Hopp til innhold

Trodde Wallenberg skjulte nazi-gull

Den svenske krigshelten Raoul Wallenberg, som hjalp nærmere 10.000 jøder under 2. verdenskrig, skjulte 15 kilo gull, kommer det frem i en ny bok.

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg reddet tusener av jøder, men ble selv henrettet av russerne.

Foto: SCANPIX SWEDEN / NTB Scanpix

Raoul Wallenberg er kanskje Sveriges største helt fra 2. verdenskrig. Svenskene holdt seg som kjent nøytrale under krigen, men diplomaten Wallenberg var mannen som reddet nærmere 10.000 ungarske jøder fra å havne i fangenskap og en sikker død i konsentrasjonsleir.

Han ga jødene i Ungarn «svenske» pass, og de kunne derfor ta av seg jødestjernene og ble derfor reddet fra å bli deportert til konsentrasjonsleirene.

I 1945 ble han arrestert av russerne, og det har vært et stort mysterie hvorfor. Inntil nå.

– En rimelig tolkning kan være at russerne har trodd at Wallenberg hadde nazi-gull han ville skjule for hæren. Grunnen til at han ble arrestert kan være så enkel som det, sier Bengt Jangfeldt, Russland-ekspert, til Svenska Dagbladet.

Førsteamanuensis Jangfeldt har dukket ned i arkivene, og kan nå muligens avsløre hvorfor Sveriges store helt ble arrestert for 67 år siden.

Oppbevarte gull

Wallenberg var på vei fra Budapest til Debrecen i Ungarn for å møte den øverste sjefen til de russiske troppene, Rodion Malinovskij, i 1945. Det hele endte med at han ble arrestert.

Ifølge et dokument fra Wallenbergs revisor, John Dickinson, var planen at Wallenberg skulle kjøre til Sverige etter møtet i Drebecen. Bilen var derfor lastet opp med litervis av bensin, og mengder av gull og smykker han tok vare på for de jødene var gjemt i bensintanken.

– På samme måte som han reddet jødene, ville han også redde verdisakene deres. Han anså det som tryggest å ta alt med tilbake til Sverige, og det var for han en logisk del av redningsaksjonen, sier Jangfeldt.

10. januar 1945 dro Wallenberg til mot Debrecen, selv om han ble advart mot å dra inn i russiske områder.

Da russerne gjennomgikk bilen til Wallenberg, fattet de mistanke om at han skjulte noe da de fant verdisakene, og mente gullet måtte tilhøre SS-leder Heinrich Himmler og nazistene.

Da Wallenberg ble arrestert ble han også spurt om hvilke verdier han hadde med seg. Han oppga kun sitt eget armbåndsur, men nevnte aldri gullet i frykt for at det skulle bli tatt fra han.

Russerne fant gullet i bensintanken, og brukte mange timer i avhør på å få Wallenberg til å innrømme at det var nazi-gull han kjørte rundt med. Russerne var også overbevist om at Wallenbergs organisasjon var en spionorganisasjon som skulle dekke over en tysk sammensvergelse.

Aldri registrert

Årsaken til at gullet og smykkene aldri tidligere har vært nevnt av russerne, tror Jungfeldt kan være at russerne stjal det. Det har derfor ikke tidligere blitt registrert.

Wallenbergs eiendeler ble overlevert til etterkommerne hans i 1989, men verken armbåndsuret eller smykker ble gitt tilbake.

– Hvis det var slik at russerne tok fra Wallenberg verdisakene, forklarer det også hvorfor det ikke finnes noen avhørsprotokoll fra arrestasjonen. At sjåføren hans, Langefelder, også ble arrestert og bortført, viser bare at han ble sett på som et vitne som måtte ties, sier Jungeldt.

Etter krigen ville jødene som hadde oppbevart gullet sitt hos Wallenberg og andre diplomater ha det tilbake, men russerne hadde plyndret det som var. Tross dette trodde likevel lederen av organisasjonen Wallenberg jobbet i, Ivan Danielsson, at Wallenberg hadde sviktet han og tatt gullet selv.

– Det virker veldig utenkelig at Wallenberg skulle gjort dette. Det finnes ingenting som tyder på dette ut ifra de handlingene han utførte og den personen han var, forteller Jangfeldt.

Møte med Stalin

På grunn av den mistanken som ble sådd, var svenske UD passive i kampen om å befrie Wallenberg selv om de visste han satt i fangenskap i Russland i årene etter krigen.

Sveriges diplomat i Moskva, Staffan Söderblom, møtte i 1946 Josef Stalin, og Raoul Wallenberg var ett av samtaleemnene.

– Jeg er overbevist om at Wallenberg har omkommet i en ulykke, sa Söderholm til den russiske diktatoren under møtet.

Stalin svarte diplomaten at «han kunne ta seg av ulykken».

Raoul Wallenberg, Sveriges nasjonalhelt, ble henrettet i 1947.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP