Hopp til innhold

Truer med å kutte filmstøtten

LO mener mange kontrakter i filmbransjen er ulovlige. Nå truer Arbeiderparti-politiker med å trekke støtten hvis ikke bransjen rydder opp.

Video f74219ed-ad34-4aac-9b0b-e7571960b7e1.jpg

VIDEO: Regjeringen truer med å kutte støtten etter mye rot med kontrakter i norsk film. Bildet er fra filmen «Tomme tønner». Se Dagsrevyens reportasje. Foto: Jo Bergersen/Euforia Film.

– Hvis det viser seg at man opererer med kontrakter som er ulovlige, så må man vurdere om støtte som blir gitt må trekkes tilbake, sier Arild Stokkan-Grande (Ap), som sitter i kulturkomiteen på Stortinget.

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP).

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP).

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Advokat Håkon Angell

LO-advokat Håkon Angell.

Foto: Linn Silinger / NRK
Tidligere filmmedarbeider Jostein Brå Oksavik.

Tidligere filmmedarbeider Jostein Brå Oksavik.

Foto: Linn Silinger / NRK

I går fortalte NRK at Filmforbundet vurderer rettssak mot selskapet Tomme Tønner AS.

40 av medlemmene har ikke fått utbetalt lønn de har til gode etter medvirkning i filmen «Tomme tønner».

– Jeg synes det er trist. Regjeringen sprøyter inn mange millioner i norsk film. Vi er stolte av norsk film, og forlanger at det er en ryddig bransje som opptrer profesjonelt, sier Stokkan-Grande.

– Ulovlige kontrakter

LO har studert kontraktene filmarbeiderne inngikk med Tomme Tønner AS. Organisasjonens advokat Håkon Angell mener de er ulovlige.

– Man opererer med en fast og planlagt overtid. Det er det ikke adgang til. I tillegg er overtidstillegget og feriepengene inkludert i løpende avlønning. Det er det heller ikke adgang til.

– Har du sett noe slikt før?

– Nei, svarer Angell.

LES OGSÅ:

– Har blitt svartelistet

Jostein Brå Oksavik jobbet som rekvisitør blant annet på «Tomme tønner 2 - Det brune gullet». Han har sett seg lei på arbeidsforholdene i filmbransjen, og omskolerer seg nå.

– Man skal ha mer og mer ut av arbeidstakerne. Det er lengre dager og dårligere betalt. Det henger ikke sammen, sier han.

Han sier han har opplevd å bli svartelistet fra enkelte produksjoner fordi han sa ifra om arbeidsforholdene.

– Jeg har opplevd å bli stengt ut fra jobb av spillefilmproduksjoner jeg var kontraktert for. Jeg fikk beskjed på telefon at «dessverre, vi kan ikke bruke deg, vi har hørt at du kan lage bråk for ledelsen», sier den tidligere filmmedarbeideren.

LES OGSÅ:

Video Filmforbund og rettssak

VIDEO: Se Dagsrevy-saken om filmarbeiderne fra filmen «Tomme tønner» fra 26. oktober.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.