Programleder Haakon D Blaauw møtte Helen Golombek i hennes leilighet i et av høyhusene på Fischerinsel i bydelen Mitte i det tidligere øst-Berlin. Her bor også en del av toppfolkene i det østtyske kommunistpartiet SED og STASI. Blant folk i nabolaget er sjefideologen i STASI, Marcus Wolff.

Helen Golombek bor i dag i felleskap med katten "Willy". Foto: Haakon Dirk Blaauw, NRK
- Her snakker alle med alle, men de tidligere toppfolkene i SED og STASI er ikke interessert i å snakke om hva de har arbeidet med. Da vil de mye heller fortelle om hvordan området her har utviklet seg, sier Helen Golombek
Trengte en jobb
Helen Golombek kom til Tyskland som student og stipendiat. Hun studerte statsvitenskap og kom i den forbindelse i kontakt med den tyske studentorganisasjonen Collegium Politicum. Til Berlin kom hun første gang skjærtorsdag 1968. En dag hun husker svært godt, da det var dagen "Røde Rudi" (Rudi Dutscke) ble skutt. Året etter giftet hun seg, men ble etter fire år alene med sin sønn.
- Da trengte rett jeg og slett en jobb og fikk en arkivjobb i SPD, det tyske sosialdemokratiske partiet, forteller Helen.

Helen Golombek hadde et nært medarbeiderforhold til Brandt. Foto: Haakon Dirk Blaauw, NRK
SPD skulle bli hennes arbeidplass i 30 år, og hun kom etter kort tid i medarbeiderstaben omkring Willy Brandt. Her skulle hun i første rekke ta seg av kontakten med Skandinavia, noe som bl.a. betød at hun besvarte posten Brandt fikk fra de skandinaviske land. Fordi hun var norsk fikk hun et nært medarbeiderforhold til Brandt.
- Jeg var den eneste medarbeider han sa "du" til, og dette ble selvfølgelig lagt merke til, sier Helen Golombek som i dag har bofellesskap med katten "Willy".
NRK P1, Søndag 27. juni 07.03: Sølvsuper