Trump-gjengens kinderegg: 45 serie-, podkast- og filmtips

Vi er mange som trenger avkobling inni mellom hjemmekontor og hjemmeskole i disse dager. Her serverer gjengen bak podkasten «Trump mot verden» deg tipsene til hvilke filmer, TV-serier og podkaster du bør bruke tiden på.

Shaun Henrik Matheson og Gjermund Stenberg Eriksen har sammen med Silje Martinsen Wettre i "Trump mot verden" laget lister til deg på podkaster, TV-serier og filmer du kan binge med men kronaen herjer.

Hvis du har tid å slå ihjel mens koronaviruset herjer, da bør du sjekke innom tipsene til Shaun Henrik Matheson og Gjermund Stenberg Eriksen som til vanlig er å høre i podkasten "Trump mot verden".

Foto: Rune Lind / NRK

Gjermund Stenberg Eriksen, Shaun Henrik Matheson og Silje Martinsen Wettre i «Trump mot verden» sparer selvsagt ikke på anbefalingene sine. Her skal det deles, fordi det er tross alt viktig å ta vare på hverandre.

Ikke uventet handler mye om amerikansk politisk drama – både fiksjon og fakta.

Gjermund Stenberg Eriksens filmanbefalinger:

Gjermund Stenberg Eriksen gir deg hans beste film og serietips.

Gjermund Stenberg Eriksen, her til høyre i bildet, har lista klar til deg for hva du helst bør bruke tida på nå.

Foto: NRK

Adaptation

En kanonspennende film om livet til en manusforfatter hvor Hollywood-dramaturgen Robert McKee er en viktig del av historien og tematikken. Filmen er i tillegg spennende for ALLE.

Michael Clayton

Verdens beste thriller som ikke er «Alle Presidentens Menn». Denne bør ses flere ganger, bare for å se hvor finstemt virkemiddelbruk kan være.

Sicario 1 og 2

En av det siste tiårets absolutt beste thrillere.

Bombshell

Så klart du må se thrilleren om hvordan det var å være varsler i Fox News. Og ikke minst hvor #metoo-begrepet oppstod.

O. J: Made in America

Dokumentaren som tar for seg en av vår tids mest omtalte rettssaker, men enda viktigere konfliktene i et flerfarget USA.

Shaun Henrik Mathesons filmanbefalinger:

Shaun Henrik Matheson i "Trump mot verden" kan bidra med både hjemmelaga påskepynt og ikke minst hjemmesnekra lister over gode podkaster, filmer eller serier du kan binge i disse covid-19-tider.

Shaun Henrik Matheson i «Trump mot verden» kan bidra med både hjemmelaga påskepynt og ikke minst hjemmesnekra lister over gode podkaster, filmer eller serier du kan binge i disse covid-19-tider.

Foto: NRK

Alle marvelfilmer!

Det beste som har skjedd meg, en mann som pusher 50, og hver eneste kveld når jeg går og legger meg fantaserer jeg om å være Starlord (Chris Pratt) eller Drax the Destroyer (Dave Bautista). Hver eneste kveld når jeg går og legger meg. Virkelig. Hver eneste kveld.

Edge of Tomorrow

En av mine absolutte favorittfilmer fra Tom Cruise. Har sett den fire ganger og skal se den igjen snart. I kveld kanskje. Eller forresten, nå med en gang.

Argo

Sykt spennende om et «filmteam» fra Hollywood (egentlig CIA) som skal redde gisler under gisselkrisen i Iran på slutten av 70-tallet. Ben Affleck i toppform både foran og bak kamera.

The American president

En sykt koselig film om en president som er enkemann og som forelsker seg på nytt! Michael Douglas og Anette Benning, samt andre toppfolk i rollene. Og, jaggu er det Aaron Sorkin som har skrevet den. Det kan ikke bli feil!

V for Vendetta

Her svinger det stort når Wachowski-søstrene (The Matrix) beskriver et fremtidig Storbritannia som ledes av en diktator og tyrann. Gode skuespillere i alle roller. Selveste Guy Fawkes lurer i bakgrunnen, mannen som prøvde å sprenge det britiske parlamentet i 1605. Fantastisk historie i seg selv. Google it!

Silje Martinsen Wettres filmanbefalinger:

Silje Martinsen Wettre har godt tidsfordriv for deg.

Silje Martinsen Wettre vet hvordan du skal få oppdatert deg på podkaster, serier og filmer du eller aldri ellers får sett. Endelig har du muligheten!

Foto: NRK

Studio Ghiblis-universet

En stor del av Studio Ghiblis katalog har blitt tilgjengelig på Netflix! Japansk tegnefilm på sitt beste, finnes også med norsk tale. Magisk tegneserieunderholdning for både voksne og barn. Anbefaler spesielt Chihiro og heksene og Det levende slottet.

