Hopp til innhold

Trykker på tåreknappen

"Drageløperen" er en film det virkelig er verdt å få med seg.

Scene fra "Drageløperen".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome / Photo Credit: Phil Bray

Det handler om svik og vennskap som blir forrådt. Det handler om klasseskille, om ære og lojalitet, og om forholdet mellom far og sønn. Det handler den lange reisen fra feige til modige handlinger og om sjansen til å gjøre godt en gammel urett.

Emosjonell film

”Drageløperen” er en emosjonell historie som trykker på tåreknappene, men forteller noe om det universelt menneskelige.

Filmen er vakkert filmet og visuelt slående og er basert på bestselgeren til den afgansk/amerikanske forfatteren Khaled Hosseini.

Fra filmen Drageløperen
Foto: HO / SCANPIX

Boken er oversatt til 40 språk og har selvbiografiske trekk. Filmen utspiller seg i troverdig atmosfære i Afghanistan, selv om den faktisk er spilt inn i Kina.

Sorgløst

Livet er ganske sorgløst i Kabul. I hvertfall for guttungene Amir og Hassan. Det viktigste er å finslipe teknikker i dragekunsten, og fortelle historier.

Amir tilhører en velstående familie i Kabul. Hassan er tjenerens sønn, men guttene er bestevenner og sjelefrender. Modige og trofaste Hassan er bevæpnet med en treffsikker sprettert og forsvarer den engstelige Amir.

HØR: Filmanmeldelse av "Drageløperen"

Drageløperen
Foto: Phil Bray/Paramount Classics

Banket opp og voldtatt

En dag blir Hassan tatt av en gjeng bøller, banket opp og voldtatt. Amir ser ugjerningen og fornedrelsen, men tør ikke blande seg inn og hjelpe vennen.

Dårlig samvittighet leder ham til flere svik og snuskete handlinger. Amirs far er en frittalende antikommunist. Når russerne invaderer Afghanistan må far og sønn rømme. De legger ut på den farefulle ferden til Pakistan og så til USA.

Drageløperen
Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld / NRK

Ser tilbake

Filmen fortelles i flashback. Den begynner med den voksne Amir i California som får en telefon fra fars gamle venn i eksil i Pakistan. Som gir ham en sjanse til å rette opp skammen fra barndommen. Det betyr en livsfarlig retur til det talibansk dominerte Afghanistan.

Engasjerende

Regissør Marc Forster er kjent fra filmer som ”Monster`s Ball” og ”Finding Neverland”.

”Drageløperen” er blitt en følelsesladet og engasjerende film som suger tak i publikum fra første bilde. Scenene fra Kabul på 70-tallet er overbevisende med glimrende skuespillere vi tror på. Historien er en smule overtydelig fortalt, det onde kontra det gode er forenklet.

Scene fra "Drageløperen".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome / Photo Credit: Phil Bray

Dette er en publikumsfrier som vakler av og til på kanten av melodrama. Filmen er forbudt i Afghanistan på grunn av voldtektscenen mellom to etniske grupper. Afgansk sensur påstår at det ser ut som etnisk tilhørlighet er årsaken til slike handler. Det er grunnen til at filmen ikke er akseptabel.

Terningkast 5

Kulturstrøm

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw
 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP