Hopp til innhold

Tror teknologi kan gi flere store vikingfunn

– Georadar gjør arkeologiske oppdagelser man aldri ville gjort tidligere mulig, sier arkeolog Knut Paasche.

Oversiktskart over funnstedet.

Funnet av et vikingskip ved Borreparken i Horten i Vestfold ble gjort med georadar. Det kommer flere funn fra vikingtiden også til å bli, tror arkeolog Knut Paasche.

Foto: Vestfold fylkeskommune

I går ble det offentliggjort funn av spor etter et nytt vikingskip i Horten i Vestfold. I oktober i fjor, altså for et snaut halvår siden, ble lignende funn gjort på Jellestad i Vestfolk.

Felles for begge funnene? Bruk av georadar-teknologi.

– Vi ser jo faktisk under bakken. Det er helt fantastisk i min bransje, sier arkeolog Knut Paasche ved Norsk institutt for kulturminneforsking.

Bilde som viser en båtform under bakken.

Georadar-bildene fra Borreparken i Horten i Vestfold viser en tydelig båtform.

Foto: Vestfold fylkeskommune

En georadar sender radiosignaler ned i bakken, som reflekterer og sender opp igjen signaler av det den måtte treffe.

For å dumme det ned litt: Det gjør det mulig for arkeologer å «se» under bakken.

– Vi har bare så vidt begynt. Jeg spår at det vil komme utrolig mange spennende funn de neste årene. Denne teknologien er utviklet over mange år, og nå begynner den å bli veldig bra, sier Paasche.

Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning på Vikingtidsmuseet

Knut Paasche er arkeolog ved Norsk institutt for kulturminneforsking.

Foto: NRK

Nytt museum ikke bygget for nye skip

Men funn av nye spor etter vikingtiden, vekker ikke bare glede hos arkeologen. Utfordringen blir nemlig å ta vare på alt som kommer, sier Paasche.

– Hva skal vi gjøre med alt sammen? Vi må ta vare på det. Da må man ha museer med plass, folk og økonomi, sier han.

De siste årene har det ved flere anledninger blitt slått alarm om tilstanden til store deler av kulturarven fra vikingtiden.

Er da disse funnene utelukkende positivt?

– Det er en utfordring. Jeg tror det vil komme mange sensasjonelle funn. Om ikke vi finner flere vikingskip, kommer det mye mer arkeologi frem i dagen. Det er en utfordring, både med tanke på kostnader og hvordan vi skal ta vare på det, sier Paasche.

Museumsdirektør for Vikingtidshuset Håkon Glørstad foran Osebergskipet

Direktør Håkon Glørstad vil ikke ha plass til nye skip i sitt nye vikingskipsmuseum.

Foto: Petter Sommer / NRK

I februar lovet regjeringen penger til nytt vikingskipsmuseum på Bygdøy. Men planene for nybygget tar ikke høyde for funn av nye skip, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.

– Det er dimensjonert for å ta vare på de tre skipene vi har. Det er ikke laget som en stor båthall som kan ta inn nye skip stadig vekk. Med det sagt, tror jeg vi uten problem kan ta vare på de funnene som er gjort nå, sier han.

Tvilsomt med hele skip

Så er det til gjengjeld tvilsomt om det er intakte skip som lurer seg under jorden i Vestfold og Østfold, ifølge museumsdirektøren.

Glørstad betegner det som veldig usannsynlig at skipene som er funnet det siste året, vil være bevart slik Gokstad, Tune og Oseberg er på Bygdøy.

– De fleste skipsfunn man gjør, er gjerne i form av avtrykk, der alt treverk er råtnet bort, sier han.

Vikingskipet

Dette vikingskipet ble funnet ved Jellestad i Østfold i oktober i fjor.

Foto: NIKU

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter