Hopp til innhold

True Blood takker for seg i 2014

HBO annonserer at den syvende sesongen også vil bli den siste.

True Blood Sesong 4

Eric Northman, Sookie Stackhouse og Bill Compton forsvinner fra TV-skjermene i 2014.

Foto: HBO

True Blood

Alexander Skarsgård i rollen som blodtørstig vampyr i True Blood.

Foto: HBO / NRK

Dermed er det slutt for den populære vampyrserien, basert på bøkene til Charlaine Harris, etter de ti episodene i sesong syv.

Den siste sesongen blir sluppet i USA sommeren 2014.

I seks år har millioner av seere fulgt livet i småbyen Bon Temps i Louisiana, hvor mennesker og vampyrer lever i sameksistens takket være oppfinnelsen av et syntetisk blod.

HBO-sjef Michael Lombardo lover at serien får en tilfredsstillende avslutning.

True Blood har gjort seg fortjent til en Emmy-nominasjon i 2010 og hovedrolleinnehaver Anna Paquin fikk en Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle i 2009.

Serien ble også et gjennombrudd for den svenske skuespilleren Alexander Skarsgård, som spiller vampyren Eric Northman.

I en pressemelding fra HBO tirsdag kveld, fortalte programsjef Michael Lombardo i HBO at True Blood har vært en definerende serie for kanalen.

Byttet manusforfatter

– Alan Ball tok bøkene til Charlaine Harris, satte sammen et briljant skuespillerstab ledet av fantastiske Anna Paquin i rollen som Sookie Stackhouse, og skapte en serie som har tatt sine mange dedikerte fans med på en uforglemmelig reise, sier Lombardo i uttalelsen.

Serieskaperen Alan Ball la fra seg det kreative ansvaret for serien etter den femte sesongen.

- True Blood har vært og vil fortsette å være et høydepunkt i min karriere, konstaterte Ball da han takket for seg.

Den sjette sesongen hadde et gjennomsnittlig seertall på 10,6 millioner seere per episode, og ble laget av Brian Buckner. Han skal også skrive den syvende sesongen.

– Det kommer til å bli hardt å se adjø til innbyggerne i Bon Temps, men jeg ser fram til det som ser ut til å bli et fantastisk finalekapittel av denne utrolige serien, sier Michael Lombardo i pressemeldingen fra HBO.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober