Blå fugl til Trond Høvik

Skuespiller Trond Høvik fikk Radioteatrets Blå fugl 2010 for rollen som Egil Skallagrimsson.

Trond Høvik

Trond Høvik får Radioteatrets Blå ful for rollen som Egil Skallagrimsson.

Foto: Hege Fagerheim

Torsdag mottok Trond Høvik Radioteatrets pris Blå fugl 2010 for sin tolkning av hovedrollen i «Egil Skallagrimsson». Stykket gikk på radio i fjor høst.

– Prisvinneren spiller Egil slik at vi lyttere ikke blir stående på avstand og betrakte en før-moderne saga-helt, men rykker ham inn på livet, sier Radioteatrets sjef, Nils Heyerdahl.

Han omtaler høvdingen og skalden Egil Skallagrimsson som et ung råskinn med heftig temperament og store dikterevner. Tre av hans større kvad er blitt bevart for ettertiden, deriblant Hofuðlausn (hodeløsning) til Eirik Blodøks sin ære.

Trond Høvik (t.h.) og Nils Heyerdahl

Trond Høvik (t.h.) og Radioteatrets sjef Nils Heyerdahl under utdelingen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Overveldende

– Det er overveldende å få denne prisen, sier Trond Høvik. - Jeg vet jo at den henger høyt. Han hadde slett ikke trodd at det var han som skulle få pris for dette stykket.

– I Radioteatret pleier vi å si «dette blir Blå fugl» når noe går bra i studio. Men det er på fleip.

Trond Høvik har hatt flere ulike roller i Radioteatret tidligere, men syns Egil Skallagrimsson har vært den største og morsomste til nå. - Det har vært en stor utfordring, rollefiguren har et stort aldersspenn. Likevel blir han ikke voksen før han blir skikkelig gammel.

Trond Høvik ivaretar også den burleske humoren som preger denne oppsetningen av en klassisk norrøn fortelling. Han er en begavet skuespiller med lang fartstid i Radioteatret, har en utrettelig kunstnerisk nysgjerrighet, et stort hjerte og ikke minst et beundringsverdig mot.

Radioteatrets sjef Nils Heyerdahl om Trond Høvik / NRK
Egilssoga

Trond Høvik (midten) sammen med John Brungot (t.v) og Terje Ranes under innspillingen av «Egil Skallagrimssons saga».

Foto: Hege Fagerheim / NRK

– Bedre enn film

Produsenten bak oppsetningen har selv kalt oppsetningen en poetisk action-komedie og radioens svar på Die Hard-filmene. Og lytterne er ikke uenige.

Beste og galeste som er laga på mange år! Beste spillefilmen jeg har hørt. I samme klasse som Dickie Dick Dickens og Stompa-hørespillene. Har ikke moret meg sånn med radio på svært lenge. Detta har dere greie på! Lag mer!

Lytter / NRK

Trond Høvik jobber både med film, teater og altså radioteater. Og Radioteatret mener han er noe helt spesielt.

– Det gir en helt sakral følelse å være i det rommet. Det er så basalt håndverk, og faglig utfordrende.

I tillegg er Radioteatret noe av en møteplass for skuespillere, mener Høvik. - Hit kommer folk fra hele landet, alle har lyst til å jobbe her.

Årlig utmerkelse

Radioteatrets Blå Fugl deles ut til en kunstner som har gjort en ekstraordinær innsats for Radioteatret foregående år. Prisen ble delt ut første gang til Anne Marie Ottersen i 1985. Andre som har mottatt prisen er Sven Nordin, Lise Fjelstad, Bjarte Hjelmeland og Kåre Conradi.

I fjor gikk prisen til regissør Ingrid Forthun for oppsettingen av hørespillet «Hauk og due».

Kulturstrøm

  • Første LGBT-film fra Bollywood

    For første gang lar en stor Bollywood-produksjon et forhold mellom to av samme kjønn være kjernen i et kjærlighetsdrama. I et intervju med BBC forteller regissøren at intensjonen var å lage en familiefilm som er med å normalisere homofili. India opphevet i september i fjor en lov som forbyr homofil sex.

  • Klimaprotest mot Londons moteuke

    Demonstranter blokkerte veien inn til flere av London Fashion Weeks arrangementer i dag. Kledd i svart og med banner med påskrift «rebel for life» oppfordrer de motebransjen til å ta miljøansvar og stoppe overforbruk. Aktivistene som tilhører gruppa «Extinction Rebellion» ber moteindustrien snu om og bruke sine krefter i kampen mot klimaendringer.

    Laster Twitter-innhold