Hopp til innhold

Tror ikke Facebook lager «mobbeknapp»

Medieviter mener det er usannsynlig at Facebook lar deg gi tommelen ned til andres innlegg fordi det kan føre til mobbing.

Facebook Like

NY FUNKSJON: Nyheten om at Facebook jobber med en misliker-knapp har fått flere til å tro at brukerne nå kan gi innlegg tommelen ned.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Ida Aalen

PENGER: Ida Aalen mener Facebook ikke vil lage noe som fører til mindre aktivitet på siden fordi det medfører økonomiske tap.

Foto: Anne Cecilie Remen/NRK

På en pressekonferanse går kveld fortalte Mark Zuckerberg at Facebook snart skal lansere en dislike-knapp, noe flere brukere har etterlyst i en årrekke.

Selv om Facebook-gründeren kalte tjenesten en dislike-knapp, er det trolig ikke snakk om å gi tommelen ned til andres bilder og innlegg, tror medieviter Ida Aalen.

– Hvis de hadde innført en tommel ned-knapp kunne det fort bli sånn at alle stemmer ned innleggene til den minst populære jenta i klassen. Det tror jeg ikke Facebook ønsker.

Kan skremme vekk brukere

– Hvis du ser på Zuckerbergs uttalelser så sier han også at de nye funksjonene handler om å kunne vise empati. Jeg ser for meg det blir knapper som handler om å vise følelser, for eksempel ved å vise at du synes synd på noen, sier hun.

En knapp som muliggjør mobbing vil kunne skremme vekk brukere, noe som fører til at Facebook taper penger, påpeker Aalen.

– Facebook vil ikke gjøre noe som øker risikoen for å miste brukere. Selv om mange har etterlyst en dislike-knapp, så ville det kunne ført til at noen begynte å bruke Facebook mindre.

– Gir nye muligheter

Hans-Petter Karstad

INGEN ØKNING: Psykolog Hans-Petter Karstad tror ikke den funksjonen fører til mer mobbing.

Foto: Siv Helberg / NRK

Psykolog Hans-Petter Karstad mener Facebook er en arena for nettmobbing, men tror ikke den nye funksjonen vil øke dette. Han tror derimot det vil gi brukerne mulighet til å møte innlegg på nye måter.

– Hittil har vi måttet like eller kommentere på alt negativt på Facebook fordi vi ikke har hatt muligheten til å gjøre noe annet. Slik jeg tolker Zuckerbergs uttalelser, vil vi nå få mulighet til å gi negative innlegg oppmerksomhet på andre måter enn ved å like det.

Ifølge Business Insider har Mark Zuckerberg og i lengre tid vært skeptisk til en misliker-knapp fordi de han ikke ønsker et system hvor folk kan stemme innlegg og bilder opp eller ned.

Under gårsdagens pressekonferanse viste Zuckerberg til innlegg om dødsfall og flyktningkrisen i Europa som eksempler der en «like» ikke alltid er passende.

– Det brukerne vil ha er en mulighet til å kunne vise empati. Alle øyeblikk er ikke fine øyeblikk, sa Zuckerberg

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober