NRK Meny
Normal

Trøbbel for trekkfuglene

Denne tornsangeren som Solveig har døpt Bernt, er en av millioner andre trekkfugler som flyr hele den lange veien til Afrika og tilbake igjen hvert eneste år. Men klimaendringene gjør at turen blir stadig vanskeligere for dem.

Solveig og tornsangeren Bernt
Foto: NRK

De fleste trekkfuglene bor i Afrika i vinterhalvåret. I de siste årene har det blitt færre og færre trekkfugler som tar sommerferien sin i Norge og i resten av Europa. I England har forskerne funnet ut at det bare kommer halvparten så mange sangere, fluesnappere, svaler, lerker og gjøk nå som det gjorde for noen år siden, og i Norge er det omtrent likedant.

Trekkfuglene kommer

Klimaforvirring

Forskerne tror at det at jorda blir varmere er en av grunnene til at det blir færre trekkfugler. Fuglene har alltid kommet tilbake akkurat i tide til våren starter her hjemme. Da er det masse larver å spise og lett å skaffe mat til ungene. Men de siste årene har våren kommet tidligere enn den har gjort før, og det vet ikke fuglene noe om når de er i Afrika. Derfor kommer de for seint hjem, og all den fine maten er allerede spist opp av andre.

Sahara

På veien hjem må de fleste trekkfuglene også fly over Saharaørkenen, og den har vokst seg større de siste årene. Du kan tenke deg selv, å krysse en ørken hvor det er kjempevarmt, uten mat og vann, før du er over på andre siden. Da blir det vanskeligere hvis ørkenen er større enn du er vant til.

Sahara
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP

Menneskene har skylda?

Forskerne tror jo at det er vi mennesker som er skyld i at jorda blir varmere, og at det altså er vår skyld at det er vanskeligere å være trekkfugl nå. Og så vil vi jo gjerne dra på ferie til Syden vi også! Derfor er det kanskje store turisthotell og bilveier der fuglene før fikk fly i fred.

Hvis ikke vi klarer å gjøre noe med alt dette ser fremtiden mørk ut for Bernt og familien hans.

Les Mer om tornsangeren Bernt

Tornsanger

Da Solveig i vår lagde program om trekkfugler, fanget hun denne tornsangeren som hun straks døpte Bernt.

Foto: NRK

Kilde:

Dagbladet

Anders Mæland