NRK Meny
Normal

Tror ikke Facebook lager «mobbeknapp»

Medieviter mener det er usannsynlig at Facebook lar deg gi tommelen ned til andres innlegg fordi det kan føre til mobbing.

Facebook Like

NY FUNKSJON: Nyheten om at Facebook jobber med en misliker-knapp har fått flere til å tro at brukerne nå kan gi innlegg tommelen ned.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Ida Aalen

PENGER: Ida Aalen mener Facebook ikke vil lage noe som fører til mindre aktivitet på siden fordi det medfører økonomiske tap.

Foto: Anne Cecilie Remen/NRK

På en pressekonferanse går kveld fortalte Mark Zuckerberg at Facebook snart skal lansere en dislike-knapp, noe flere brukere har etterlyst i en årrekke.

Selv om Facebook-gründeren kalte tjenesten en dislike-knapp, er det trolig ikke snakk om å gi tommelen ned til andres bilder og innlegg, tror medieviter Ida Aalen.

– Hvis de hadde innført en tommel ned-knapp kunne det fort bli sånn at alle stemmer ned innleggene til den minst populære jenta i klassen. Det tror jeg ikke Facebook ønsker.

Kan skremme vekk brukere

– Hvis du ser på Zuckerbergs uttalelser så sier han også at de nye funksjonene handler om å kunne vise empati. Jeg ser for meg det blir knapper som handler om å vise følelser, for eksempel ved å vise at du synes synd på noen, sier hun.

En knapp som muliggjør mobbing vil kunne skremme vekk brukere, noe som fører til at Facebook taper penger, påpeker Aalen.

– Facebook vil ikke gjøre noe som øker risikoen for å miste brukere. Selv om mange har etterlyst en dislike-knapp, så ville det kunne ført til at noen begynte å bruke Facebook mindre.

– Gir nye muligheter

Hans-Petter Karstad

INGEN ØKNING: Psykolog Hans-Petter Karstad tror ikke den funksjonen fører til mer mobbing.

Foto: Siv Helberg / NRK

Psykolog Hans-Petter Karstad mener Facebook er en arena for nettmobbing, men tror ikke den nye funksjonen vil øke dette. Han tror derimot det vil gi brukerne mulighet til å møte innlegg på nye måter.

– Hittil har vi måttet like eller kommentere på alt negativt på Facebook fordi vi ikke har hatt muligheten til å gjøre noe annet. Slik jeg tolker Zuckerbergs uttalelser, vil vi nå få mulighet til å gi negative innlegg oppmerksomhet på andre måter enn ved å like det.

Ifølge Business Insider har Mark Zuckerberg og i lengre tid vært skeptisk til en misliker-knapp fordi de han ikke ønsker et system hvor folk kan stemme innlegg og bilder opp eller ned.

Under gårsdagens pressekonferanse viste Zuckerberg til innlegg om dødsfall og flyktningkrisen i Europa som eksempler der en «like» ikke alltid er passende.

– Det brukerne vil ha er en mulighet til å kunne vise empati. Alle øyeblikk er ikke fine øyeblikk, sa Zuckerberg

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller