NRK Meny
Normal

Trygg trøkk på konsert

I Drammen tas lyd på alvor, nå har Union Scene satt grenser for hvor høy lyden på konsert kan være.

Lydprøve
Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

Hør hele saken: Høy lyd

- Vi ønsker at all konsertopplevelse skal være en god konsertopplevelse. Det sier teknisk ansvarlig, Erik Løvgren.

Tar lyd på alvor

Erik Løvgren

Erik Løvgren

Foto: NRK

På Union scene i Drammen har man utstyr for å måle lyden under konsertene. I det gamle fabrikklokalet ved elvebredden tar man lyd på alvor og har satt grenser for hvor høy lyden skal være.

Ved siden av miksepulten i konsertlokalet står en PC koplet til en mikrofon. På skjermen lyser lydnivået i lokalet med store irrgrønne bokstaver. Dermed kan lydmannen hele tiden følge med og se til at husreglene for lydnivåer ikke overstiges.

Skal være trøkk

- Utstyret måler lyden over tid og vi har valgt et intervall på 15 minutter. Da skal lyden helst ikke overstige 103 deibel.

- Det skal være litt trøkk i lyden ellers kunne man like gjerne vært hjemme, sier Erik Løvgren.

Lydmålerutstyret sender også en logg på e-post. Dermed kan han etterpå hvor høyt det har vært spilt gjennom hele konserten og kunne gi svar tilpublikum som har reaksjoner på lydnivået.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ingen regler i Norge

Denne uka har det vært flere store konserter i Norge, blant annet rockelegendene AC/DC og ikke minst Metallica. I Aftenposten i dag går overlege Haakon Arnesen ved St. Olavs Hosptal ut og advarer mot lyd som er høyere enn 100 desibel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kledd for festival

Pass på ørene når du er på konsert.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Norge mangler i dag et regelverk for lydnivå på konserter, Sverige har strenge lover om dette allerede. Publikum i Norge risikerer med andre ord permanente hørselsskader, men bransjen jobber nå med å få nye retningslinjer for lyd.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP