Hopp til innhold

Trykker på tåreknappen

"Drageløperen" er en film det virkelig er verdt å få med seg.

Scene fra "Drageløperen".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome / Photo Credit: Phil Bray

Det handler om svik og vennskap som blir forrådt. Det handler om klasseskille, om ære og lojalitet, og om forholdet mellom far og sønn. Det handler den lange reisen fra feige til modige handlinger og om sjansen til å gjøre godt en gammel urett.

Emosjonell film

”Drageløperen” er en emosjonell historie som trykker på tåreknappene, men forteller noe om det universelt menneskelige.

Filmen er vakkert filmet og visuelt slående og er basert på bestselgeren til den afgansk/amerikanske forfatteren Khaled Hosseini.

Fra filmen Drageløperen
Foto: HO / SCANPIX

Boken er oversatt til 40 språk og har selvbiografiske trekk. Filmen utspiller seg i troverdig atmosfære i Afghanistan, selv om den faktisk er spilt inn i Kina.

Sorgløst

Livet er ganske sorgløst i Kabul. I hvertfall for guttungene Amir og Hassan. Det viktigste er å finslipe teknikker i dragekunsten, og fortelle historier.

Amir tilhører en velstående familie i Kabul. Hassan er tjenerens sønn, men guttene er bestevenner og sjelefrender. Modige og trofaste Hassan er bevæpnet med en treffsikker sprettert og forsvarer den engstelige Amir.

HØR: Filmanmeldelse av "Drageløperen"

Drageløperen
Foto: Phil Bray/Paramount Classics

Banket opp og voldtatt

En dag blir Hassan tatt av en gjeng bøller, banket opp og voldtatt. Amir ser ugjerningen og fornedrelsen, men tør ikke blande seg inn og hjelpe vennen.

Dårlig samvittighet leder ham til flere svik og snuskete handlinger. Amirs far er en frittalende antikommunist. Når russerne invaderer Afghanistan må far og sønn rømme. De legger ut på den farefulle ferden til Pakistan og så til USA.

Drageløperen
Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld / NRK

Ser tilbake

Filmen fortelles i flashback. Den begynner med den voksne Amir i California som får en telefon fra fars gamle venn i eksil i Pakistan. Som gir ham en sjanse til å rette opp skammen fra barndommen. Det betyr en livsfarlig retur til det talibansk dominerte Afghanistan.

Engasjerende

Regissør Marc Forster er kjent fra filmer som ”Monster`s Ball” og ”Finding Neverland”.

”Drageløperen” er blitt en følelsesladet og engasjerende film som suger tak i publikum fra første bilde. Scenene fra Kabul på 70-tallet er overbevisende med glimrende skuespillere vi tror på. Historien er en smule overtydelig fortalt, det onde kontra det gode er forenklet.

Scene fra "Drageløperen".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome / Photo Credit: Phil Bray

Dette er en publikumsfrier som vakler av og til på kanten av melodrama. Filmen er forbudt i Afghanistan på grunn av voldtektscenen mellom to etniske grupper. Afgansk sensur påstår at det ser ut som etnisk tilhørlighet er årsaken til slike handler. Det er grunnen til at filmen ikke er akseptabel.

Terningkast 5

Kulturstrøm

 • To priser til Karpe i P3 Gull

  Karpe ble kåret til årets artist og og årets låt med melodien «paf.no» under NRKs prisutdeling P3 Gull.

  Karpe har med dette vunnet syv priser i «P3 Gull»-pris totalt.

  Bandet benyttet muligheten til å ta med produsentene bak låta opp på scenen: Thomas Kongshavn og Aksel Axxe Carlson.

  I 2022 har Karpe gitt ut EP-en «Omar Sheriff» og hatt ti utsolgte konserter i Oslo Spektrum. I 2023 skal rapduoen på europaturné.

  Karpe stakk av med prisen årets artist under NRKs prisutdeling P3 Gull, lørdag 26. november 2022
 • Stor pris til bandet Fieh

  Det unge norske soulfunk-bandet Fieh får Arne Bendiksens talentpris for 2022.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen delte ut pris og statuett på jazzscenen Victoria i Oslo lørdag kveld.

  En del av prisen er 100.000 kroner.

  Fieh er et groove-sentrert band med funk og eksperimentelle låter. De har spilt på scener over hele Europa og har to ganger spilt på hovedscenen på Øyafestivalen.

  Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk.

  Fieh spilte på Øya-festivalen i Oslo i sommer foran et begeistret publikum. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK

  Fieh på Øya 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK