NRK Meny
Normal

Disse ordene hadde vi aldri hørt om

For 30 år siden trodde folk at pappvin var en spøk, og ingen hadde hørt om taco.

Nyord
Foto: Tuva Tagseth / NRK

Nå snakker alle om fredagstaco og de fleste har kjøpt kartongvin. I dag ble disse, og 10 000 andre ord, gitt ut i boka Nyord i norsk.

Språkforskerne Boye Wangensteen og Tor Gutta ved Universitetet i Oslo har samlet 10 000 nye ord som er brukt i norske aviser og blader mellom 1975 og 2005

Reisevagina: Bærbar kunstig vagina. Reisevagina for tilkobling til bilens sigaretttenner (Dagbladet 1979).

Nyord i norsk

Materialet er samlet inn av folk i hele landet siden slutten av 60-tallet, fram til år 2000. Folk fikk et gratisabonnement i en avis eller tidsskrift av Universitetet i Oslo, i bytte mot at de streket under nye ord og sendte dem inn.

Boye Wangensteen

Boye Wangensteen har samlet 10 000 nye fra 1975-2005 i boka Nyord i norsk.

Foto: Universitetet i Oslo

Før var all fisk vill

Før 1973 var all fisk vill og på gårdene drev bøndene landbruk. Nå trenger vi for eksempel ordene villfisk, villsnø og aktivitetsgård.

– I denne perioden har det kommet mye oppdrettsfisk og da må vi differensiere mellom det og vill fisk, sier Wangensteen.

Nyord i norsk er oppfølgeren til boka, med samme navn, som ble gitt ut av Norsk språkråd i 1982 med ord fra 1945-1975.

Den nye utgaven inneholder en god del utenlandske ord som halfpipe, browser, trend, niqab, kebab og falafel.

– Kriteriet er at ordene er brukt i norsk sammenheng, og de må være brukt minst åtte ganger, sier Boye Wangensteen.

Kebabnorsk: forsker Stine Cecilie Aasheim (blir intervjuet) om såkalt kebab-norsk. Det dreier seg om ord og uttrykk norsk ungdom har tatt inn i sitt språk fra jevnaldrende ungdom (Aftenposten 1997).

Nyord i norsk

«Pappvin må være en spøk»

Mange av de nye ordene viser også hvordan folks livsstil har forandret seg i Norge de siste 35 åra. Helga har blant annet blitt lengre og fått en annen rolle i familielivet siden 70-tallet.

– Før snakket de om lørdagshandel og lørdagsvask, nå sier vi heller fredagskos, sier Wangensteen.

Til fredagskosen må vi selvsagt også ha fredagstaco og noen tar kanskje frem pappvin.

Pappvin: Vin i pappkartong à la melkekartong - lyder nesten som en spøk (VG 1983).

Nyord i Norsk (VG 1983)

Sunne ord

– Ikke bare det, men det fins også budsjettvin og terrassevin. Det var ikke så mye sånt hos folk flest på 70-tallet, sier han.

En annen tydelig endring er at man har fått flere ord i forbindelse med sunn livsstil.

– Folk er veldig opptatt av sunn mat, og det er snakk om lavglykemisk mat, lettmelk, lettmajones og lettøl.

Her kan du høre intervjuet med Boye Wangensteen i Norgesglasset:

Det er nesten umulig å si hvor mange norske ord som fins i dag.

Bokmålsordboka har 60 000 oppslagsord og Nynorskordboka 90 000, noen ord står naturligvis i begge. I 2014 kommer Norsk ordbok med rundt 300 000 oppslagsord på nynorsk og dialekt.

– Reisevagina er litt morsomt

Sex og nakenhet er tema i mediene så og si hver dag, og forfatterne har naturligvis også fått med en god del pikante ord.

– Reisevagina er et morsomt eksempel for det viser hvor langt den teknologiske utviklingen har kommet, sier Wangensteen.– Vi syns alle ord er interessante, så vi har ikke vært pripne, sier Wangensteen.

– Barebacking er for eksempel tilfeldig homsesex med vilt fremmede personer, og dogging kommer fra at man "går tur med hunden" og ser på folk som har sex i bilen på en parkeringsplass for eksempel, sier han usjenert.

Partydop: Narkotisk rusmiddel som brukes i selskapslivet. Ecstasy er kjent som et utpreget partydop (Aftenposten 1998).

Nyord i norsk

Datarevolusjon

Internett, eller World Wide Web, ble lansert i 1991. Så selv om dagens besteforeldre er på Facebook og Twitter, hadde de nok aldri forestilt seg at de kunne sitte hjemme og bruke nettbanken da de var unge på 70 og 80-tallet.

Databransjen har derfor hatt stor betydning på ordforrådet vårt de siste 20 åra.

– Browser, bredbånd og dotcomselskaper er selvsagt nye ord, sier Wangensteen.

– Og ordet brannmur har fått helt ny betydning som et verktøy for å motvirke dataangrep, sier han.

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter slakt

  John Travoltas nye film «Gotti» vart totalslakta då den kom ut i USA 15. juni, og har framleis 0 % score på Rotten Tomatoes. Det vil seie at ingen av kritikarane til nettstaden har gitt filmen ei positiv vurdering. I går slo teamet bak filmen tilbake på Twitter: «Sjåarane elska Gotti, men kritikarane vil ikkje at du skal sjå han... Spørsmålet er kvifor??? Stol på folket og sjå han sjølv!»

  Laster Twitter-innhold
 • Gir ut ny musikk

  Paul McCartney gir ut to nye songar i dag 20. juni. Songane har fått namna «I Don't Know» og «Come On To Me». Dette er første gong artisten gir ut ny musikk sidan samarbeidet med Kanye West og Rihanna i 2015, melder The Guardian.

  Laster Instagram-innhold
 • Gir fem millionar til Astrup-film

  Sparebankstiftinga DNB løyver fem millionar kroner til TV-serien om kunstnaren Nikolai Astrup (1880–1928) frå Jølster. Tidlegare er det henta inn seks millionar til filmen. I utgangspunktet er det ein spelefilm som skal brukast utanfor landets grenser, men det blir også ein serie på tre episodar som er selde til NRK. Innspelinga av filmen går i desse dagar føre seg i Jølster. Astrup blir rekna som ein av Norges fremste biletkunstnarar.

Flere kulturnyheter