Independence Day

Verden står i fare for utslettelse etter romveseninvasjon. Min barndoms store romvesenfilm, jeg får fremdeles gåsehud og tårer i øynene av presidentens tale. Se den om igjen! Ikke se oppfølgeren, det er hundre prosent bortkasta tid.

The Big Lebowski

Jeffrey Lebowski aka The Dude blir overfalt i egen leilighet av torpedoer som tror han er en annen Lebowski og tisser på teppet hans. En film om The dude, kjærlighet til bowling, en misforstått identitet, en avkappet lilletå og jakten på et nytt teppe. En all time favoritt fra Coen-brødrene.

Fargo

Apropos Coen-brødrene! Fargo er en slags morsom thriller om en kidnapping som ikke går etter planen. TV-serien har fått mye oppmerksomhet de siste årene, men filmen må også sees.

Moonrise Kingdom

Man blir glad og litt rarere på en fin måte av å se filmene til Wes Anderson. Se mange av dem! For eksempel Moonrise Kingdom med en imponerende rolleliste og garantert feelgood.

Gjermunds serieanbefalinger:

West Wing

Like aktuell i dag, 15 år etter siste sesong kom ut. Like underholdende.

Kan kjøpes i itunes, og er verdt hver krone.

Heimebane

En serie om relasjoner, makt og spenning hvor arenaen er en fotballklubb, men som selvsagt har mye god og menneskelig maktkamp i seg.

Se den her!

Watchmen

En imponerende serie om et USA preget av raseopptøyer, men som da er en alternativ virkelighet fra vår egen. Og ja! Det er superhelter i den også.

HBO Nordic.

The Loudest Voice

Serien forteller om Roger Ailes i de viktigste øyeblikkene i Fox historie med Russell Crowe i storform!

HBO Nordic.

Homeland

Et av tiårets store serieprestasjoner. Er i sin 8. og siste sesong – en Obamafavoritt.

TV2 Sumo.

Shauns serieanbefalinger:

West Wing

Jada, også på topp hos meg. Aaron Sorkins mesterverk om president Jeb Bartlett og hans briljante og menneskelige lag i det Hvite Hus. Morsomt, spennende og lærerikt, og med en fantastisk gjeng av skuespillere.

itunes.

Parks and Recreation

Fantastisk! Politisk satire av aller beste sort, om livet i parketaten i en småby i USA. Strålende skuespillere med blant andre Amy Poehler, Adam Scott og Nick Offermann. Mitt første møte med Chris Pratt (Starlord – Marvel) og han er helt nydelig. Og hvor morsom kan egentlig Rob Lowe være? Så morsom at du dauer.

HBO Nordic

The Good Fight

Advokatserie og spin-off fra The Good Wife (som du ikke trenger å ha sett). Følger amerikansk politikk tett og effektivt, så effektivt faktisk, at ting vi så Donald Trump si og gjøre på Dagsrevyen dukka opp i episodene et par tre uker etterpå. Veldig kult!

HBO Nordic

Veep

Sykt morsomt og uhyre smertefullt på samme tid. Det krever litt energi og alltid en pute tilgjengelig. Julia Louis Dreyfuss (Seinfeld) er så satans god at det egentlig ikke går an.

HBO Nordic

Brooklyn Nine Nine

Herlig fjollete fra en politistasjon i New York. Fjoll fra ende til annen. Slapstick, kjappe kommentarer, teite plott og glimrende skuespillere. Veldig morsom. Hvis du liker fjoll fra ende til annen.

Netflix

Siljes serieanbefalinger:

Vikingane

NRK og norsk Netflix-suksess som er akkurat så morsom som folk skal ha det til. Og hvis du ennå ikke har sett sesong 1 og 2 på engelsk, do it. Det blir bare morsommere.

NRK/Netflix

Big Little Lies

Fantastisk krim om hvordan hverdagsliv på et lite sted og maset om det gode liv kan få morsomme – og dødelige konsekvenser.

HBO

After Life

En gavepakke hvis du liker Ricky Gervais. En av fjorårets beste tv-serier som både er morsom, meningsfull og sympatisk.

Netflix

The Office

Den amerikanske – serien som jeg, i likhet med Friends, kan se om og om igjen. Forskjellen er at jeg ler høyt av The Office.

HBO

Westworld

Hvor galt kan det gå mennesker utvikler avansert kunstig intelligens og lager fornøyelsespark av det? Jeg var et øyeblikk redd Westworld skulle bli den nye Lost, der alt sklir helt ut og sammenhengen forsvinner. MEN, så reddet de seg inn igjen og nå kom nettopp sesong 3 ut. Jeg gleder meg til å se!

