NRK Meny
Normal

Per Nyhaug har lagt ned køllene

Yrkesmusiker fra han var 14 og i 77 års alder perkusjonist på Egil Kapstads CD "Wolfvoices" (2003) – Per Nyhaug hadde litt av et musikerliv!

Per Nyhaug, med Ragnar Robertsen og Frank Ottersen
Foto: Tore Fredenlund

Trommeslageren, vibrafonisten og arrangøren Per Nyhaug (2/3 1926-1/9 2009) kunne se tilbake på over 60 år som aktiv musiker. Arvelig belastet etter faren, trommeslageren og musikerforeningens Ola Nyhaug, debuterte Per som dansemusiker 13 år gammel. Han hadde i alle år et nært samarbeid med pianist Willy Andresen og var "husmusikant" sammen med ham i NRK.

Swing og bop

Det begynte med Willys forskjellige swingband fra 1941-44, så ble det plateinnspillinger med Fred Thunes og Frank Ottersen 1943 og Karl Westbys orkester 1945-47. I 1949-50 var Per Nyhaug med på den første norske plateinnspilling med bopmusikk (Willy Andresens «I like be»/«I like bop»).

Fra rock til KORK

Han gjorde innspillinger og radiosendinger utover 1950-tallet med bl.a. fiolinist Frank Ottersen, trekkspillerne Olav Wernersen og Arnstein Johansen, klarinettist og vibrafonist Eilif Holms kvartett. Nyhaug deltok iogså i klarinettisten Ragnar Robertsens eksperimentband og ble kåret som beste vibrafonist i flere av datidens favorittavstemninger.

Fram til 1960 hadde Nyhaug faste band på flere danserestauranter og deltok på de første rockeplater og rockekonserter (1958) før han ble ansatt ved Operaorkestret 1960-61, og deretter i Kringkastingsorkestret i hele 30 år (1961-91).

I moden alder jobbet Nyhaug som vibrafonist og trommeslager med trompeter Rowland Greenberg (LP-innspillinger 1970 og 1986) og gitarist Robert Normann (Robert Normanns CD-er volum III (1989) og V (1971-92).

Studiobandet

Per Nyhaug var også en flittig arrangør og entusiastisk leder for sitt eget Studioband i NRK fra 1972. Radio-opptak med dette fra årene 1979 til 89 er utgitt på CD-platene «Groovin' high» og «To Gemini».

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix