912. For Hønsi er det blitt klart at forfatteren bevisst bruker historiske og geografiske fakta som bakteppe for satiren.

– Det er imponerende. Han nevner over 650 steder og 550 personer. For meg er det selvsagt spennende å besøke noen av disse stedene, forteller Hønsi.

Han fotograferer politi- og jernbanestasjoner, sinnsykehus, militærleirer, og er ikke overrasket over at folk glor på ham. Men han legger til at han også tar bilder av «normale» turistattraksjoner.

Jomar Hønsi på vei til landsbyen Vojutyči i Ukraina

På vei til landsbyen Vojutyči i Ukraina.

Foto: Privat

Første verdenskrig

Den 28. juni 1914 falt skuddene i Sarajevo, og første verdenskrig var et faktum. Også Hašek gikk inn i krigen, hvor han ble tatt i krigsfange og hvor han blant annet jobbet som redaktør for de tsjekkoslovakiske legioners blad i Kiev. Etter krigen gikk han over til bolsjevikene og ble kommissær i Bugulma og senere i Irkutsk.

Først i 1920 returnerte han til Praha og Lipnice, hvor han i 1921-22 skrev tre bind av «Den tapre soldat Švejks opplevelser i verdenskrigen».

Bokserien var planlagt i seks bind, men forfatteren døde ung, bare 40 år gammel, i 1923. Han etterlot seg en uferdig utgave av bind fire, som ble utgitt. En «fullført» versjon av dette bindet ble også skrevet av Karel Vaněk, som deretter tilføyde to egne bind, ifølge SNL.no.

– Dårlig oversettelse

Forfatteren Hašek er ifølge Hønsi bedre kjent i Danmark, Sverige og Finland enn han er i Norge. Han spekulerer i at årsaken kan ha med den norske oversettelsen å gjøre, som han selv synes er dårlig.

Nesten halvveis i reiseperioden er Hønsi overbevist om at alle inntrykkene han gjør seg underveis, vil forandre leseopplevelsen.

– Når jeg leser boken om igjen etter at jeg har kommet hjem, vil mye ha en annen og spesiell mening for meg, forteller Hønsi før han fortsetter:

– Det største utbyttet av turen er likevel de flotte menneskene jeg møter underveis.

Jomar Hønsi og Švejk i Polen

Jomar Hønsi (med hvit t-skjorte) i Polen. Her ved en statue av soldaten Švejk.

Foto: Privat

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.