HBO

Gjermunds podkastanbefalinger:

Rachel Maddow Show

Hver dag kommer noe av det mest pedagogiske talkshowet på tv som podkast. Politikk og komplekse samfunnsspørsmål forklares på en underholdende og forståelig måte.

Fivethirtyeight

Den fremragende Nate Sillver og gjengen har gått i hjemmekontormodus, men er noe av de dyktigste til å diskutere det politiske maktspillet og valgkampene som går.

Hacks on Tap

To av de største sverdsvingerne i moderne valgkamphistorie fra hver sin side av politikken, David Axelrod er Obamas Yoda og Mike Murphy har jobba for tre Busher, en Romney og en McCain. Feelgoodsamtaler fra folk som har vært i hardt vær.

Q and A with Jeff Goldsmith

Intervjupodkast med filmforfattere med et enormt kartotek å velge i. Ikke minst fra nær sagt alle oscarnominerte de siste årene.

Left, Right and Centre

En podkast som har fornuftige samtaler mellom folk fra begge sider uten at man denger hverandre i hodet – godt ledet av kunnskapsrike Josh Barro. Han har også spin-off-podkasten «Alle Presidentens Advokater», som virkelig tar for seg de rettslige kampene Donald står i som president og privatperson.

Shauns podkastanbefalinger:

Trump mot Verden

Fordi jeg lærer masse om amerikansk politikk og om hvordan tv-serier og filmer blir skrudd sammen – for at du og jeg skal bli hekta. Hører alltid på når jeg lager middag på lørdagene mens jeg drikker kald øl. Utrolig kunnskapsrike og sykt morsomme programledere!

Hør podkasten her!

Med all respekt

Kjære vene som jeg elsker de gutta der. ELSKER!

Hør podkasten her!

The Ricky Gervais Show

En av verdens første Podkasts? Kom på den da jeg skulle lage en liste. Har ikke hørt den på 15 år, men husker at jeg lo så jeg grein av absolutt hver eneste episode. Får av og til lydklipp inn i facebookfeeden, og jeg ler fortsatt.

Tore Sagens podkast

Jeg elsker å høre på kunnskapsrike folk som kan forklare meg ting!

Hør podkasten her!

I karantene med Ronny Brede og Tuva Feldman

Herlig å høre to fine mennesker som er i den samme uvirkelige situasjonen som alle vi andre også er i.

Hør podkasten her!

Siljes podkastanbefalinger:

Friminutt med Herman og Mikkel

Norges største og morsomste podkast. Trenger ikke si så mye mer enn det. Bli underholdt!

Dolly Partons America

En podkast om dama som kanskje er USAs eneste virkelig samlende skikkelse, Dolly Parton. Laget av en av skaperne av Radiolab (sniktips). Og jeg som ikke kjente Dolly godt fra før elsker henne nå.

This American Life

Podkasten som fikk meg til å elske podkast for mange år siden. Den holder stand og har et STORT arkiv å ta av. Bare de siste episodene er tilgjengelige på strømmetjenester, men alt er tilgjengelig på This American Lifes egen app (gratis).

Reply All

Favoritt-pod akkurat nå. En podkast med om Internett og menneskers rare, fine, skremmende og rørende møter med og gjennom nettet. (Sniktips nr. 2: liker du denne, prøv også Heavyweight fra samme produksjonsselskap.)

Hør den her!

Radiodok

Boksringenes Herre. Tonnevis med ringer fra brusbokser samles inn og sendes til Thailand der de blir brukt til å lage proteser. Men stemmer det at de bruker boksringer til dette? Og er det ikke en veldig tungvint måte å drive veldedighet på? Programskaper Grete Strøm vant Prix Europa (gjev radiopris) for denne miniserien i 2019.

Hør den her!

Bonustips:

Skuddet på Toftøy – Hvis du ikke fikk med deg denne podden fra Aftenposten da den kom i 2016 bør du høre den nå. En fantastisk og surrete historie om en gjeng fra samfunnets skyggeside som skal frakte en båt fra Tjøme til Oslo. Om bord er masse dop og en avsagd hagle, og det går som det må gå – skikkelig dårlig.

Vær så god, folkens! Da er det bare å benke seg ned – eller binge! Alt etter som. Nyt tida!

Kulturstrøm

  • Dronning-tale sett av 24 millioner

    Korona-talen til Dronning Elizabeth II av Storbritannia ble sett av 24 millioner TV-seere, skriver BBC. Monarken takket folk for å følge myndighetenes regler om å bli hjemme og roste de som samarbeider om å hjelpe andre. Opptaket ble gjort av én TV-fotograf med beskyttelsesutstyr. Dronningen har kun talt direkte til folket fire ganger tidligere.

    "We will succeed and that success will belong to every one of us." Queen Elizabeth II has delivered a rallying message...

    Publisert av BBC News  Søndag 5. april 2020