NRK Meny
Normal

Trosset trusler om søksmål – viste «The Magnitsky Act» i Oslo

OSLO (NRK): Piraya Film lot seg ikke skremme fra å arrangere sin egen verdenspremiere på omstridte «The Magnitsky Act». Dermed risikerer det uavhengige produksjonsselskapet søksmål fra en amerikansk milliardær.

Torstein Grude og Andrej Nekrasov

LODDET KASTET: Lørdag arrangerte Piraya Film en egen premierevisning av sin omstride dokumentar The Magnitsky Act. Dermed trosset produsent Torstein Grude (t.v.) og regissør Andrej Nekrasov også truslene om søksmål fra den amerikanske milliardæren Bill Browder, som fremstilles ufordelaktig i filmen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Jeg har mistet nesten alle vennene mine over denne filmen, sukker regissør Andrej Nekrasov på vei ut av kinosalen på Cinemateket i Oslo.

Han har nettopp vist sin omstridte dokumentarfilm «The Magnitsky Act - Behind the Scenes» offentlig for første gang, og har vært gjennom en tidvis opphetet runde med spørsmål fra salen.

Beskyldt for Putin-propaganda

Ved å vise filmen har Nekrasov og produsent Torstein Grude også trosset truslene fra den amerikanske milliardæren Bill Browder, som allerede har gjort flere forsøk på å få filmen stanset.

Tidligere denne måneden trakk Kortfilmfestivalen i Grimstad «The Magnitsky Act» fra programmet etter trusler om søksmål.

Flere har også kritisert filmens fremstilling av Sergej Magnitskijs dødsfall i russisk varetekt, og ment at Nekrasovs versjon av historien er svært lik russiske styresmakters.

Browder, som var Magnitskijs arbeidsgiver, gikk overfor NRK så langt som å beskylde Nekrasov for å drive propaganda for Kreml.

– Det føles helt forferdelig. Men det er også fullstendig usant, sier Nekrasov, som tidligere har laget flere kritiske filmer om Russland under Putin.

Selv er han mer opptatt av sitt gode navn og rykte enn eventuelle søksmål.

– Hvis folk tror på Browders anklager om at jeg har løyet, kan jeg aldri jobbe igjen. Det er et spørsmål om overlevelse for meg. Jeg er en filmskaper, ikke en politiker.

Frykter ikke rettssak

Piraya Film står alene som arrangør av premierevisningen. Dermed risikerer produksjonsselskapet også å måtte ta eventuelle rettslige konsekvenser av visningen.

– Vi er redd for å bli saksøkt, ja. Men vi er ikke redd for å stå i retten og forsvare våre funn, sier produsent Torstein Grude til NRK.

– Var dere i tvil om dere skulle vise filmen selv?

– Piraya Film står inne for de filmene vi lager, og publiserer dem selv om andre er for redde til å gjøre det. Vi bukker ikke under for press fra advokater, fastslår Grude.

Carl Bore

KRITISK: Advokat Carl Bore var tilstede under premierevisningen. Han har ikke endret mening om at filmen er grovt ærekrenkende for hans klient.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I salen satt også advokat Carl Bore, som representerer Bill Browder og familien til avdøde Sergej Magnitskij.

– Det er for tidlig å kommentere videre rettslige skritt, men filmen er fortsatt grovt ærekrenkende, og knytter grov kriminalitet til Magnitskij og til William Browder. Det reagerer vi meget sterkt på, sier Bore til NRK.

Neste stopp er Filmfestivalen i Moskva førstkommende tirsdag. Der forventer regissør Andrej Nekrasov enda sterkere reaksjoner fra publikum.

– Den russiske intelligentsiaen tror på Magnitskij som helt og offer, så jeg har nok overraskelser i vente.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK