NRK Meny
Normal

Treningstips for hunden din

Hunden blir roligere og gladere av å være i aktivitet og bruke hjernen sin på å løse oppgaver. Her er tips til artige aktiviteter for hunden. Husk å gi ros når den er flink.

Solveig Hareide og Lotta

KOMPISER: Solveig og Lotta forstår hverandre godt.

Foto: NRK

Skjul godbiten

1. La hunden se at du legger en godbit under en plastkopp med hank. Da vil hunden kanskje skyve den rundt en stund før den skjønner at det er lurt å løfte koppen ved hjelp av hanken. Øk vanskelighetsgraden til en plastkopp uten hank, et tannglass, en plastboks eller en blomsterpotte.

2. La hunden se at du smører litt leverpostei på en papptallerken og legg den med godsakene ned. Hunden kommer trolig til å jobbe hardt for å få snudd tallerkenen.

3. La hunden se at du legger en godbit på gulvet og legg et håndkle over. Begynn med å legge godbiten ut mot siden av håndkleet, så i midten. Pledd eller matte kan også brukes.

4. La hunden se at du legger godbiter i en plastflaske med stor tut. Ikke ta på kork. Når hunden har løst problemet med å få ut godbiten, kan du øke vanskelighetsgraden ved å bruke en brusflaske med vanlig tut.

5. La hunden se at du legger en godbit inni en tom og vasket melkekartong. Pakk igjen toppen. La hunden få den. Klarer den å finne fram til godbiten?

6. Ta to like plastkopper og la hunden se at du legger en godbit under den ene. Pek så på hvilken kopp hunden vil finne godbiten, og la hunden komme og velge riktig kopp. Gjenta øvelsen ved å legge godbiten i den andre koppen.

Hundetrening

HUNDETRENING: Hunder følger godt med på hva menneskene gjør. På den måten forstår de mye av det vi vil den skal gjøre.

Foto: Copyright: National Geographic
Hundetrening

HUNDETRENING 2: Hvilken kopp ligger godbiten under?

Let etter godbiten

Denne øvelsen er enklest å trene på innendørs. La noen holde hunden mens du går og gjemmer godbiten. Oppfordre deretter hunden til å lete etter godbit. Hvis den ikke forstår hva den skal gjøre, kan du følge med den for å vise, men la i alle fall hunden få muligheten til å jobbe så selvstendig som mulig. De fleste hunder elsker denne leken, og du kan ganske raskt øke vanskelighetsgraden både ved å gjemme flere biter og på vanskeligere plasser.


Hoppe gjennom armene

Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gjennom. Sitt på gulvet og form den ene armen som undersiden på en ring. Med den andre armen lokker du hunden til å hoppe over. Når hunden har fattet poenget, legger du den andre armen over og former oversiden på ringen.

Lykke til!

Flere triks

Også i april i år handlet det om hunder og hundetrening her i Newton. Her kan du se to korte videoer om igjen.

SE VIDEO: Hunden Bajaz i aksjon

SE VIDEO: Hunden Lotta lærer seg triks