Hopp til innhold

– Tuba Atlantic ville mistet Oscar-prisen

Den norske filmen Tuba Atlantic skulle aldri vært nominert til Oscar fordi den ble vist på tv før utdelingen, opplyser arrangørene.

Tuba Atlantic

Den norske kortfilmen Tuba Atlantic skulle aldri vært nominert til Oscar, sier arrangørene.

Foto: FILMSKOLEN I LILLEHAMMER

Kortfilmen ble vist i sin helhet på NRK2 21. august 2010, noe som strider med reglene for filmer som er Oscar-nominert.

– Produsentene fortalte oss aldri om at filmen var vist på TV, og de krysset av for nei på påmeldingsskjemaet for Oscar-nominering der vi spesifikt ber om opplysninger om hvorvidt en slik visning har skjedd, når og på hvilken kanal, sier pressetalskvinne for Akademiet Torene Svitil i en e-post til Aftenposten.

Regissør Hallvar Witzø er på vei tilbake til Norge fra USA og har derfor ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Vist på tv

TV-visningen var en del av et to og en halv timer langt program med seks eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer som ble vist på NRK.

Ifølge Akademiets bryter dette med nominasjonsreglene.

«Ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom kinoformatet, inkludert, men ikke begrenset til, TV og kabel-TV, hjemmevideo og Internett-overføring, før etter at den har hatt sin Los Angeles-lansering eller etter at den har mottatt sin pris på festival eller student-Oscar. Utdrag av filmen, begrenset til ti prosent av total lengde, er unntatt fra denne regelen.»

– Har vært åpne

Søndag kan Witzø vinne Oscar for "Tuba Atlantic"

Hallvar Witzø hevder at Akademiet kjente til at filmen var vist på tv.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Regissør Hallvar Witzø sa i forkant av utdelingen at han ikke trodde regelbruddet ville føre til diskvalifisering.

– Dette har vi vært åpne om hele tiden. Én ting er å vise filmen på ABC med muligheter for å selge reklame, en annen ting er å la den gå på statsfinansierte NRK. Dette har ingen betydning for oss, sa han til Aftenposten samme dag som utdelingen fant sted.

Han hevdet også at Oscar-akademiet kjente til at filmen ble vist på tv i høsten 2010.

Akademiets pressetalskvinne sier derimot til Aftenposten at de er overrasket over uttalelsene om at de skulle ha fått beskjed om at filmen var sendt på tv.

– Da ville vi umiddelbart satt i gang en etterforskning og strøket den av med en gang vi fikk bekreftet TV-visningen, sier Svitil til Aftenposten.

– Veldig trist

Toril Simonsen, fagleder for kort-og dokumentarfilm hos Norsk Filminstitutt (NFI), syns opplysningene som nå kommer frem er kjedelige.

– Jeg syns jo hele saken bare er veldig trist og lei. Reglene er helt klinkende klare. Dette opplyser jeg bransjen om når jeg har møter med produsenter og regissører eller er på bransjebesøk på regionale filmsentre. I tillegg ligger informasjonen også på nettsidene våre, sier Simonsen til NRK.no.

Selv nominerer Norsk filminstitutt kun filmen i klassen for beste utenlandske film. I de andre kategoriene er det produsentene som selv melder seg på til Oscar-akademiet, før NFI videresender de ferdigutfylte skjemaene til akademiet.

– Bør Norsk Filminstitutt i fremtiden kontrollere søknadene dere får inn før dere videresender dem?

– I utgangspunktet er det vanskelig for oss å stille spørsmålstegn ved påmeldingene. Jeg tror det vi må gjøre er å fortsette med å informere, slik vi alltid har gjort. Vi må påpeke at reglene er veldig strenge, og fortsette med dette både i møter, på foredrag og på nettsidene våre.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.