Trollspeil

Glass er ikke alltid gjennomsiktig. Noen ganger går det bare an å se gjennom ruta fra en side.  

Per Olav Alvestad
Foto: NRK

Du har kanskje sett på film at det finnes glassruter som er gjennomsiktig bare fra den ene siden? Slike glassruter finnes ofte i forhørsrom, der politiet er interessert i å observere de mistenkte uten å bli sett selv.

Grunnen til at man kan se bare ene veien, har med lysforskjeller i de ulike rommene å gjøre. I tillegg er det limt et tynt lag aluminium på glasset, som gjør at glasset vil oppfattes som et speil i det rommet som er lysest.

På Vitensenteret i Trondheim har de et slikt ”Trollspeil”, og det har Per Olav testet.  

SE: Per Olav tester trollspeil

 

Per Olav Alvestad

I Newton-sendinga søndag 11. november skal det handle om speil og glass. Og da skal Per Olav blant annet lage sitt eget kunstglass!

Foto: NRK

 

 

 

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter