NRK Meny
Normal

Trygg trøkk på konsert

I Drammen tas lyd på alvor, nå har Union Scene satt grenser for hvor høy lyden på konsert kan være.

Lydprøve
Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

Hør hele saken: Høy lyd

- Vi ønsker at all konsertopplevelse skal være en god konsertopplevelse. Det sier teknisk ansvarlig, Erik Løvgren.

Tar lyd på alvor

Erik Løvgren

Erik Løvgren

Foto: NRK

På Union scene i Drammen har man utstyr for å måle lyden under konsertene. I det gamle fabrikklokalet ved elvebredden tar man lyd på alvor og har satt grenser for hvor høy lyden skal være.

Ved siden av miksepulten i konsertlokalet står en PC koplet til en mikrofon. På skjermen lyser lydnivået i lokalet med store irrgrønne bokstaver. Dermed kan lydmannen hele tiden følge med og se til at husreglene for lydnivåer ikke overstiges.

Skal være trøkk

- Utstyret måler lyden over tid og vi har valgt et intervall på 15 minutter. Da skal lyden helst ikke overstige 103 deibel.

- Det skal være litt trøkk i lyden ellers kunne man like gjerne vært hjemme, sier Erik Løvgren.

Lydmålerutstyret sender også en logg på e-post. Dermed kan han etterpå hvor høyt det har vært spilt gjennom hele konserten og kunne gi svar tilpublikum som har reaksjoner på lydnivået.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ingen regler i Norge

Denne uka har det vært flere store konserter i Norge, blant annet rockelegendene AC/DC og ikke minst Metallica. I Aftenposten i dag går overlege Haakon Arnesen ved St. Olavs Hosptal ut og advarer mot lyd som er høyere enn 100 desibel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kledd for festival

Pass på ørene når du er på konsert.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Norge mangler i dag et regelverk for lydnivå på konserter, Sverige har strenge lover om dette allerede. Publikum i Norge risikerer med andre ord permanente hørselsskader, men bransjen jobber nå med å få nye retningslinjer for lyd.