Normal

Tror ikke Facebook lager «mobbeknapp»

Medieviter mener det er usannsynlig at Facebook lar deg gi tommelen ned til andres innlegg fordi det kan føre til mobbing.

Facebook Like

NY FUNKSJON: Nyheten om at Facebook jobber med en misliker-knapp har fått flere til å tro at brukerne nå kan gi innlegg tommelen ned.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Ida Aalen

PENGER: Ida Aalen mener Facebook ikke vil lage noe som fører til mindre aktivitet på siden fordi det medfører økonomiske tap.

Foto: Anne Cecilie Remen/NRK

På en pressekonferanse går kveld fortalte Mark Zuckerberg at Facebook snart skal lansere en dislike-knapp, noe flere brukere har etterlyst i en årrekke.

Selv om Facebook-gründeren kalte tjenesten en dislike-knapp, er det trolig ikke snakk om å gi tommelen ned til andres bilder og innlegg, tror medieviter Ida Aalen.

– Hvis de hadde innført en tommel ned-knapp kunne det fort bli sånn at alle stemmer ned innleggene til den minst populære jenta i klassen. Det tror jeg ikke Facebook ønsker.

Kan skremme vekk brukere

– Hvis du ser på Zuckerbergs uttalelser så sier han også at de nye funksjonene handler om å kunne vise empati. Jeg ser for meg det blir knapper som handler om å vise følelser, for eksempel ved å vise at du synes synd på noen, sier hun.

En knapp som muliggjør mobbing vil kunne skremme vekk brukere, noe som fører til at Facebook taper penger, påpeker Aalen.

– Facebook vil ikke gjøre noe som øker risikoen for å miste brukere. Selv om mange har etterlyst en dislike-knapp, så ville det kunne ført til at noen begynte å bruke Facebook mindre.

– Gir nye muligheter

Hans-Petter Karstad

INGEN ØKNING: Psykolog Hans-Petter Karstad tror ikke den funksjonen fører til mer mobbing.

Foto: Siv Helberg / NRK

Psykolog Hans-Petter Karstad mener Facebook er en arena for nettmobbing, men tror ikke den nye funksjonen vil øke dette. Han tror derimot det vil gi brukerne mulighet til å møte innlegg på nye måter.

– Hittil har vi måttet like eller kommentere på alt negativt på Facebook fordi vi ikke har hatt muligheten til å gjøre noe annet. Slik jeg tolker Zuckerbergs uttalelser, vil vi nå få mulighet til å gi negative innlegg oppmerksomhet på andre måter enn ved å like det.

Ifølge Business Insider har Mark Zuckerberg og i lengre tid vært skeptisk til en misliker-knapp fordi de han ikke ønsker et system hvor folk kan stemme innlegg og bilder opp eller ned.

Under gårsdagens pressekonferanse viste Zuckerberg til innlegg om dødsfall og flyktningkrisen i Europa som eksempler der en «like» ikke alltid er passende.

– Det brukerne vil ha er en mulighet til å kunne vise empati. Alle øyeblikk er ikke fine øyeblikk, sa Zuckerberg

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen