Hopp til innhold

Trygve Hegnar: – Ikke sikkert jeg har vært verdens beste samlivspartner

Redaktøren og finansmannen har «aldri» hatt ferie, og står opp grytidlig hver eneste morgen for å skrive ledere. Det har hatt sin pris. – Jeg merker at folk synes det er snålt, sier han.

Trygve

JOBBER HVER DAG: Trygve Hegnar forteller til NRK at han jobber uansett hvor han befinner seg i verden, om det er tilgang på PC.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den 73 år gamle finansmannen og redaktøren Trygve Hegnar har arbeidet dag inn og dag ut i hele sitt liv. Som grunnlegger, eier og redaktør i avisene Kapital og Finansavisen har han hendene fulle.

De siste 25 årene har daglig skrevet ledere i avisen.

– Det er nesten fælt å innrømme det. Det vil si at jeg aldri har hatt ferie, bortsett fra et par juledager hvor avisen ikke kommer ut, sier Hegnar til Ukeslutt.

– Så ferie har ikke vært en del av mitt liv ... fram til nå, iallfall.

– Ikke verdens beste samlivspartner

Hegnar skjønner imidlertid at de fleste kan ha godt av et avbrekk eller en pause fra den ordinære jobben.

– Det er bra å ikke gjøre noen ting, eller bare gå og surre eller oppleve noe helt annet.

– Men jeg er kanskje i den situasjonen at jeg må jobbe hver dag, så jeg er litt atypisk, sier Hegnar, men innrømmer at det trolig har kommet til en pris.

– Det er ikke sikkert jeg har vært verdens beste samlivspartner. Det litt spesielt hvis man må stå opp klokka seks, halv syv hver dag for å skrive ledere. Jeg merker at folk synes det er litt snålt, og det er ikke alle som synes det er gøy å ha en partner som gjør det, sier han.

Redaktøren tror det er veldig individuelt om man trenger ferie og avkobling for å kunne prestere godt. Han har selv tenkt på om han hadde vært en bedre skribent om han hadde tatt et pust i bakken.

– Foreløpig er det ingen som har sagt at nå må jeg legge fra meg pennen, så da fortsetter jeg, sier han.

Vi er forskjellige

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen ved Institutt for psykologisk rådgivning, sier det er viktig å sette seg ned og slappe av, men at mange også henter energi fra jobben.

– Vi er jo litt ulike vi mennesker, når det gjelder energi. Det er jo mange som henter energi i jobben sin, og klarer på en måte å koble av og jobbe samtidig, sier hun.

– Mennesker knekker jo sammen hvis vi aldri kobler av, så å koble av er viktig.

Catrin

FORSKJELLIGE: Catrin Sagen sier mennesker er ulike når det gjelder energi.

Foto: Jan Petter Lynau / VG

At det er slik at vi går inn i ferien med lite batteri og kommer tilbake med hundre prosent, tror Sagen er ønsketenkning.

– Jeg tror ikke vi klarer å lade helt opp. Det har dessverre blitt slik at hverdagen for mange er fylt av tempo, ansvar og arbeidsoppgaver, og det er vanskelig å finne tid til å slappe av og være sammen med de viktige personene; vår partner, en venn, barna våre.

– Ferie er jo der vi forventer at vi skal være sammen, hygge oss og slappe av – men vi vil gjøre alt mulig. Jeg tror mange glemmer litt at ferien handler om å nettopp ta ned tempoet og ikke legge så mange planer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.