Trenger Europa nye murer?

- Ingen ønsker vel at hvem som helst skal ha "universalnøkkel" til huset sitt, sier Trygve G. Nordby, påtroppende generalsekretær i Europabevegelsen. Han sammenligner Europas grenser med et privat hjem. Strømmen av mennesker som søker lykken i Europa øker, noe som utfordrer Europas grenser.

Berlin markerer 20 år siden Murens fall

Tyskerne markerer i dag at det er 20 år siden den utskjelte Berlin-muren falt.

Foto: Alberto Pizzoli / Scanpix/AFP

Se sendingen fra Litteraturhuset

Litteraturhus-debatt mandag 9/11

(Fra venstre:) Trygve G. Nordby, Jan Egeland og Erna Solberg på Litteraturhuset i kveld

Foto: NRK

Er det naivt å tro på Europa uten ny murer? spurte debatttlederne Ellen Wesche Guttormsen og Knut Olav Åmås.

Trygve G. Nordby mener at det finnes grenser for hvor mye innvandring som tåles.

- Det er klart at det finnes tålegrenser. Det er stor forskjell på om folk føler at myndighetene har kontroll på hvem som kommer, eller om de ikke føler seg trygge. Det er viktig at folk har tillitt til myndighetene, for vi vil jo ikke at alle skal ha "universalnøkkel" til slippe inn, sier Nordby

Høyre-leder Erna Solberg mener at det er naivt å tro at vi kan åpne alt, og mener det ikke er økt fare for terrorisme hvis vi ikke slipper inn alle, men holder noen utenfor.

- Det er et tankekors at flere av de som blir terrorister, har gått på europeiske universiteter, og likevel ender opp som terrorister. Derfor er jeg opptatt av integreringen. Hvis innvandrerne ikke de føler at Norge også er deres land, skapes det en uheldig spenning, sier Høyre-leder Erna Solberg.

For opptatt av oss selv

En av de største hindringene for en felles innvandringspolitikk er at Europa har brukt veldig mye energi på seg selv, fordi det var en stor jobb å integrere øst og vest. Derfor har vi ikke hatt det samme forholdet til verdensdelen vår i forhold til andre verdensdeler, mener NUPI-direktør Jan Egeland

- Norge har mye å lære av andre land, blant annet Canada, når det gjelder integrering, sier Egeland, og viser til at her har det vært vellykket.

- Europa er blitt en festning

Jan Egeland

Direktør i NUPI, Jan Egeland.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Jan Egeland mener at Europa etter Berlinmurens fall i stadig større grad fremstår som en festning. Å forsvare seg mot alle fattigfolkene er blitt viktigere enn idealene om en verden uten murer. Europa og andre rike land blir stadig mer opptatt av å hindre at flåter med afrikanske og asiatiske kvinner og barn når våre Schengen-strender, mener han.

- Muren falt ikke. Den ble flyttet fra Berlin og omslutter nå Europa, sa Jan Egeland til Aftenposten tidligere i dag.

Nøyaktig 20 år etter Berlinmurens fall har allerede nye murer reist seg i Europa, til tross for løftene om en friere verden uten stengsler.

- Jeg tror vi kan få et økt migrasjonspress de neste årene, men på sikt tror jeg det vil bli mer åpent, sier Egeland.

- Det kommer an på den økonomisk utviklingen, mener Solberg.

- Jeg tror enkeltland lager høyere murer hver for seg, enn verden totalt, sier Trygve G. Nordby i kveld.

Enorme beløp på grensevakthold

Bare de siste årene har EU brukt flere hundre millioner kroner på å hindre illegal innvandring.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I dag opptrer landene i Europas ytterkanter som grensevakter for hele verdensdelen.

Det er slett ikke usannsynlig at både klimakrise og politisk turbulens kan føre til ytterligere tilstrømning av mennesker. Dette vil i så fall utfordre Europas grenser.

- Jeg håper vi i Norge kommer til å være med på å legge listen når EU skal avgjøre hvor høy eller lav grensene rundt Europa skal være, sier Trygve G. Nordby.

Se video: Spekter: En av ti vil ha muren tilbake

Trygve G. Nordby

Trygve G. Nordby, påtroppende generalsekretær i Europabevegelsen.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Folkemøtet på Litteraturhuset er et samarbeid mellom NRK og Aftenposten, og du kan se et opptak av kveldens sending i morgen i nett-TV.

Ellen Wesche Guttormsen er programleder i NRK, og Knut Åmås er kultur- og debattredaktør i Aftenposten. NRK-reporter Arild Opheim var programleder for sendingen, som ble sendt både i NRK P2 og i nett-tv i kveld.

Her fikk også publikum si sin mening og stille spørsmål direkte til paneldeltakerne, i "Speakers corner".

nrkbok på Twitter

Kulturstrøm

 • Oversikt over Trumps tvitring

  Avisa The New York Times har laga ei liste over alle Donald Trump sine twittermeldingar med fornærmande innhald, frå han erklærte presidentkandidaturet sitt i 2015 og til han vart utestengd frå Twitter i januar i år.

  Trump Twitter
  Foto: Skjermdump/Twitter
 • Lil Wayne benåda av Trump

  Rapparane Lil Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) og Kodak Black (Bill Kapri) er blant dei 143 som Donald Trump anten har benåda eller redusert straffa til. Lil Wayne var sikta for å eige skytevåpen ulovleg. Kodak Black var dømd for eit liknande forhold.

  Rapparane Lil Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) og Kodak Black (Bill Kapri) .
  Foto: Kim Erlandesen / NRK/AP/NTB