Hopp til innhold

Tror ikke på Netflix-advarsel

En advarsel som klargjør at «The Crown» er fiksjon vil ikke hjelpe stort, mener en kongebiograf og en medieforsker.

Prins Charles og prinsesse Diana i The Crown sesong 5.

NYE SKUESPILLERE: Dominic West og Elizabeth Debicki spiller prins Charles og prinsesse Diana i sesong 5 av «The Crown», som snart har premiere på Netflix.

Foto: Keith Bernstein / Netflix

Mange gleder seg til sesong 5 av den populære Netflix-serien «The Crown», som har blitt en suksess verden over.

Men serien som portretterer den britiske kongefamiliens liv, har også blitt kritisert for å sause sammen fiksjon og fakta.

Nylig gikk skuespiller Judi Dench hardt ut mot serien i en kommentar i den britiske avisa The Times.

Dench, blant annet kjent fra «James Bond», skriver at serien er grusomt urettferdig mot kongefamilien og at den dyrker det sensasjonelle.

Nå har Netflix sagt at de skal komme med en advarsel i starten av de nye episodene som klargjører at serien er fiksjon.

yaSYOXUfFFE

ETTERLIGNER: Det er mange forskjellige skuespillere som har hatt æren av å spille dronning Elizabeth gjennom hennes ulike livsfaser. Her er et bilde av dronning Elizabeth (t.h.) side om side med Olivia Colman som spiller henne i sesong fire av «The Crown».

Foto: NETFLIX / AP

Det er bare to år siden strømmegiganten avviste idéen om en slik advarsel. Nå har de altså snudd.

Poengløs advarsel

Men kongebiograf Tore Rem tror en slik advarsel har lite for seg.

– Jeg er redd det ikke holder.

Rem mener mange seerne har opparbeidet seg en sterk tro på serien som sannhet. Da er det vanskelig å snu inntrykket.

Charles og Diana

FAKTA: Prins Charles og prinsesse Diana i 1984. I armene til Diana ligger en nyfødt prins Harry.

Foto: AP

– Når man bruker historiske personer og legger seg tett på sanne begivenheter, så skaper man en kontrakt med publikum jeg tror det er vanskelig å komme ut av ved å bare si at «dette er fiksjon», sier han og legger til:

– For alle vet at det ikke bare er fiksjon.

The Crown

FIKSJON: Prins Charles og prinsesse Diana slik de er portrettert i sesong fire av Netflix-serien «The Crown». Josh O'Connor spiller Charles, mens Emma Corrin gir nytt liv til Diana.

Foto: Des Willie / Netflix

Slik påvirker også seriens fremstilling hvordan vi oppfatter den britiske kongehistorien, forklarer han videre.

Forskning fra Washington University viser dessuten at vi mennesker har en tendens til å huske fiksjon som fakta.

Sladder og sensasjon

Den nye sesongen tar for seg forholdet og skilsmissen mellom prinsesse Diana og prins Charles. Oppmerksomheten rundt Charles har vokst etter at han tok over kronen.

Elizabeth Debicki og Dominic West i rollene som prinsesse Diana og prins Charles

DRAMA: I sesong 5 får vi se mer av dramatikken som utspilte seg i forholdet mellom Diana og prins Charles.

Foto: KEITH BERNSTEIN / Netflix

Spekulasjon i sladder og sensasjon er også en viktig årsak til at serien engasjerer, minner Rem om.

– Det gjenstår å se om serien klarer å balansere mellom det som er historisk forsvarlig og appellen til sensasjonslysten i oss.

Uansett er utfordrende for publikum å skille mellom hva som er ekte og hva som er oppspinn, understreker han.

Bygger på virkeligheten

Rem får støtte av medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Universitetet i Oslo. Heller ikke hun har tro på at en advarsel vil ha særlig effekt.

Imelda Staunton som dronning Elizabeth i The Crown Season 5

KRISERAMMET MONARK: Imelda Staunton spiller dronning Elizabeth i den kommende sesongen. Der må hun blant annet takle et familieliv som bryter sammen.

Foto: Keith Bernstein / Netflix

– Her handler det jo om at folk som lever i dag er uenige om hvordan de eller nær familie blir framstilt. Om man får en advarsel om at dette er fiksjon, så tror jeg ikke det hjelper.

Sundet mener advarselen kan bidra til at samme grep blir tatt for flere serier, men at behandling av etikk og fakta handler om mye mer.

– Dette handler også om hvem som skal eie historiene om seg selv.

Fiksjon og følelser

Advarselen kan likevel fungere som en påminnelse for publikum som har hatt en tendens til å se på serien litt som en dokumentar, mener NRKs kulturkommentator Inger Merete Hobbelstad.

AuwgyFpcT5Y

SERIESUKSESS: «The Crown» har blitt en av verdens største serier siden den første sesongen ble sluppet på Netflix i 2016. Den gangen var det skuespiller Claire Foy som var å se i rollen som en ung dronning Elizabeth.

Foto: Robert Viglasky / AP

– Netflix har gjentatt hendelsene mer eller mindre nøyaktig slik det fant sted. Men de har også lagt veldig mye følelser inn i de kongelige som de rett og slett ikke kan vite om var der, sier hun.

Sesong fem av «The Crown» har premiere på Netflix 9. november.

Les også Hvor gikk det galt for Harry og Meghan?

Dronnig Elizabeth, meghan Markle og prins Harry

Les også Høyrisikosport å lage denne Netflix-serien

Huset i Sloraveien i Lørenskog

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober