– Vi kommer til å bruke Snapchat-filteret et par ganger til før valget. Første gang på onsdag, sier Christian Laland.
Han er sjef for digitale medier i Høyre, som i år satser friskt på å nå yngre velgere gjennom meldingstjenesten Snapchat.
Forrige uke lanserte partiet sitt eget «Team Erna»-filter som Snapchat-brukere kan legge på bilder og videoer de deler.
TEAM ERNA: På utvalgte dager kan Snapchat-brukere legge på et eget Team Erna-filter på meldingene sine, forteller Høyres digitale mediesjef Christian Laland.
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre– Vi har ikke fått rapporten enda, så vi vet ikke hvor mange eller hvilke aldersgrupper som brukte filteret. Men jeg antar at det var flest unge, sier Laland.
Kan fort bli kleint
Selv om Høyre så langt er det eneste partiet som tilbyr egne Snapchat-filtre, er de ikke alene om å satse på Snapchat.
Det henger sammen med at Snapchat er det sosiale mediet som treffer yngst, sier høyskolelektor Cecilie Staude ved BI.
KLEINT: Cecilie Staude er høyskolelektor ved BI og har sosiale medier som fagfelt. Hun mener det fort kan oppfattes som kleint om avsenderen bommer på Snapchat-formen.
Foto: Privat– Det handler om å prøve nye måter for å kommunisere til yngre velgere, og da blir Snapchat et naturlig valg, med en tydeligere ungdomsprofil enn noen av de andre sosiale mediene, sier Staude.
Hun mener det likevel kan være en risikosport å gi seg i kast med Snapchat, som har en mer uformell og leken tone enn de mer etablerte sosiale mediene, og at det fort kan bli kleint dersom avsenderen bommer.
MED FILTER: Slik kan en Snapchat-selfie med Erna-filter se ut.
Foto: Skjermdump– Mye av det som treffer på Snapchat bærer preg av å være humor, og vi ser en del prøving og feiling. Det vesentlige er å bruke kanalen på kanalens premisser, men du må ha et politisk budskap i bånn. Det nytter ikke å bare sette på seg rød nese, kaninører og blinkende solbriller og tro det skal funke, sier Staude.
Innhold viktigere enn form
Medieviter og digitalrådgiver Ida Aalen mener det ikke er nok å være på sosiale medier ungdommer bruker, hvis man ikke snakker om ting de yngre velgerne bryr seg om.
INNHOLD: Det viktigste er å snakke om temaer ungdom bryr seg om, ikke innpakningen på budskapet, mener digitalrådgiver Ida Aalen.
Foto: privat– Det viktigste er å snakke om temaer som ungdom bryr seg om, og det handler mer om innhold enn form. Når politikere prøver for krampaktig å være ungdommelige, støter de nok heller fra seg ungdommer, sier Aalen.
Hun tror ikke Høyres Snapchat-filtre i seg selv vil tiltrekke seg yngre velgere.
– Det handler nok mer om å preke til koret. En ting er å snakke rett til velgerne, men det er også viktig for disse politikerne å motivere alle de frivillige som står på stand, og mye av denne kommunikasjonen er nok ment for unge høyrevelgere, uten at man tenker at man skal omvende noen.