Trine Skei Grande leser sitt favorittparti

«Juvikfolket» av Olav Duun er en av Trine Skei Grandes favorittbøker. Her leser hun en scene der en gutt på syv år trøster moren sin som må gi ham fra seg.

Kunnskapsministeren hater egentlig å lese høyt fordi hun har dysleksi, men bød overraskende på en nydelig høytlesningsstund da NRK var på besøk hos henne.

Mange synes Olav Duuns bøker er gammeldags og vanskelig å lese. Men for Trine Skei Grande er det som å komme hjem. Både fordi han skriver på hennes dialekt og fordi han skildrer en nordtrøndersk holdning om at man ikke klager og ikke snakker åpent om vanskelige følelser. Og så elsker hun naturskildringene hans.

Bli med hjem til Trine Skei Grande og hennes hjemmebibliotek.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise