Lette gatelangs etter julefesten

Aslam Ahsan mottok tidligere denne uka Harry Hole-prisen for sitt arbeid med å stelle i stand jul for ensomme og hjemløse. Her er historien om hans aller første jul på norsk jord.

Aslam Ahsan

I 22 år har Aslam Ahsan arrangert norsk julefeiring for dem som trenger noen å være sammen med på den store familiedagen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Å, som de gleder seg til å se nordmenn feire julaften i Oslo sentrum! Aslam Ahsan og hans kamerat har sett juleforberedelsene bli stadig mer intense, og nå står endelig den store kvelden for døra.

Det er varmegrader og strålende sol over Brånås gård i Skedsmo julaften 1971, der Ahsan har sitt første bosted i Norge etter å ha kommet fra landsbygda i Pakistan. Ikke akkurat drømmevær for nordmenn som vil ha hvit jul, men fint for pakistanere som vil oppleve hvordan nordmenn feirer kvelden.

Fyllikene ønsker velkommen til byen

Siste transport fra Skedsmo til Oslo går kl. 16.30 denne fredag den 24. desember, og de to setter seg på bussen for å reise inn til festlighetene i Oslo sentrum. Reisen ender på Ankertorget, der Oslos gassverk har ligget inntil for to år siden, og der det senere blir studenthybler og hotell.

– Bussen forsvant, og der sto vi igjen med noen fylliker som klinket flasker og sa «Merry Christmas, we are friends» til oss. Men vi var ikke interessert i dem, vi skulle se den store julefesten inne i bykjernen, forteller Aslam Ahsan til NRK.

De to kameratene trasker i vei langs Storgata mot Karl Johan. Det er blitt mørkt, og varmegradene har smeltet den lille snøen som kom for noen dager siden. De hører at det ringer i kirkeklokkene over hele hovedstaden. Festen kan begynne!

Ingen å spørre

- Men det ble færre og færre folk å se jo nærmere Karl Johan vi kom.

En trikk passerer dem, men det sitter ingen på den som skal på fest i sentrum, så de to begynner å lure på om de har tatt feil av datoen.

Nå står de midt på Karl Johan. Det er gravearbeider over alt, for det skal bli T-banestasjon ved Stortinget, men det finnes ikke ett menneske å spørre om hvor den store julefesten er. Alle forretninger er stengt, gatene ligger øde.

Julegate i Oslo

Det er vakkert, men stille i norske bygater når julen ringes inn.

Foto: SCANPIX

Referanser fra en annen feiring

– Vi gikk opp til Nationaltheatret for å ta bussen hjem til Skedsmo igjen. Men siste buss hadde gått for kvelden, og der sto vi - helt alene i Oslo sentrum og forsto at vi hadde misforstått alt, sier Ahsan.

– Fra Pakistan var vi vant til at første delen av dagen under vår høytid, Eid, feires hjemme med familien, mens om kvelden foregår festlighetene i offentlighet. I Norge var det tydeligvis helt annerledes.

Så blir det vi som får spørsmålene

Løsningen blir å labbe gjennom Slottsparken, opp mot Frogner, for i et hus i Kirkeveien er det innkvartert mange husløse pakistanere i et slags pensjonat drevet av Røde Kors. Kanskje de vet noe mer om den norske julefesten.

– Men de visste enda mindre enn oss. De visste ikke at det var julaften, en gang. Så da ble det vi som fikk spørsmålene: Hva er det å feire jul, hvordan foregår det, og hva gjør egentlig nordmenn akkurat nå? Det var en kveld full av spekulasjoner for oss alle!

Kjenner jula bedre enn de fleste

40 år senere kan Aslam Ahsan smykke seg med Kongens fortjenstmedalje han fikk for to år siden. Han ler når han sier at nå vet han godt hva jula er, og hva man gjør og ikke gjør julaften kl. 17 når jula ringes inn.

– Ikke minst kjenner jeg til hvordan nordmenn ønsker å ha det denne kvelden. Ja, kanskje vet jeg mer om det enn mange etnisk norske, sier mannen som denne uka ble utnevnt til «en ålreit fyr» , nettopp på grunn av sitt arbeid for ensomme på julaften.

Aslam Ahsan kan du også møte i Kvelden før kvelden hos Hilde Hummevoll og Hans Olav Brenner.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.