NRK Meny
Normal

Noah innledet «Daily Show»-debut med hyllest til forgjengeren

Natt til tirsdag ledet sørafrikanske Trevor Noah sin første sending av «The Daily Show». Nykommeren brukte store deler av åpningsmonologen til å hylle forgjengeren Jon Stewart.

– Da jeg vokste opp i Sør-Afrika, var det to ting jeg aldri kunne drømt om at jeg ville hatt: Innendørs toalett og en jobb som programleder for The Daily Show. Nå har jeg begge, vitset 31 år gamle Noah da han introduserte sin første sending som programleder for «The Daily Show» mandag kveld amerikansk tid.

– Jon var vår politiske far

Den ferske verten viet store deler av åpningsmonologen til å hedre forgjengeren Jon Stewart, som gjennom sine 16 år i programlederstolen ble en institusjon innen politisk satire og en fremtredende talsperson for venstresiden i amerikansk politikk.

Trevor Noah

NYKOMMER: Sørafrikanske Trevor Noah var forholdsvis ukjent for amerikanske TV-seere da han ble utropt til Jon Stewarts arvtaker tidligere i år.

Foto: Byron Keulemans / Afp/NTB Scanpix

– Jon Stewart var mer enn en programleder, han var på mange måter vår politiske far. Og nå føles det rart fordi far har dratt sin vei. Og vi har en ny stefar. Og han er svart, fortsatte Noah, før han adresserte Stewart direkte:

– Takk for at du trodde på meg. Jeg vet ikke hva du så i meg, men jeg skal jobbe hardt hver dag for å finne det. Og jeg skal sørge for at du ikke fremstår som den gale, gamle fyren som etterlot hele arven til en tilfeldig unggutt fra Afrika, sa Noah, før han gikk løs på kveldens aktuelle temaer.

Blandet kritikk

Sørafrikanske Noah var et forholdsvis ubeskrevet blad i amerikansk TV-bransje da han overraskende ble utropt til Stewarts arvtaker i mars i år.

Les også: Jon Stewart takket for seg

Det har vært knyttet spenning til hvordan den nye programlederen ville forvalte arven etter Stewart, og hvor store endringer programlederskiftet ville føre med seg.

Kritikernes fasit etter første sending ser ut til å være at mye er ved det samme, men at Noah har et stykke igjen å gå før han finner formen.

«Tidligere løfter om at programmet ville bli noe annet under Noahs ledelse, ble bare delvis oppfylt», skriver Time.

«Han har en vennlig, nærmest mild fremtoning på skjermen, men har ikke noe i nærheten av skarpheten som gjorde Jon Stewart til et navn å regne med. Han har en hard vei foran seg», skriver New York Post.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix