NRK Meny
Normal

Trønder med landeplage i Indonesia

En kjærlighetssang om en matrett har gjort Audun Kvitland Røstad til stjerne i Indonesia.

Det starta som en humoristisk snutt, delt med noen venner på Facebook.

Audun Kvitland Røstad fra Trondheim hadde akkurat kommet hjem fra ferie i Indonesia. Mens han chatta med folk han hadde blitt kjent med på tur, meldte savnet etter den indonesiske maten seg, og spesielt en rett han hadde spist på feriens siste dag: Nasi padang, ofte omtalt som landets nasjonalrett, var kanskje noe av det beste han hadde smakt.

Skulle han ha laga en liten sang om den?

Som sagt, så gjort.

– Jeg tenkte ekstremt lite da jeg laga den. Den har en veldig enkel melodi, basert på improvisasjon, sier Audun Kvitland Røstad og ler.

– Absurd respons

Indoneserne vet å sette pris på trønderens kjærlighet til matretten deres.

I løpet av de to ukene etter at Kvitland Røstad posta videoen på YouTube, har det i tillegg til positive kommentarer fra mange av de vel 1,3 millioner seerne, også blitt lagt ut flere parodifilmer og rundt tjue coverversjoner av låta.

Går man inn på indonesiske Itunes, finner man den norske 33-åringen midt mellom Coldplay og Justin Bieber.

Audun har også mottatt bilder fra folk som sier de er glade for å ha møtt ham.

– Det var en som sendte et bilde av seg selv sammen med en fyr som ikke ligna noe særlig på meg. Vi hadde kanskje lignende hårfarge, men det var vel det eneste, sier Kvitland Røstad og ler.

Han tror han har truffet stolthetsfølelsen hos folk, en faktor han ikke hadde forutsett skulle slå til så sterkt.

Mann med rød t-skjorte og kassegitar

Audun Kvitland Røstad jobber til daglig med lyd og musikk til film fra studio i Trondheim. Snart kommer låta «Nasi padang» ut i en mer dansevennlig versjon.

Foto: Stine Elisabeth Bryn / NRK

Flydd inn på middag

Indonesiske Emmy Jørgensen bor på Østlandet og lever av å importere indonesisk mat. Hun ble tipsa om nordmannen av venner i Indonesia, hvor låta spilles på kjøpesentre «hele tiden».

– Mange sier de har lyst til å reise til Trondheim, fordi Audun er derfra, forteller hun.

Derfor inviterte hun like godt trønderen på middag.

– Det handler om å gå utenfor komfortsonen. Jeg var spent, men synes det gikk overraskende fint. Det er ikke så ofte man havner i slike situasjoner, så jeg følte jeg bare måtte gripe sjansen, sier Kvitland Røstad.

Det som kanskje har gjort mest inntrykk på den ferske popstjerna, er filmen han fikk fra et barnehjem i Indonesia, der ungene sang låta hans.

– Jeg blir nesten rørt av det. At det skaper så mye glede, er helt utrolig, sier Audun Kvitland Røstad.

Hør også saken i radioprogrammet «Kveldsåpent».

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.