Hopp til innhold

Lette gatelangs etter julefesten

Aslam Ahsan mottok tidligere denne uka Harry Hole-prisen for sitt arbeid med å stelle i stand jul for ensomme og hjemløse. Her er historien om hans aller første jul på norsk jord.

Aslam Ahsan

I 22 år har Aslam Ahsan arrangert norsk julefeiring for dem som trenger noen å være sammen med på den store familiedagen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Å, som de gleder seg til å se nordmenn feire julaften i Oslo sentrum! Aslam Ahsan og hans kamerat har sett juleforberedelsene bli stadig mer intense, og nå står endelig den store kvelden for døra.

Det er varmegrader og strålende sol over Brånås gård i Skedsmo julaften 1971, der Ahsan har sitt første bosted i Norge etter å ha kommet fra landsbygda i Pakistan. Ikke akkurat drømmevær for nordmenn som vil ha hvit jul, men fint for pakistanere som vil oppleve hvordan nordmenn feirer kvelden.

Fyllikene ønsker velkommen til byen

Siste transport fra Skedsmo til Oslo går kl. 16.30 denne fredag den 24. desember, og de to setter seg på bussen for å reise inn til festlighetene i Oslo sentrum. Reisen ender på Ankertorget, der Oslos gassverk har ligget inntil for to år siden, og der det senere blir studenthybler og hotell.

– Bussen forsvant, og der sto vi igjen med noen fylliker som klinket flasker og sa «Merry Christmas, we are friends» til oss. Men vi var ikke interessert i dem, vi skulle se den store julefesten inne i bykjernen, forteller Aslam Ahsan til NRK.

De to kameratene trasker i vei langs Storgata mot Karl Johan. Det er blitt mørkt, og varmegradene har smeltet den lille snøen som kom for noen dager siden. De hører at det ringer i kirkeklokkene over hele hovedstaden. Festen kan begynne!

Ingen å spørre

- Men det ble færre og færre folk å se jo nærmere Karl Johan vi kom.

En trikk passerer dem, men det sitter ingen på den som skal på fest i sentrum, så de to begynner å lure på om de har tatt feil av datoen.

Nå står de midt på Karl Johan. Det er gravearbeider over alt, for det skal bli T-banestasjon ved Stortinget, men det finnes ikke ett menneske å spørre om hvor den store julefesten er. Alle forretninger er stengt, gatene ligger øde.

Julegate i Oslo

Det er vakkert, men stille i norske bygater når julen ringes inn.

Foto: SCANPIX

Referanser fra en annen feiring

– Vi gikk opp til Nationaltheatret for å ta bussen hjem til Skedsmo igjen. Men siste buss hadde gått for kvelden, og der sto vi - helt alene i Oslo sentrum og forsto at vi hadde misforstått alt, sier Ahsan.

– Fra Pakistan var vi vant til at første delen av dagen under vår høytid, Eid, feires hjemme med familien, mens om kvelden foregår festlighetene i offentlighet. I Norge var det tydeligvis helt annerledes.

Så blir det vi som får spørsmålene

Løsningen blir å labbe gjennom Slottsparken, opp mot Frogner, for i et hus i Kirkeveien er det innkvartert mange husløse pakistanere i et slags pensjonat drevet av Røde Kors. Kanskje de vet noe mer om den norske julefesten.

– Men de visste enda mindre enn oss. De visste ikke at det var julaften, en gang. Så da ble det vi som fikk spørsmålene: Hva er det å feire jul, hvordan foregår det, og hva gjør egentlig nordmenn akkurat nå? Det var en kveld full av spekulasjoner for oss alle!

Kjenner jula bedre enn de fleste

40 år senere kan Aslam Ahsan smykke seg med Kongens fortjenstmedalje han fikk for to år siden. Han ler når han sier at nå vet han godt hva jula er, og hva man gjør og ikke gjør julaften kl. 17 når jula ringes inn.

– Ikke minst kjenner jeg til hvordan nordmenn ønsker å ha det denne kvelden. Ja, kanskje vet jeg mer om det enn mange etnisk norske, sier mannen som denne uka ble utnevnt til «en ålreit fyr» , nettopp på grunn av sitt arbeid for ensomme på julaften.

Aslam Ahsan kan du også møte i Kvelden før kvelden hos Hilde Hummevoll og Hans Olav Brenner.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober