NRK Meny
Normal

Trikset bak eksplosjonen

På film har du kanskje sett at når noe eksploderer så varer eksplosjonen i mange, mange sekunder. Det er et filmtriks. Her kan du lære trikset bak eksplosjonen.

Bil eksploderer
Foto: NRK

I virkeligheten har fotografen brukt et spesialkamera som tar uvanlig mange bilder i sekundet.

Et vanlig opptakskamera gjør opptak med 25 bilder i sekundet, mens higspeedkameraet som Newton har brukt, gjør opptak med 250 bilder i sekundet.

Når vi så spiller av opptaket fra spesialkameraet i normal hastighet, er det bare plass til 25 bilder hvert sekund. Derfor varer den korte filmen i dette tilfellet 10 ganger lenger enn i virkeligheten.
Se forskjellen

Her får du se bileksplosjonen i normaltid

SE VIDEO: Eksplosjon normaltid
Og her ser du eksplosjonen om igjen filmet med highspeedkamera

SE VIDEO: Eksplosjon superslowFlere filmtriks

Newton har også i tidligere program handlet om filmtriks. Her kan du se noen av de på nytt:

SE VIDEO: Slik blir lyden på film til

SE VIDEO: Hvordan gråte på film?

SE VIDEO: Artige fakta om film og filmeffekter


Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: