Trikset bak eksplosjonen

På film har du kanskje sett at når noe eksploderer så varer eksplosjonen i mange, mange sekunder. Det er et filmtriks. Her kan du lære trikset bak eksplosjonen.

Bil eksploderer
Foto: NRK

I virkeligheten har fotografen brukt et spesialkamera som tar uvanlig mange bilder i sekundet.

Et vanlig opptakskamera gjør opptak med 25 bilder i sekundet, mens higspeedkameraet som Newton har brukt, gjør opptak med 250 bilder i sekundet.

Når vi så spiller av opptaket fra spesialkameraet i normal hastighet, er det bare plass til 25 bilder hvert sekund. Derfor varer den korte filmen i dette tilfellet 10 ganger lenger enn i virkeligheten.
Se forskjellen

Her får du se bileksplosjonen i normaltid

SE VIDEO: Eksplosjon normaltid
Og her ser du eksplosjonen om igjen filmet med highspeedkamera

SE VIDEO: Eksplosjon superslowFlere filmtriks

Newton har også i tidligere program handlet om filmtriks. Her kan du se noen av de på nytt:

SE VIDEO: Slik blir lyden på film til

SE VIDEO: Hvordan gråte på film?

SE VIDEO: Artige fakta om film og filmeffekter


Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

Flere kulturnyheter