Hopp til innhold

Tror Discovery-striden er langt unna løsning

Canal Digital åpner pengesekken for å blidgjøre kunder som er irritert over svarte skjermer. Det betyr trolig at konflikten med Discovery kan bli langvarig, mener bransjeeksperter.

Canal Digital uten TVNorge

FORHANDLER FORTSATT: Konflikten mellom Telenor-eide Canal Digital og Discovery er inne i sitt femte døgn. Bransjeeksperter tror det kan ta lang tid før den blir løst.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Torsdag kunngjorde Canal Digital at alle deres kunder får sponset abonnement på Discoverys strømmetjeneste Dplay ut februar, som kompensasjon for manglende Discovery-kanaler på TV-en.

Skulle alle deres rundt én million kunder slå til på tilbudet, kan det potensielt bli kostbart for det Telenor-eide kabelselskapet.

Det er likevel fortsatt langt unna de 300 millionene Dagens Næringsliv har anslått at kravet fra Discovery utgjør over de neste fem årene.

Store «krigskasser»

Redaktør for bransjenettstedet Kampanje, Knut Kristian Hauger, mener Canal Digitals tilbud til kundene bærer bud om at konflikten kan vare en stund til.

Knut Kristian Hauger, Kampanje

LANGVARIG: Knut Kristian Hauger i Kampanje tror konflikten mellom Discovery og Canal Digital kan vare en stund til.

Foto: Kampanje

– Det er ikke akkurat noe signal om at det nærmer seg en løsning. Dette tyder på at partene fortsatt står langt fra hverandre, sier Hauger.

Også kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes tror det kan bli svarte skjermer for Canal Digitals kunder en god stund til.

– Måten partene omtaler hverandres utspill på, bærer bud om at det kan bli en langvarig konflikt. Det er to store aktører som trolig begge har en stor «krigskasse», sier Gimnes, som selv har lang fartstid i TV-bransjen.

Han tror likevel regnestykket svarer seg for Canal Digital.

– Dplay er en tjeneste som ikke passer alle plattformer. Telenor har sikkert regnet på hva det koster å gi gratis Dplay til sine kunder, og estimert hvor mange som kommer til å benytte seg av tilbudet, sier Gimnes.

Heller bensin på bålet

Lasse Gimnes

ET SPILL: Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes mener konflikten mellom Telenor-eide Canal Digital og Discovery er et spill med risiko, da den kan få folk til å velge strømming foran tradisjonell TV.

Foto: gimcom

At kabelselskapet nå leder kundene sine over på en abonnementsbasert strømmetjeneste, kan svekke forretningsmodellen deres på sikt, tror Gimnes.

– Man ser at kunder rømmer over til andre distributører og løsninger. Noen går bare over til andre distribusjonsformer, mens andre vil revurdere om de har behov for tradisjonell TV. Sånn sett kan dette være med på å fremskynde endringa over til strømming. Uansett er dette et spill med risiko for både Discovery og Telenor.

Hauger i Kampanje tror alternativet er verre.

– Canal Digital står i fare for å miste kunder både til andre distributører og til strømmetjenester. Jeg tror ikke dette blir et jordskjelv for kabel-tv-industrien, men det er jo selvsagt med på å helle bensin på bålet for overgangen til strømming.

– Vil avtalen Discovery og Telenor krangler om være irrelevant om få år, fordi alle har gått over til strømming?

– Nei, lineær-TV står fortsatt veldig sterkt, og det er mange, mange år igjen. Jeg tror vi må se det i et 15-20-årsperspektiv før strømming har tatt over fullstendig.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober