NRK Meny
Normal

Truer med Grand Prix-boikott

Tidligere sovjetstater truer med å boikotte neste års Melodi Grand Prix-finale i Moskva, som følge av Russlands invasjon av Georgia.

Dima Bilan

Tidligere i år sikret den 26-årige russiske sangeren Dima Bilan seieren i Melodi Grand Prix.

Foto: JOERG KOCH / AFP

De baltiske statene Estland, Litauen og Latvia kan trekke seg fra den årlige TV-begivenheten, for å markere sin støtte for Georgia i den pågående konflikten med Russland.

Bidro til russisk seier

En meningsmåling i Estland markerer at opinionen støtter planene om boikott. Også i Polen skal presset for å boikotte være økende.

Både de baltiske statene og en rekke østeuropeiske land bidro sterkt til at seieren i årets internasjonale Melodi Grand Prix gikk til den 26-årige russiske sangeren Dima Bilan.

- Må diskuteres grundig

Laine Janes

Laine Jänes, Estlands kulturminister

Foto: www.valitsus.ee

Forslaget kom først fra redaktøren i den estiske avisen Maaleht, som er en av landets største ukeaviser. Nå drøfter den estiske kulturministeren Laine Jänes åpent muligheten for en boikott.

- Sammen med Litauen og Latvia må vi uttrykke en samlet støtte for Georgia, sier hun til den britiske avisen The Mirror.

Samtidig som kulturministeren på den ene siden bekrefter at en felles baltisk boikott er en mulighet, slår hun også fast at problemstillingen må diskuteres grundig og at mange elementer må tas inn i vurderingen.

- Man kan spørre seg om det er riktig å straffe artistene, for denne konkurransen er veldig viktig for dem, sier kulturministeren. Hun legger til at kultur ideelt sett bør være en bro mellom land og folk, dette i følge nettstedet esctoday.com.

Ikke politisk

Kulturministeren har sammenlignet spørsmålet med diskusjonen om boikott av OL i Beijing, men legger vekt på arrangørlandet av Melodi Grand Prix-finalen ikke er en politisk avgjørelse, men noen arrangørlandet vinner.

Svante Stockselius i European Broadcasting Union (EBU), som arrangerer konkurransen, liker ikke planene om en boikott.

Svante Stockselius

Svante Stockselius

Foto: eurovision.tv

- Dette er to separate saker som ikke bør ikke knyttes sammen. Vi organiserer en ikke-politisk begivenhet, sier han til The Mirror.

Styreleder i den estiske rikskringkasteren ETV, Margus Allikmaa, er selv tilhenger av boikott-planene. Han sier at diskusjonen nå skal tas med alle involverte parter, og at en avgjørelse kan bli tatt raskt.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix