NRK Meny
Normal

Trump raser mot satirisk avisforside

Storavisen The Boston Globe trykket en oppdiktet avisforside fra et fremtidig, Donald Trump-styrt USA. Presidentkandidaten svarer med å kalle avisen «dum» og «verdiløs».

Boston Globes fiktive Trump-forside

FALSK FORSIDE: Boston Globe publiserte denne helga en tenkt forside fra et fremtidig, Trump-styrt USA. Det likte presidentkandidaten dårlig.

Foto: Ap

 • «Deportasjoner i ferd med å starte»
 • «Portforbud innført i flere byer»
 • «Amerikanske soldater nekter å drepe IS-medlemmers familier»

Dette var blant overskriftene på The Boston Globes forside denne helgen.

Men forsiden er ikke ekte. I stedet er det en tenkt forside fra ett år frem i tid, i et USA der Donald Trump har vunnet valget og tatt fatt på sin første presidentperiode.

Advarte velgerne mot Trumps USA

«Det du leser på denne siden er det som kan skje hvis den ledende republikanske kandidaten kan sette sine ideer ut i livet og omsette ord til handling», står det å lese nederst på siden.

Den falske avisforsiden ble lagt ut på Boston Globes nettside lørdag, sammen med en lederartikkel der velgere blir advart mot å stemme frem Donald Trump som republikansk kandidat foran høstens presidentvalg.

– Donald Trumps visjon for vår nasjons fremtid er like dypt foruroligende som den er gjennomgående uamerikansk, heter det i avisens leder.

Siden han lanserte sitt presidentkandidatur i fjor sommer, har eiendomsmagnaten og realitystjernen Donald Trump tatt til orde for deportasjon av ulovlige innvandrere, innreiseforbud for muslimer og drap på IS-medlemmers familier.

Han har også gått langt i å oppfordre tilhengere på valgkamparrangementer til å utøve vold mot demonstranter.

Kaller avisa «verdiløs» og «dum»

På lederplass omtaler avisen den fiktive forsiden som «en øvelse i å ta en mann på ordet».

Men Trump selv satt tydelig liten pris på å bli tatt på alvor. På et valgkamparrangement i Rochester, New York søndag, tok presidentkandidaten til motmæle.

– Se på dumme Boston Globe, den er verdiløs, blir solgt for en dollar, utbasunerte Trump til fremmøtte tilhørere, ifølge nettopp Boston Globe.

– De fant på en historie, de lot som Trump er president og de fant på hele forsida, det er en liksom-historie, som i realiteten ikke er forskjellig fra hele avisa. Jeg mener, hele greia er funnet på. Og jeg tror de får en kraftigmotreaksjon på denne, spådde han.

Boston Globes lederredaksjon forsvarer på sin side publiseringen av lederartikkelen og den oppdiktede avisforsiden.

– Vi leverte kopier av lederen til Trumps valgkampapparat fordi vi ville forsikre oss om at han så hva vi skrev. Han svarte med mer tom retorikk og få detaljer, sier redaktør Kathleen Kingsbury til egen avis.

Kulturstrøm

 • Ingen anklages for Princes død

  – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

  Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
  Foto: David J. Phillip / AP
 • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

  Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.