Hopp til innhold

Blink for Trondheim Jazzorkester

Trondheim Jazzorkester er en musikalsk kameleon som stadig skifter ham. Under ledelse av komponist og saksofonist Eirik Hegdal framstår de nå som en ganske så uklassifiserbar gjeng, men ikke mindre spennende av den grunn.

Trondheim Jazzorkester ved leder Eirik Hegdal
Foto: NRK

Se videoen!

Hør anmeldelsen

Begynn med videoen! Sjelden eller aldri har jeg sett en mer nysgjerrighetspirrende, artig og interessant guide inn i moderne musikeres arbeidsmetoder. Elegant fotografert og smart klippet beveger vi oss inn i hodene på de 13 musikerne, som alle er særdeles velartikulerte, både instrumentalt og verbalt. Sjenerøst deler de sine utfordringer, strategier og meninger med oss, og vi føler oss virkelig inkludert i en verden som ellers kunne ha framstått som hemmelig og lukket.

En ny verdensmusikk

For hva er det Eirik Hegdal har skapt? Jo intet mindre enn en ny verdensmusikk hvor alle sjangre er like velkomne. Norsk og balkansk tradisjonsmusikk, jødisk klezmer, tysk 20-talls kabaret a la Kurt Weill og Igor Stravinskys kammermusikk fra samme tid, køntri og bluegrass, ny musikk, frijazz og funk - alt er der!

Vanvittig morsom

Det uspillelige spilles, overlegent virtuost, men aldri med virtuoseri. I det neste øyeblikk er musikken så vakker og tenksom at du blir rørt til tårer. Og først og fremst er den vanvittig morsom! Vi snakker om en helt ny estetikk hvor alt er tillatt og tilgjengelig, og hvor hver musikant er til stede på personlige premisser men allikevel underlagt et stramt regissert fellesskap.

Eirik Hegdal og Joshua Redman

Eirik Hegdal og Joshua Redman

Høyere enhet

Instrumentariet har vi heller aldri hørt makan til - her går det klassiske kammerorkester, blåseensemble og jazzband opp i en høyere enhet. Den amerikanske stjernesaksofonist Joshua Redman utfordres på det heftigste og innordner seg lojalt i helheten. Felespiller Ola Kvernberg får brukt hele sitt repertoar fra impro til bluegrass, og bandleder Hegdal står fram som vår tids svar på Roland Kirk med to saxer i kjeften samtidig og full kontroll.

Velskreven og altfor beskjeden

Musikken må bare oppleves i tid. Kanskje holder ikke alle de improviserte partiene samme høye standard som de komponerte, det er i så fall ikke så rart for Hegdals musikk er bare uhyre velskreven, velinstrumentert og velklingende.

Titlene på de 11 stykkene er litt overtydelige og egentlig altfor entydige i forhold til kompleksiteten og alle referansene. Og albumtittelen ”Triads and More” er altfor beskjeden: Her er det treklanger som filleristes ja, og mye, mye, mye mer. Kjøp, hør og gled deg!

  • Triads and More
  • Trondheim Jazzorkester med Eirik Hegdal og Joshua Redman
  • MNJCD010

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober