Hopp til innhold

Departement ber om tysk hjelp

Kulturdepartementet vil likevel ha tysk hjelp til å identifisere sovjetiske krigsfanger som er gravlagt i Norge. Tidligere har Norge avvist et samarbeid.

Tjøtta krigskirkegård

På Tjøtta internasjonale krigskirkegård i Nordland ligger nærmere 7000 ukjente russere begravet. Kun 800 er identifisert.

Foto: Kari Skeie / NRK

Under 2.verdenskrig døde over 13 000 sovjetiske krigsfanger i Norge. Svært få av disse er identifisert med navn.

I september fortalte P2-programmet Detektor at norske myndigheter har avvist å samarbeide med tyske forskere om identifisering. Men nå søker altså departementet likevel tysk hjelp.

Identifisering gir verdighet

Direktør Odd-Bjørn Fure ved Holocaust-senteret i Oslo mener det er viktig at man nå tar tak i denne historien.

- Jeg ser svært positivt på dette, for det dreier seg om å gi verdighet til døde personer som ble brakt til Norge som slavearbeidere og som en del av et større utryddelsesprosjekt.

Fure understreker viktigheten av å identifisere fangene.

- Det er først når de får navnene og identitetene tilbake at vi kan oppfatte dem som mennesker, ellers så forblir de anonyme størrelser vi som en kollektiv masse forholder oss til.

Nøye arkivert

Nazistenes fangebyråkrati under 2.verdenskrig var rigid og nøyaktig. Fangene ble utstyrt med et nummer og et personkort som fulgte den enkelte krigsfange fra slaveleir til slaveleir. Om fangene døde, ble kortene sendt til et sentralt fangeregister i Berlin.

Etter krigen ble samtlige fangearkiv utlevert til fangenes respektive hjemland. Slik havnet de sovjetiske krigsfangenes personkort i et sovjetisk militærarkiv.

Tysk forskningsprosjekt

I 1997 fikk den tyske forskeren Reinhard Otto tilgang til sentralarkivet i det russiske forsvarsdepartement i Podolsk der han gjenfant store deler av kartoteket over sovjetiske krigsfanger. I 2000 fikk Otto og hans kollega Rolf Keller i oppdrag å lede det vitenskaplige arbeidet med å skanne inn disse personkortene og systematisere opplysningene i søkbare databaser.

Forsknings- og dokumentasjonsprosjektet ”Sowjetische Kriegsgefangene in deutscher Hand” er blitt finansiert av det tyske kultur- og mediedepartementet og innenriksdepartementet. I dag består databasen av 330 000 navn.

Identifiserte fangenumre

I 2004 besøkte de to tyske forskerne Norge med ønske om å etablere et samarbeid som kunne føre til at flere krigsfanger ble identifisert. Deres henvendelse ble aldri besvart.

Nikolay Wolokitin, sovjetisk krigsfange

TREFF I FØRSTE FORSØK: Russiske Nikolay Wolokitin ligger i umerket grav i Norge.

Foto: militærarkivet i Podolsk / NRK

Av de 13 000 sovjetiske krigsfangene som døde i Norge under 2.verdenskrig er svært få identifisert. Kulturdepartementet som har ansvaret for utenlandske krigsgraver, har ikke klart å finne noen nye navn, til tross for at det skal ha pågått et omfattende arbeid for å få dette til.

- Dette arbeidet har pågått i mange år. Det er skuffende at vi ikke har klart å få flere navn enn det vi har til nå, sa daværende statssekretær Randi Øverland til Detektor i september.

Samtidig besøkte programmet forskerne i Tyskland. Da Otto sjekket listen med 140 fangenumre Detektor hadde med seg, fikk han overraskende nok treff på første forsøkt. I alt fant Otto fram til sammen 15 hittil ukjente sovjetiske krigsfanger som er gravlagt i Norge.

Historiker Marianne Neerland Soleim ved Falstad-senteret skrev om sovjetiske krigsfanger i Norge i sin doktorgrad. Hun har selv brukt deler av Reinhard Ottos materiale. Neerland Soleim mener databasen vil kunne være svært viktig for å få ny informasjon om krigsfangene i Norge.

Nå bekrefter Kulturdepartementet at de har kontakt med de tyske forskerne for å se på mulighetene for å identifisere flere av de ukjente krigsfangene. Videre vil de ikke uttale seg om saken.

Forsker Reinhard Otto håper at de skal møte norske myndigheter igjen i januar.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober