Trenger vi Dagbladet?

Dagbladet har forsider om feriesex, feministporno og penis-stjelende leger. Og skjelles ut i andre medier. Trenger vi fortsatt denne avisa?

Dagbladet
Foto: Erik Bull / NRK

Hør: Hvorfor Dagbladet

- Jeg tror Dagbladet fra tid til annen undervurderer leserne sine, sier Per Edgar Kokkvold.

Utskjelt

Han er generalsekretær i Norges Presseforbund, og en av de mange som kritiserer Dagbladets journalistikk om dagen. Forsider om heftig feriesex har blitt avløst av andre om dårlig sommersex, og denne uka har leserne fått historien til en mann som hadde fått stjålet penisen sin.

Og kommentatorer i andre aviser har ikke latt sjansen gå fra seg til å skjelle ut Dagbladet: Aftenpostens kommentator Kathrine Aspaas kalte Dagbladets fokus på sex "seksuelt umodent", og redaktøren i Nordlys, Hans-Kristian Amundsen, mente at Dagbladet løy om Trond Giskes festivaltur.

Krangel og opplagsfall

I tillegg skriver andre aviser om intern krangling, og kraftig fall i opplaget. Men på tross av kritikken mener Kokkvold at det er viktig at Dagbladet ikke forsvinner.

- Dagbladet bør oftere appellere til tenkeren i oss, for de har mange tenkende lesere. Samfunnet trenger et Dagbladet slik det er på sitt beste - som følger med i kulturlivet og tør å ta dristige standpunkter, sier Kokkvold.

Nytenkende

Mediehistoriker Hans Fredrik Dahl sitter i Dagbladets styre, og har skrevet boka om Dagbladets historie. Han er en sterk tilhenger av Dagbladet, og fremhever at Dagbladet i alle år har vært en nytenkende avis - helt fra starten som venstreavis i 1869.

- Dagbladet har formet norsk journalistikk helt siden starten. Avisen var sterk tilhenger av parlamentarismen og frigjøringen fra Sverige, og en sterk motstander av nazismen i forkant av andre verdenskrig.

Siden krigen har avisen fornyet kriminaljournalistikken, fjernet de partipolitiske båndene, og vært en pioner for magasinjournalistikken, sier Dahl.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Stanser utbygging ved Utøya

    Ringerike tingrett har bestemt at byggingen av minnestedet ved Utøykaia i Hole må stanses inntil videre slik flere av naboene krever. Staten og AUF må også betale saksøkernes omkostninger med over én million kroner, skriver tingretten i kjennelsen.

  • – Aldri sunget så høyt

    Odd Nordstoga spiller live ny musikk fra albumet «Fatig ferdamann» i Kulturstripa.

    Odd Nordstoga i Kulturstripa