Blink for Trondheim Jazzorkester

Trondheim Jazzorkester er en musikalsk kameleon som stadig skifter ham. Under ledelse av komponist og saksofonist Eirik Hegdal framstår de nå som en ganske så uklassifiserbar gjeng, men ikke mindre spennende av den grunn.

Trondheim Jazzorkester ved leder Eirik Hegdal
Foto: NRK

Se videoen!

Hør anmeldelsen

Begynn med videoen! Sjelden eller aldri har jeg sett en mer nysgjerrighetspirrende, artig og interessant guide inn i moderne musikeres arbeidsmetoder. Elegant fotografert og smart klippet beveger vi oss inn i hodene på de 13 musikerne, som alle er særdeles velartikulerte, både instrumentalt og verbalt. Sjenerøst deler de sine utfordringer, strategier og meninger med oss, og vi føler oss virkelig inkludert i en verden som ellers kunne ha framstått som hemmelig og lukket.

En ny verdensmusikk

For hva er det Eirik Hegdal har skapt? Jo intet mindre enn en ny verdensmusikk hvor alle sjangre er like velkomne. Norsk og balkansk tradisjonsmusikk, jødisk klezmer, tysk 20-talls kabaret a la Kurt Weill og Igor Stravinskys kammermusikk fra samme tid, køntri og bluegrass, ny musikk, frijazz og funk - alt er der!

Vanvittig morsom

Det uspillelige spilles, overlegent virtuost, men aldri med virtuoseri. I det neste øyeblikk er musikken så vakker og tenksom at du blir rørt til tårer. Og først og fremst er den vanvittig morsom! Vi snakker om en helt ny estetikk hvor alt er tillatt og tilgjengelig, og hvor hver musikant er til stede på personlige premisser men allikevel underlagt et stramt regissert fellesskap.

Eirik Hegdal og Joshua Redman

Eirik Hegdal og Joshua Redman

Høyere enhet

Instrumentariet har vi heller aldri hørt makan til - her går det klassiske kammerorkester, blåseensemble og jazzband opp i en høyere enhet. Den amerikanske stjernesaksofonist Joshua Redman utfordres på det heftigste og innordner seg lojalt i helheten. Felespiller Ola Kvernberg får brukt hele sitt repertoar fra impro til bluegrass, og bandleder Hegdal står fram som vår tids svar på Roland Kirk med to saxer i kjeften samtidig og full kontroll.

Velskreven og altfor beskjeden

Musikken må bare oppleves i tid. Kanskje holder ikke alle de improviserte partiene samme høye standard som de komponerte, det er i så fall ikke så rart for Hegdals musikk er bare uhyre velskreven, velinstrumentert og velklingende.

Titlene på de 11 stykkene er litt overtydelige og egentlig altfor entydige i forhold til kompleksiteten og alle referansene. Og albumtittelen ”Triads and More” er altfor beskjeden: Her er det treklanger som filleristes ja, og mye, mye, mye mer. Kjøp, hør og gled deg!

 • Triads and More
 • Trondheim Jazzorkester med Eirik Hegdal og Joshua Redman
 • MNJCD010

Kulturstrøm

 • Malte over kritisert gatekunst

  Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

 • Bergen tok storeslem i korps-NM

  Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

  I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

  I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.